|

Empatia: balsamul Sufletului

()

Mă bucur că suntem din nou împreună!

Oficial am trecut la ora de iarnă. Pentru mine, a rămas din copilărie asocierea: iarnă – frig – stăm mai mult în casă – citim mai mult. Poate dintre lecturile tale vor face parte și cele de pe blog? Mulțumesc!

Subiectul pe care ți-l propun astăzi a fost generat de reacțiile celor apropiați mie în situații diferite, dar sunt sigură că vei rezona și tu – nu se poate să nu ți se fi întâmplat și ție ceva asemănător.

Era în vara lui 2013 când Divinitatea a dorit să mă oprească din alergătura prin propria viață. Am scris despre povestea respectivă într-un articol: Drumul de la fericire la nefericire si retur

Nu am să reiau ce am scris. Am să îți povestesc despre reacția unei prietene: după ce am fost la spital și mi s-au acordat primele îngrijiri medicale pentru fractura cominutivă de la mână, am ajuns acasă speriată, obosită de așteptarea din triajul de la Urgențe și debusolată de perspectiva unei intervenții chirurgicale și a unei veri pe care urma să o petrec prin spitale. Mă gândeam la ce era de făcut și dacă mă putea ajuta cumva, cineva. Mi-a venit în minte numele unei prietene, credeam eu, care era prietenă cu șeful uneia dintre clinicile de ortopedie din Iași. Am sunat-o ca să o rog să-mi faciliteze intrarea la profesorul respectiv. Răspunsul a fost halucinant: „La ora asta nu pot să sun (era 20.50!!!!), dar sunt sigură că dacă mergi mâine la clinică ai să te descurci tu cumva, mai ales că te cunoaște și pe tine!”

Evident că m-am „descurcat cumva”, dar nu despre asta era vorba. Eu cerusem un ajutor din poziția unui dezechilibru emoțional: era multă frică, durere, teamă, supărare, furie că nu fusesem atentă pe unde mersesem, tristețe, nevoia de alintare.

Ce primisem? Încurajarea că eu știu să mă descurc și mesajul să mă mobilizez, să găsesc soluții, așa cum fac de obicei. Dar nu de încurajări avem nevoie! Aveam nevoie ca cineva care să fie lângă și cu mine, să mă mângâie și să mă alinte, ca pe un copil!

Persoana nu a fost atentă sau nu a dorit să fie atentă la nevoia emoțională a celuilalt, și a preferat zona de confort mental. Când cele două persoane care comunică se poziționează în paliere diferite, una pe mental, cealaltă în emoțional, comunicarea este una paralelă, ca să nu spun că se rupe.

Am să-ți mai dau un exemplu sugestiv despre subiectul articolului.

Am primit un e-mail de la o participantă la întâlnirile pe care le organizez la Cercul de dezvoltare personală (am acordul ei să folosesc e-mailul) – mai jos redau o parte din ceea ce-mi scria:

„Aș dori să vă mulțumesc pentru timpul de miercuri din cadrul seminarului de dezvoltare personală. A fost ca o apă turnată într-un pământ crăpat de secetă. Această părere au împărtășit-o și ceilalți colegi care au fost prezenți. Pe lângă alte beneficii, am realizat câtă nevoie avem de astfel de întâlniri cu conținuturi valoroase.

Așadar, scopul email-ului este de a vă mulțumi pentru că acceptați să investiți în noi, mai ales în această direcție a lucrului cu noi înșine, pentru că în felul acesta ne arătați că aveți încredere în noi, în potențialul nostru de a crește frumos, iar în parcursul nostru o astfel de încurajare este indispensabilă.”

Bucuria și prea plinul pe care l-am simțit în inimă doream să le împărtășesc cu cineva. Îi citesc mesajul mamei. Așteptam să se bucure pentru mine și pentru faptul că sunt persoane care-mi împărtășesc punctele de vedere. Sigur că erau așteptările mele care nu aveau legătură cu realitatea (despre așteptări am tot scris):

Cum îți gestionezi eșecurile

Cu ce mă poate ajuta liniștirea minții

Cum ne furăm șansa la viață

Costul de a fi învingător

„Ce frumos scrie această fată! Cât de sensibilă este! Ar trebui să îi spui să se apuce să scrie!”

Despre ce/cine a generat e-mail, nimic!!!!!

Bucurie mea s-a întunecat brusc! După o fracțiune de secundă, mi-am spus că acesta este modul ei de gândire care trebuie respectat, chiar dacă este diferit de al meu. Am rechemat Bucuria și am savurat-o în continuare. Dar nu am putut să nu constat poziția mentală pe care se situase, de analiză, precum și scara de emoții pe care mă plimbasem eu.

Aceste două povești ne arată cât de ușor ne putem simți răniți atunci când din partea cealaltă nu primim înțelegerea de care avem nevoie. Sigur – cineva poate să îmi spună că fiecare dintre noi alegem starea în care ne poziționăm. De acord, și eu spun acest lucru. Am și scris despre asta, dar uneori chiar avem nevoie să fim înțeleși din perspectiva noastră, să fim luați în brațe și cocoloșiți așa cum suntem, cu bune și cu rele(!). Nu că va veni cineva să ne rezolve problemele, ci pur și simplu să ne oblojească suferința. Cu alte cuvinte, avem nevoie de a fi înțeleși din perspectiva noastră, și nu prin convingerile și judecățile celuilalt.

