Alege cuvintele potrivite pentru 2015

()

Câteva raze de soare foarte îndrăznețe s-au hotărât să intre în camera mea. Vor să ne împrietenim și să-mi povestească despre lumea din care vin. Și aduc cu ele energia aceea specială pe care au acumulat-o străbătând spații și lumi. Mă cheamă să ne jucăm. Închid ochii și îmi deschid simțurile ca să le captez mesajele.

Mă uit în interiorul meu și brusc simt cum înflorește o stare de bine, cum o energie plăcută mă invadează. Și mai este și o stare plăcută de visare, de care mă las învăluită. În camera încălzită și plină de noii mei prieteni, se aude într-o surdină odihnitoare Barbara Streisand – A Woman in Love. Brusc îmi aduc aminte de un film care mi-a plăcut foarte mult: The Way We Were (1973 – Cei mai frumoși ani, unde actrița joacă alături de Robert Redford).

Dacă dorești să urmărești filmul ai un link aici:

http://filme-on-subtitrate.blogspot.ro/2013/06/the-way-we-were-cei-mai-frumoi-ani-1973.html

Filmul este o poveste de dragoste imposibilă, sau genul de poveste în care cei doi nu au înțelepciunea de a rămâne împreună. La un moment dat, pe la sfârșitul filmului, el, Robert Redford, începe un joc cu prietenul său. Un joc al întrebărilor: Care a fost cea mai bună sâmbătă după-amiază? Care a fost cea mai bună lună? Care a fost cel mai bun an?

Brusc, starea de bine începe să se destrame, razele prietenoase se retrag, soarele se ascunde după nori, iar eu revin la întrebările care mi-au întrerupt reveria. Îmi aduc aminte că, în ultimii 10-12 ani, cam în această perioadă, facem un exercițiu minunat pe care îl voi împărtăși imediat și cu tine.

Probabil că deja ai bătături în ureche legat de ceea ce tot ai auzit în ultimele 30 zile: trebuie să îți setezi obiective pentru 2015, trebuie să știi ce vrei – dacă vrei să reușești, trebuie să știi ce să faci cu viața ta, trebuie și iar trebuie….Despre TREBUIE am scris un articol pe care îl găsești aici.

Exercițiul de care îți spuneam este unul foarte special, care atunci când îl folosesc conduce la rezultate deosebite în cadrul unora dintre ședințele de Coaching.

Te invit să te așezi comod, să îți iei o foaie de hârtie/un caiet sau agendă și un pix/creion.

Așa… să începem o minunată călătorie interioară.

Te invit să răspunzi la următoarele întrebări, în timpul tău, foarte cinstit față de tine. Răspunsurile se vor referi la ceea ce reprezintă viața ta, din perspectiva acțiunilor din anii trecuți, și nu ceea ce îți dorești sau știi că ar fi potrivit ca răspuns.

Gataaaa?

Vor fi câțiva pași simpli:

Pas 1. Care ar fi trei cuvinte care crezi că ți se potrivesc sau care te reprezintă?

Notează-le și, la final, vei vedea cum le vei folosi.   De ex.: Veselie, Iubire, Profesionalism.

Pas 2. Cam cât de des manifești ceea ce ai exprimat despre tine, prin cuvintele de mai sus?

De ex.: Profesionalism, da manifest frecvent; Veselie – hmmmm, mai am de lucru pentru că mai uit de ea; Iubirea o manifest mai ales pentru semeni, dar nu și față de mine pentru că uit că pun interesele altora mai presus de ale mele.

Pas 3. Ce dorești să se schimbe în viața ta? Fă o enumerare cu maxim trei schimbări.

De ex.: să îmi schimb jobul, să îmi lărgesc cercul de prieteni cu minim 10 persoane, să ajung la greutatea optimă pentru mine.

Cum dorești să fie aceste schimbări?

De ex.: legat de job: permanente, să-mi asigure un câștig mai mare cu 700 de lei față de ceea ce am în prezent, să îmi aducă multă distracție în viață.

Pas 4. De ce crezi că nu se întâmplă ceea ce dorești? – în sensul: Care sunt convingerile care te sabotează în a îți atinge ceea ce dorești? (Ce crezi despre ceea ce îți dorești?

De ex: dacă îți dorești bani și crezi că numai cei care fură pot avea bani, iar tu nu vrei să furi, atunci cu siguranță că nu vei avea bani)

Care sunt limitele pe care ți le ridici singur/ă? (de ex.: eu nu pot să…., în orașele de provincie nu sunt oameni care să cumpere….)

Nu sunt ceea ce îmi doresc pentru că…..

Nu am ajuns la nivelul la care consider că pot ajunge pentru că….

Zona-de-confort-3  Pas 5. Ce pași am de parcurs pentru a ajunge acolo unde îmi doresc? Sau: Care este acea primă acțiune cu care aș putea începe, pentru a atinge ceea ce îmi doresc? – întrebările se referă de fapt la acea minimă acțiune cu care pot să încep să fac ceva. Pot fi persoane care să nu dorească să riște: sunt într-o stare oarecare, nu mulțumitoare, dar pe care o cunosc și le trebuie garanții că ce vor schimba va funcționa. Vestea proastă este că numai prin experimentarea unei noi situații se pot trage niște concluzii.

 

Pas 6. La următorul set de întrebări poți răspunde la toate sau numai la una, două dintre ele:

Ce simt când mă gândesc la acele schimbări? De ex.: simt liniște, bucurie, dorința de a le aplica.

Ce văd când mă gândesc la acele schimbări? De ex.: mă văd în noul job, mă văd încrezătoare că voi reuși, văd mulțumirea șefului legat de înmânarea proiectului terminat.

Ce aud că îmi spun legat de cele trei schimbări?

Mai sunt și alte elemente asociate celor trei schimbări?

Ce altceva mai îți vine în minte în legătură cu schimbările pe care ți le-ai propus?

Pas 7. Care ar fi minim trei obiceiuri pe care le-ai putea dezvolta în legătură cu fiecare dintre schimbările propuse?

De ex.: pentru schimbarea jobului: să învăț să ascult persoanele cu care intru în contact (să nu le mai întrerup), să încetez să mă mai lamentez, să caut anunțuri, să învăț să scriu un CV conform standardelor europene, să învăț/îmbunătățesc o limbă străină, să învăț să lucrez cu un nou program – Coreldraw, Excel.

 Pas 8. De când poți începe acele schimbări?

 

Cum folosești aceste răspunsuri la întrebări?

Faci o listă pe care treci în ordine:

 • Trei cuvinte frumoase pe care să ți le spui ție, care îți vor aminti cât de important/ă ești pentru tine și viața ta, care îți vor servi ca sursă de autoenergizare și pentru crearea cadrului în care să poți opera schimbările pe care ți le-ai propus. Pentru a găsi energia și motivarea de care ai nevoie pentru a face schimbări în viață, este necesar să ne punem în starea de a face. Cele trei cuvinte ți le poți afișa, scrie pe telefon….poți găsi și alte variante prin care să te încarci singur/ă cu energie, să-ți dai ceea ce alții poate că nu o vor face, sau poate că nu vor reuși să folosească cuvintele cele mai potrivite pentru tine. Numai tu știi exact de ceea ce ai nevoie, când ai nevoie, sub ce formă și în ce cantitate.
 • Scrii cele trei schimbări pe care dorești să le produci în viața ta. Acestea sunt numele pe care le va purta 2015 pentru tine. (de ex. pot să-mi propun: să am răbdare – Răbdare, să fiu disciplinată – Disciplină, să nu mai amân lucrurile – Acțiune ceea ce devine 2015 = Răbdare + Disciplină + Acțiune)
 • Scrii pașii pe care îi vei face pentru a reuși să faci schimbările respective.
 • Lista obiceiurilor pe care le vei dezvolta, unul câte unul până la sfârșitul anului astfel încât să reușești să implementezi schimbările în viața ta în cele 12 luni ce urmează, practic îți vei concentra atenția asupra a câte unui obicei, timp de mai multe zile (de ex. ai trei schimbări pe care dorești să le faci și fiecare din cele trei necesită alte trei obiceiuri care îți sunt utile = 9 obiceiuri. Poate părea mult, dar dacă le vei eșalona în 12 luni, asta înseamnă că pentru fiecare nou obicei vei aloca, în medie, câte 40 de zile).
 • La întrebarea: De când poți începe acele schimbări? Benefic pentru tine ar fi dacă răspunsul ar fi: de acum, pentru că acest tip de răspuns este cel în care angajamentul este total și care garantează reușita a ceea ce îți propui. Da, știu că încă suntem în perioada de relaxare. Dar tocmai acesta este momentul cel mai bun să începi ceva nou: când ești relaxat și identifici clar ceea ce este potrivit pentru tine.

Anexez un tabel în care am sintetizat concluziile de mai sus, numai ca sugestie.

Cuvinte potrivite pentru 2015

Cuvintele care mi se potrivesc sau care mă reprezintă:

1.
2.
3.

tabel

ACUM este cel mai bun moment pentru a începe!

Întrebarea „Cam cât de des manifești ceea ce ai exprimat despre tine prin cuvintele de mai sus?” ajută ca să conștientizezi ce faci cu propria viață. Există o discrepanță între ceea ce credem despre noi și modul în care acționăm în mod constant. Dacă noi conștientizăm că de fapt ceea ce putem să facem pentru noi nu facem, atunci se prea poate să ne schimbăm atitudinea față de noi, în primul rând.

 

Setul de întrebări care începe prin „De ce crezi că nu se întâmplă ceea ce dorești?” și următoarele patru te ajută să realizezi că prin unele dintre acțiunile tale te blochezi singur/ă, de exemplu: prin modul în care gândești, cum îți fixezi limitele, prin explicațiile pe care ți le dai pentru nereușite.

 

Dacă pe măsură ce parcurgi exercițiul întâmpini dificultăți poți să-mi scrii și împreună le vom depăși.

Te rog să nu uiți să lași un feed-back legat de exercițiu, și ce impact a avut asupra ta.
semnatura-paula-drosescu

Până săptămâna viitoare,

cu drag,Paula

 

 

 

P.S. Pregătesc un material despre Dorințe și Obiective, dar dintr-o cu totul altă perspectivă decât ceea ce se scrie de obicei, așa că ține pe aproape ca să poți fi surprins.

P.P.S. Pentru toți cei care ați parcurs exercițiul aș dori să fac următoarele precizări:
– aplicați exercițiul o singură dată la câteva luni/un an; adică nu repetați ACUM același exercițiu. Scopul exercițiului este să dea o direcție, NU DIRECȚIA PERFECTĂ, care nici nu există!
– după ce aveți pașii de acțiune ACȚIONAȚI! Acest aspect am uitat să îl meționez în articol!!!!

ACȚIUNEA este cel mai important aspect al întregului proces.

După ce ai acționat, vezi ce nu îți place și apoi recalibrezi drumul, și tot așa. Ești mereu pe drumul vieții tale, NU stai, NU amâni, NU construiești perfecțiunea inexistentă.

Spor și inspirație!

Cât de mult te-a ajutat acest articol?

Click pe steluță și votează articolul!

Votul mediu / 5. Număr voturi:

Niciun vot până acum! Fii prima care votează acest articol.

10 Comments

 1. Este super interesant! Imi place ideea de abordare. Am inteles unde gresesc si sunt pregatita si constienta de ceea ce voi face! Acum chiar pot spune ca timpul valoreaza enorm. Va multumesc !

  • Oana R. și eu îți mulțumesc pentru mesaj.
   Da, timpul valoreaza foarte mult și din acest motiv caut tehnici care scurteze drumul spre reușită al celui/celei care citește.

 2. La Multi Ani ! … acest material , pur si simplu , pentru mine este o DOVADA GHID a faptului ca daca esti „posesorul unei necesitati” , viata ti-o va indeplini daca vei introduce in ea Pozitism + Incredere + Actiune … Multumesc Mult !

  • Și eu îți mulțumesc Cristian pentru că ai împărtășit.
   Cum că ai pașii rămăne să îi aplici cu perseverență și constanță.
   Lucrurile frumoase apar în viața noastră în momentele în care suntem pregătiți să savurăm.

 3. Foarte interesată aborarea și exercițiul propus. Mi-a dat mai multă claritate și entuziasm și sunt convins că în noua stare am să mă apuc de treabă.
  Tare mulțumesc mult.
  O zi bună spor la toate și gânduri bune.
  ANDREICA Radu Cornel

  • Radu Cornel mulțumesc pentru mesajul postat. 🙂
   Spor în ceea ce dorești să întreprinzi.
   Este atitudinea perfectă spre a reuși.
   Să ne reauzim cât mai curând cu povestea reușitei, ce zici?

 4. Buna seara!
  Interesant si foarte bun de pus in practica inca din liceu, pentu a nu mai ajunge ca facultatile sa fie „fabrici de diplome”. Nu vreau sa supar pe nimeni. Dar ca sa vinzi in mall nu-ti trebuie o diploma.
  E doar o parere.
  Mai sunt si alte cazuri.
  Nu sunt perfect. Nu cred ca este cineva perfect. Dar incerc, incet incet sa-mi creez un ideal in viata.

  • Cezar am scris articolul acesta tocmai pentru a fi aplicat.
   Depinde numai de noi unde ajungem și ce facem in viață.
   Hai să fim modelele care pot fi preluate.
   Poate ca, la un moment dat, vei dori să participi la o formare NLP și atunci vei ajunge și la o altă perspectivă asupra a aceea ce se întâmplă în jurul nostru,

Leave a Reply

Fii printre primii care află noutăți

Vei primi vești despre noile cursuri, workshop-uri și articole.

Share
Tweet
Share