Cu ce te-ar putea ajuta Centrarea în Sine ?

()

De curând, în timp ce stăteam de vorbă cu cineva, mi-am amintit câtă ceață era în mintea mea când citeam articole pe site-urile despre Wellbeing. Și nici nu înțelegeam cum este să „fii centrat”…..

Așa că m-am gândit că există posibilitatea să mai fie și alții ca mine, și îți voi scrie ce a funcționat pentru mine și ceea ce fac eu în prezent.

Nu cred că există om care nu dorește ca viață să-i fie împlinită, să aibă vacanțe, un salariu decent, prieteni, să-și permită să-și cumpere lucrurile de ultimă oră și, eventual, să aibă și o familie cu 1-2 copii care merg la școli particulare! Heiiii, este cineva care să refuze această ofertă?

Eu zic că nu!

Și cum le obținem?

Există cursuri de dezvoltare personală unde înveți tot felul de lucruri care îți oferă niște cadre în care să îți pui viața ta.

Ți se spune să faci într-un anumit fel, într-o anumită ordine, să mai cumperi și cutare sau cutare curs.

Toate reprezintă niște puncte de vedere, niște experiențe, niște pași prin care cineva a trecut.

Pentru persoana respectivă lucrurile au avut sens, s-au potrivit, erau ceea ce îi era necesar.

Important: nu spun că nu sunt utile astfel de cursuri, numai că este necesară filtrarea a ceea ce aplicăm. La un moment dat, îmi aduc aminte că la unul dintre cursuri trainerul mi-a spus că „trebuie” să merg la sală pentru a-mi menține corpul într-o stare de sănătate. Bine, am mers, dar mă duceam venind, adică fără nici un chef, era un calvar să stau o oră în sală și tot ceea ce făceam era să execut ce mi se spunea să fac, dar mintea mea era ocupată cu număratul minutelor până la final! Și tot ceea ce am obținut a fost să mă stresez și să mai pun câteva kilograme pe mine. Mi-am dat seama că a merge la sală nu funcționează pentru mine, cel puțin în până în acest moment. Am ales să particularizez efortul fizic, așa că acum merg pe jos de 3 ori pe săptămână câte 7-8 km și mă simt excelent!

Viața fiecăruia dintre noi este formată din mai multe sectoare (aspecte) – poate că ai mai citit despre asta, dar te invit să parcurgi materialul până la sfârșit pentru că ceea ce urmeazaa este o abordare diferită față de ceea ce s-a publicat. Aceste sectoare sunt:

 • Sănătate
 • Profesie
 • Carieră
 • Recreere/relaxare
 • Hobby
 • Bani
 • Familie
 • Rude/prieteni
 • Dezvoltare personală și spirituală

Remarcă modul cum sunt reprezentate aceste sectoare, în diagramă. Fiecare are o scală de la 1 la 10, cu 10 în centrul figurii.

Ce te invit să faci, acum? Să îți apreciezi gradul de mulțumire/satisfacție cu o notă: nu există repere, nu există bine sau rău, ci numai cum îți apreciezi TU acel segment.

roataVietii1

După ce ai câte o notă în fiecare arie a vieții tale, unește notele si vei obține un aspect ca în diagrama de mai jos:

roataVietii2

Exercițiul se intitulează Roata vieții: Cum crezi că poți trece prin viață așa cum îți dorești dacă ai o astfel de roată? Cum mergi prin viață? Cu hurducături și poticneli, nu?

Și acum, cu diagrama în față, hai să discutăm: observă că nota 10 am pus-o în centru, special ca să îți arate că, pe măsură ce valorile sunt echilibrate, mai aproape de o valoare centrală, oricare este aceasta (sigur că plus / minus o unitate este o valoare mai mult decât rezonabilă), cu atât ești mai centrat pe nevoile proprii, știi care îți sunt obiectivele, știi ce să urmărești ca să ajungi acolo unde îți dorești.

Nota 10 ar reprezenta ca și cum te-ai pune pe tine în centrul existenței. Poate că această poziționare va stârni zâmbete sau comentarii de genul: eu nu sunt egoist/ă. Așezarea în centrul universului pentru tine nu face nimic altceva decât să te conștientizeze care îți sunt nevoile, care este ținta spre care te îndrepți, care este planul tău pentru tine în această viață.

Dacă tu nu vei fi echilibrat, centrat, prezent în propria viață, cum îi vei putea susține pe cei dragi ție?

După ce tu ești complet încărcat, poți funcționa optim, poți oferi și susține. Imaginează-ți că tu nu ești pe deplin încărcat și ești într-o relație cu un partener care nu este nici el pe deplin centrat, echilibrat.

Ce se întâmplă? Exact! Relația merge șchiopătând pentru că se încarcă fiecare de la celălalt. Dar sigur ați văzut oameni în vârstă care sunt frumoși împreună pentru că fiecare este frumos separat (frumos în sens de centrat, echilibrat, știe cum și când să se încarce singur/ă).

Eu aleg să așez central nota 10 tocmai pentru a-mi aduce mereu aminte să mă concentrez, să mă centrez, să nu mă împrăștii, să-mi urmăresc scopurile, să nu pierd timpul în discuții inutile, să mă ajut pe mine să devin mai bună – pentru ca apoi să pot împărtăși asta și cu cei cu care lucrez, în privat sau în cadrul cursurilor.

Mai sunt câteva aspecte pe care doresc să le menționez.

Prin Sănătate se înțelege, nu numai Sănătatea fizică, ci și cea emoțională, mentală (sănătatea spirituală întră în categoria de Dezvoltare spirituală). Cu alte cuvinte, nota reprezintă o medie a notelor pe care ți le dai pentru sănătatea fizică, emoțională și mentală.

Sănătate fizică este clar ce înseamnă.

Sănătate emoțională: înțeleg prin aceasta modul în care îți gestionezi emoțiile, cum reacționezi, ce fel de reacții emoționale ai, cum depășești situațiile emoționale din viața ta. De exemplu: ești într-o relație în care dorești ca partenerul să îți spună tot ceea ce face, unde merge sau îți verifici partenera cu telefoane repetate peste zi – aceste două situații nu înseamnă echilibru emoțional. Despre echilibru emoțional ai mai multe articole pe care le poți citi aici:

http://www.gandireperformanta.ro/422/

http://www.gandireperformanta.ro/cum-actioneaza-emotiile-asupra-starii-de-sanatate/

Dacă îți este greu să iei o decizie sau dacă ai luat-o și te întrebi dacă a fost cea mai bună decizie, ce altceva ai mai fi putut face etc – acestea nu sunt semnele unei sănătăți mentale. Ai posibilitatea să citești despre cum să îți formulezi un obiectiv aici:

http://www.gandireperformanta.ro/prizonier-in-propria-minte-prima-parte/ http://www.gandireperformanta.ro/prizonier-in-propria-minte-partea-a-doua/

Remarcă pe diagramă că Profesia & Cariera, pe de o parte, și Familia & Prietenii, pe de alta, sunt în cadrane opuse: de multe ori ne îndreptăm atenția spre profesie/carieră în detrimentul celor dragi, cu gândul că îi găsim acolo și după ce ne terminăm noi treburile. Nu este chiar așa! Copiii cresc, părinții merg spre alte dimensiuni și ariile acelea din Roata vieții se golesc! Deci, înainte de a ne seta intenția de a mai sta la job/de a mai termina nu știu ce raport, îți propun să te gândești dacă nu îți furi în acest mod din timpul altui sector.

Urmează sectoare care cuprind Relaxarea/ recreerea și Hobby. De multe ori în cadrul ședințelor de Coaching oamenilor li se pare a fi același lucru. Nu! Dacă citim în DEX apare foarte clar acest lucru:

RELAXÁRE s. f. 1. acțiunea  de a se relaxa, liniștire a nervilor; destindere, scădere din intensitate a tensiunii dramatice. 2. scădere a tensiunilor interne dintr-un corp. 3. proces ireversibil prin care un sistem fizic tinde, în anumite condiții, spre starea de echilibru termodinamic, electric etc. (< relaxa)

RECREÁ, recreez, vb. I. Tranz. și refl. A (se) destinde, a (se) odihni, a (se) reface, a (se) relaxa (după un efort susținut); a (se) înviora, a (se) distra.

HÓBBY, hobby-uri, s. n. Îndeletnicire plăcută, în afara preocupărilor profesionale, exercitată în timpul  liber.

Hobby presupune o acțiune care face plăcere, care te ajută să îți încarci „bateriile”, uneori poți chiar socializa, lega noi prietenii acest cuvânt are mai mult o conotație de acțiune. Relaxarea/recreerea este timpul necesar organismului pentru a își reface rezervele energetice și enzimatice pe care le-a consumat prin restul activităților, și are un sens mai mult spre inacțiune. Deci, este nevoie și de relaxare și de hobby. Eiii, acum fii cinstit/ă și verifică dacă nota pe care ți-ai dat-o: este chiar așa pentru hobby? De obicei cam acest sector este neglijat: Ce eu mai am timp și de așa ceva? Dacă nu îți faci timp, o sursă importantă de energie se poate transforma în descentrarea roții vieții – ce alegi? Citeam pe un site că cineva întreba ce hobby-uri au ceilalți, că el nu-și găsește vocația – sper că spunea așa ca să fie haios!

Pe Roata vieții în partea opusă Relaxării/Hobby-urilor sunt două sectoare legate de Dezvoltarea personală și spirituală. Probabil că este un pic demonetizată sintagma Dezvoltare personală – am scris și eu un articol în acest sens: http://www.gandireperformanta.ro/evolutia-personala-incotro/

Sensul în care văd eu dezvoltarea personală este de resetare: până la un anumit moment ai mers într-o direcție pentru că așa ai văzut în anturaj, așa te-au învățat la școală, așa ți s-a părut ție interesant…..chiar nu mai contează de ce, dar ai mers într-o anumită direcție. La un moment dat, îți dai seama că nu ești mulțumit de ceva din viața ta și începi să te uiți în dreapta și în stânga, începi să cauți informații, mergi la cursuri ca să dai sens vieții tale așa după cum simți. Va mai dura încă ceva timp până când vom învăța cum să comunicăm unii cu alții, cum să ieșim și să nu mai amestecăm emoțiile cu gândirea logică, cum să luăm decizii logice și nu cu inima.

Dezvoltarea spirituală……hmmm în vara aceasta, am fost la un curs în cadrul căruia am simțit/perceput ce înseamnă Energia Divină (Dumnezeu, Buddha, Allah), faptul că el este în noi și în același timp în ceilalți oameni, în animale și în plantele din jur.

Și am lăsat la urmă sectorul Banilor: cu toții dorim bani, bani, bani și alți bani. Banii au o energie care este preluată de la cel/cea de la care provin – și oare chiar îmi doresc acea energie? Poate că mai potrivită ar fi formularea să-mi doresc Prosperitate/Abundență.

Dacă pornim de la Sănătate și coborâm spre Bani, indiferent de partea pe care mergem, dreapta sau stânga, ajungem oricum la sectorul de Bani. Dacă vom învăța să gândim în sensul A FI (sunt sănătos/sănătoasă) – A ACȚIONA (fie că îți construiești o carieră, fie îți exerciți profesia, fie te dezvolți personal) ajungi și la Bani = A AVEA și astfel se încheie un ciclu natural a fi – a acționa/dezvolta – a avea.

Despre Cum apăs pe butonul „A FI” al vieții mele? Găsești câte informații aici: http://www.gandireperformanta.ro/cum-apas-pe-butonul-fi-al-vietii-mele/

Nu mai știu cine spunea (parcă Charles F. Haanel) că: Lumea exterioară este o reflexie a lumii interioare!

Toate experiențele prin care trecem sunt rezultatul unor atitudini mentale, a unor moduri în care noi gândim și pe care le manifestăm în exterior. A obține sau nu ceva în viață, în oricare dintre sectoare,  are legătură numai cu atitudinea noastră mentală, cu ceea ce alegem să vedem, pe ce punem accent și subliniem în viața noastră.

Centrare în Sine înseamnă să-mi echilibrez ariile vieții, să fiu foarte atent/ă la ceea ce gândesc, să-mi dau voie să mă conectez la nevoile mele și să-mi alimentez mintea conștientă cu mesajele care să mă ajute să (mă) construiesc.

self-centered

Sper că mi-am respectat promisiunea de a afla ceva nou!

Te rog să lași un comentariu care mi-ar fi foarte util.semnatura-paula-drosescu

Până data viitoare,

Cu drag,

Paula

 

Cât de mult te-a ajutat acest articol?

Click pe steluță și votează articolul!

Votul mediu / 5. Număr voturi:

Niciun vot până acum! Fii prima care votează acest articol.

Fii printre primii care află noutăți

Vei primi vești despre noile cursuri, workshop-uri și articole.

9 comentarii la „Cu ce te-ar putea ajuta Centrarea în Sine ?”

 1. Foarte interesant! O abordare inedita a “rotii vietii”, pe care n-o stiam.

  E clar ca permanent trebuie sa ne preocupe dezvoltarea personala.

  Multumesc!

  Răspunde
  • Multumesc pentru comentariu Dragos Anghelina.
   Am scris de la inceputul articolului ca voi veni cu ceva nou.
   Daca am pastra in minte ideea ca in fiecare zi sa invatam ceva nou cu siguranta cu lumea ar arata cu totul diferit.
   Eu imi incep zi bucurandu-ma de o noua zi si citind ce-mi face placere, minim 30 de minute.
   O viata binecuvantata!

   Răspunde
 2. Minunat! Am mai vazut ceva asemanator cu ani in urma, si cu adevarat e bine sa avem valori apropiate unele de alte in mai toate segmentele ca sa fim in echilibru, pentru ca daca ceva e lasata deoparte, va dezechilibra totul.

  Si intr-adevar schita face lumina 🙂 si ne arata unde trebuie sa aducem imbunatatiri!

  Multumim!!!

  Răspunde
 3. Foarte frumos,tot ceea ce spui ne ajuta pe toti si iti multumim pentru asta,iti multumesc ca mai invatat in acest moment lucuri noi.Am inceput sa desenez in caietul meu de notite acel cerc ,mi se parea cam inutil la inceput dar cand am inceput sa imi dau o nota la fiecare subiect ,am ajuns sa ma gandesc ca este cam greu..am cazut pe ganduri,am vazut cum mi-a iesit,am invatat sa privesc altfel viata si va multumesc pentru acest lucru.

  Răspunde
  • Multumesc Andreea pentru aprecieri si cu drag si alta data.
   Invita-i si pe cei din jurul tau sa faca acelasi lucru si incet, incet putem sa ne schimbam perspectiva si preocuparile.

   Răspunde
 4. Săru’ mâna, doamna profesoară !
  Am citit cu atentie si acest material. Si bine am facut pentru că la sfârsit am rămas cu ceva în plus. Am înteles că dacă într-un salon de spital sunt 10 oameni care suferă cu ficatul, medicul nu trebuie să prescrie acelasi medicament pentru toti pacientii ! Asa e si cu mersul la sală vs mersul a 7-8 km de 3 ori pe săptămână. Eu aveam niste idei pe care le consideram juste, dar nu eram convins că ceea ce gândeam eu, e real 100%. Când cineva vine si-ti vorbeste despre acelasi lucru, ideile tale devin convingeri ! Si aceasta siguranță îți dă mare încredere. S-a risipit o îndoială ! Acum sunt mai împăcat cu mine însumi ! Pentru cei care lucreaza cu oameni, pentru cei care formeaza caractere, e foarte important să înțeleagă acest lucru .

  Răspunde
  • Multumesc pentru comentariu!
   Sunt utile punctele diferite de vedere pentru că ne largesc foarte mult perspectiva.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Te-ar putea interesa și...

Fii printre primii care află noutăți

Vei primi vești despre noile cursuri, workshop-uri și articole.

Share8
Tweet
Share