Despre asta este vorba în sensul cuvântului EMPATIE: să fii acolo pentru celălalt, din perspectiva lui, să sesizezi nevoia lui/ei emoțională și să acționezi în consecință. După ce totul se termină, când celălalt își revine, sigur că poți face analiză – și numai atunci poate să vadă și o altă perspectivă.

Empatia este balsamul” Sufletului atunci când cineva are nevoie să își găsească resursele de a merge mai departe.

Empatia este susținerea aceea nevăzută și necondiționată prin care îi arătăm celuilalt că ne pasă de el/ea, că nu este singur/singură.

Empatia este acel pod emoțional între lumea interioară prăbușită și lumea exterioară preocupată de cu totul alte lucruri și situații. Este ca un fel de bilet de întoarcere spre Lume pe care îl acordăm celui/celei care pentru moment nu își poate permite să îl cumpere.

Empatia este susținerea necondiționată, este ca un fel de cec în alb pe care îl acordăm, când și când, celor dragi.

Empatia este învăluirea emoțională foarte fină care te împresoară ca un șal din cea mai fină mătase.

Empatia este nectarul dulce al prieteniei pe care uneori ai nevoie să îl savurezi.

Empatia este ca și ceaiul fierbinte care îți face bine când ești răcit.

Empatia este Darul Divin pe care putem să îl facem celuilalt la modul necondiționat.

Empatia este modul prin care lași Divinitatea din tine să susțină Divinitatea din celălalt.

Empatia este modalitatea prin care tu îi dorești celuilalt să îi fie bine.

Poate că te-am obosit cu aceste perspective, dar mi-am permis să îți aduc în atenție câteva dintre perspectivele mele. Acestea poate că reușesc să pună în evidență importanța empatiei.

Să nu tragi concluzia că am avut parte numai de experiențe nefavorabile. Nu, pot să dau cel puțin 10-15 exemple din ultimele luni când oamenii au venit spre mine cu susținere necondiționată: de exemplu, cineva a văzut că am postat o poză din „procesul” de zugrăvire. Pur și simplu m-a întrebat dacă am nevoie să mă ajute cu ceva! Persoana nu este din cercul de prieteni – asta înseamnă empatie.

Emoțiile noastre ne influențează modul în care gândim, ne pot afecta memoria, ne afectează atitudinea față de evenimente și pot avea un rol fundamental în procesul de comunicare. După ce aceste aspecte au fost clarificate, P. Salovoy și Mayer J. D au introdus conceptul de Inteligență emoțională (Jurnal Imagination, Cognition and Personality, 9, 1990, pag 185-211), preluat și dezvoltat în 1997 de D. Goleman și prezentat în cartea L’Intelligence émotionelle, Paris, Ed Robert Laffont.

Ulterior au fost alți autori (François Lelord, Christophe André) care au nuanțat conceptul de „inteligență emoțională” în „competență emoțională”, argumentând că, etimologic, „inteligență” presupune numai a înțelege, în timp ce realitatea demonstrează că este necesară și capacitatea de a exprima emoțiile și de a acționa în conformitate cu acestea.

Pași importanți în atingerea competenței emoționale:

  • Să recunoști emoțiile, să le denumești și să le diferențiezi
  • Să poți să-ți exprimi emoțiile astfel încât să susții procesul comunicării
  • Să înveți să recunoști emoțiile care te pot susține și motiva
  • Să recunoști emoțiile celorlalți și să acționezi optim față de acestea

Îți propun să faci un EXERCIȚIU de autoobservare:

Când vorbești cu cineva observă-te din ce nivel acorzi replica:

din nivelul emoțional sau mental?

Observă nivelul din care transmite celălalt!

Nu te grăbi să reacționezi, observă și potrivește-ți răspunsul cu

nivelul din care se face transmiterea.

Aștept să-mi povestești ce s-a schimbat, ce este diferit.

Mulțumesc!

Și se prea poate ca cineva care citește să spună ceva de genul: astea sunt bla bla-uri pentru oameni care nu au ce face. Eu am o carieră, un business  și nu am timp de povești. În acest sens, te invit să îl urmărești pe Simon Sinek – speaker motivațional, consultant de marketing și unul dintre cei mai în vogă scriitori, autor al best seller-ului Start With Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action (2009). Prezentarea sa How Great Leaders Inspire Action este în top 3 cele mai audiate prelegeri la Ted Talks! Care este tema acestei super urmărite prezentări? Empatia și perspectiva. Poți și tu să vizionezi prezentarea și să constați că indiferent de ce arie a vieții vorbim, avem nevoie de EMPATIE.

Vizionare plăcută!

Până data viitoare,

Zile magice, cu drag

 Paula

P.S. Am lansat o nouă formare în NLP Practitioner în Iași unde vei putea practica arta empatiei, printre altele.

Detalii: http://pauladrosescu.ro/program-nlp-practitioner/

Cât de mult te-a ajutat acest articol?

Click pe steluță și votează articolul!

Votul mediu / 5. Număr voturi:

Niciun vot până acum! Fii prima care votează acest articol.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *