Cum actioneaza EMOTIILE asupra STARII DE SANATATE

()

Emotiile ne pot afecta performantele, ne influenteaza relatiile sau modul in care reactionam. Toate acestea le stii si tu foarte bine. Nu despre aceasta este vorba in articol. In cele ce urmeaza vreau sa iti prezint care sunt efectele emotiilor asupra organelor noastre interne.

Pentru o buna intelegere a acestui subiect este necesara o scurta introducere.

Medicina Traditionala Chineza are la baza sistemul de gandire taoist. Tao inseamna Cale, un mod de viata, care transcende limitele de timp si spatiu, rasa si cultura, fiind Calea Universala a Naturii, o poteca pe care pasim in calatoria prin Viata, o comuniune cu Natura.

In Tao se descriu cele doua tipuri de energii: Yin si Yang, polii negativ si pozitiv ai campului electromagnetic, ce sustin fortele si fenomenele intregului Univers (amestecul permanent al Cerului – Yang si Pamantului – Yin, da forma tuturor lucrurilor).

Yang reprezinta partea insorita a unui deal, lumina, caldura, activitatea; este asociat cu rezistenta, duritatea, expansiunea, emisivitatea, energia solară; se deplaseaza in sus si spre exterior; este simbolizat de barbat, foc si cer.

Yin este partea intunecoasa a unui deal, reprezinta intunericul, noaptea, energia lunara, rece, pasivitatea, fiind asociat cu docilitatea, moliciunea, contractarea, receptivitatea, negativitatea, partea materiala; se deplaseaza in jos si spre interior; simbolurile principale sunt femeia, apa si pamantul.

Yin si Yang sunt 2 forte opuse si complementare, care nu pot exista independent unul de celalalt, ci se transforma unul in altul, cresc şi descresc într-o mişcare de flux şi reflux care afectează întreaga natură, si fiecare contine in el samanta embrionara a celuilalt, asa cum o arata binecunoscutul simbol Tao ce configurează Universul ca pe un tot perfect.

In Tao, Universul este perceput asemeni unui ocean de forte curgatoare, care se afla intr-un flux permanent, asemeni valurilor marii, toate lucrurile avand legatura intre ele, fiind interactive si depinzand de calitatile opuse lor pentru a exista: bunatatea nu ar avea sens daca nu ar exista rautatea ca sa o defineasca, frumusetea este invizibila in absenta urateniei care sa o contrasteze. In gandirea occidentala insa, aspectele opuse nu se completeaza, ci se exclud reciproc, acordandu-se valoare doar bunatatii, frumusetii si adevarului. Aspectele asa-zis rele, urate, false ale vietii sunt intentionat eliminate.

Yin si Yang se reflecta in toate aspectele din Univers, inclusiv in alcatuirea si functionalitatea organismului uman: aspectul yin controleaza partea interioara, inferioara, stanga si anterioara a corpului, partea densa, ce produce forma (organele pline) si dezvolta viata, in timp ce aspectul yang controleaza latura exterioara, superioara, dreapta si posterioara, organele goale, ce produc energie si creeaza viata, partea subtila, imateriala. Yin controleaza sangele, Yang controleaza energia, iar energia pune in miscare sangele. Instinctele innascute tin de aspectul yin, in timp ce indemanarile dobandite tin de aspectul yang: de ex a manca este o activitate hranitoare yin, in timp ce a consuma alcool este o activitate epuizanta yang; inspiratia este yin, expiratia este yang.

Exista insa, mai mereu, dezechilibre la nivelul celor 2 energii, proportiile lor nemaifiind egale in toate fenomenele. Atunci cand materia prevaleaza in raport cu energia, exista exces de yin si scaderea aspectului yang, ceea ce determina o tipologie mai lenta, apatica, introvertita, iar postura corpului este mai mereu cu spatele incovoiat.

Atunci cand energia prevaleaza asupra materiei, exista exces de yang si micsorarea aspectului yin, ceea ce antreneaza o personalitate mult mai activa, dinamica, agitata, usor adaptabila, uneori orgolioasa, cu o viata instabila, afisand un aer de superioritate, iar mersul este agitat, cu capul sus.

Foarte putine persoane au un echilibru perfect intre yin si yang, iar acest lucru se manifesta printr-o viata linistita si calma, fara a se alarma pentru nimic, nu cauta placerile, se conformeaza legilor naturii, oamenii sunt modesti, cu spirit conciliator si ii conving pe ceilalti prin virtute si nu prin forta.

Asadar, nimic nu exista si nu functioneaza decat in legatura directa cu opusul; toate bolile sunt produse de dezechilibrele grave intre aceste doua forte primordiale.

Si organelor noastre interne le sunt atribuite aceste energii.

Yin-Yang

In Medicina Traditionala Chineza un loc important se acorda Teoriei celor Cinci Activităţi Elementare (Lemn, Foc, Pământ, Metal, Apă), care explică asocierea cosmologică dintre Om şi Univers pornind de la legile universale generale: legea generarii si legea distrugerii.

In cadrul legii de producere sau legii mama-fiu, fenomenele naturii urmeaza un ciclu normal, in care fiecare forţă ia naştere din una din celelalte forţe:

Lemnul arde pentru a genera Foc.

Focul produce cenuşă, care generează Pământ.

Pământul generează şi scoate la iveală Metalul.

Atunci când este încălzit, Metalul se topeşte, generând elementul Apă.

Apa ajută la creşterea plantelor, generând astfel Lemn, si ciclul se reia.

Ciclul de distrugere este patologic, invers, devenind in acest caz legea de contraproducere sau de revolta a fiului impotriva mamei (fiul este mai puternic si domina mama).

Ciclul-de-generare

Acestor elemente din natura le unt asociate organele noastre interne.

Cateva elemente care tin de rolul organelor interne:

Inima (organ Yin)– „conducătorul organelor vitale” – dominată de Foc, reglează toate celelalte organe prin controlarea circulaţiei sanguine, este sediul mentalului, expresia spiritului, exprimarea emotiilor. Inima este asociată cu intestinul subţire (organ Yang), ce separă produsele pure şi cele impure ale digestiei, controleaza raportul dintre reziduurile lichide si cele solide si absoarbe elementele nutritive, pe care le trimite apoi spre inimă, pentru ca acestea să poată circula prin corp. Impurul este indreptat catre intestinul gros si vezica. Starea energiei inimii se reflecta in culoarea fetei si a limbii. Inima adaposteste spiritul si guverneaza luciditatea mentala.

Splina-Pancreasul (organe considerate Yin) sunt dominate de Pământ, controlează producerea enzimelor vitale necesare pentru digestie şi metabolism. Această funcţie este în directă legătură cu partenerul său Yang asociat – Stomacul. Dacă pancreasul nu reuşeşte să producă suficiente enzime, digestia la nivelul stomacului stagnează, producând fermentarea mâncării şi putrezirea alimentelor. Pancreasul controleaza gandirea rationala. Afectiunile la nivelul splinei-pancreasului se manifesta prin excese de secretii (mucozitati, acumulari de lichide la nivelul articulatiilor, pierderi vaginale) si se reflecta in oboseala cronica, tonus muscular redus, stagnarea digestiei si dificultati de concentrare.

Plămânii sunt sub influenta Metalului – aşa cum afirmă textele medicale chineze, plămânii guvernează atât respiraţia, cât şi circulaţia energiei (qi). Atunci cand respiratia este deficienta, si energia este la fel. Joaca un rol important in repartizarea lichidelor in corp. Tulburarile respiratorii (tuse, bronsita, astm), si ale pielii (eczeme, urticarie, herpes) rezulta din blocarea acestei functii. Plămânii Yin sunt asociaţi Intestinului gros Yang. Acest lucru se explica prin faptul ca, pentru a elimina deseurile alimentare, Intestinul gros are nevoie de aerul inspirat. Afecţiunile respiratorii (pneumonia si alte boli respiratorii grave) sunt in general insotite de constipatie, iar constipatia cauzeaza de obicei disconfort in respiratie.

Rinichii (organ Yin) – poarta vietii, dominati de Apa, contrabalanseaza inima, generand frigul si facand ca energia sa coboare. Filtreaza lichidele si sangele; controleaza echilibrul general al fluidelor vitale din corp, apa si fluidele reziduale excesive fiind trimise la rinichi si transformate in urina, apoi eliminate in vezica pentru excretie. Rinichii adapostesc vointa si controleaza maduva spinarii, zona lombara si sacrala. Rinichii sunt strans legati de glandele suprarenale, care secreta cortizon, adrenalina si hormoni sexuali, controland asadar functiile sexuale si potenta. Rinichii contin energia ancestrala, cea mostenita de la parinti, confera individului capacitatea de rezistenta fizica, precum si capacitatea de a aduce pe lume un copil. Atunci cand rinichii sunt slabi, apare oboseala, insomnia, edemul, rezistenta scazuta la efort, teama si lipsa de vointa. Vezica urinară este legată funcţional de rinichi, în calitate de partener Yang. Are rol de a stoca lichidele eliminate prin celelalte organe. Rinichii reprezinta principalii factori de echilibrare a aspectelor yin si yang din organismul uman.

Ficatul (organ Yin), dominat de Lemn, depoziteaza sangele si regleaza cantitatea de sange eliberata pentru circulatia generala. La nivelul ficatului au loc numeroase tipuri de metabolism, el fiind responsabil în mod direct de starea generală de vitalitate si sănătate a unei persoane. Atunci cand energia ficatului este dereglata, manifestarile sunt furia, migrena, depresia, problemele hormonale si tulburarile de ciclu menstrual, probleme musculare, probleme la nivelul ochilor si al unghiilor. Partenerul Yang al ficatului este Vezicula biliară, ce depoziteaza bila care se varsa in duoden, pentru a ajuta digestia si excretia. In plan mental, este implicata in decizie.

Emotiile noastre sunt in relatie cu organele interne. Emotiile pot face ca acestea sa functioneze optim, in cazul in care noi abordam emotiile pozitive din ciclul constructiv, sau ne putem imbolnavi ca urmare a „cultivarii” unor emotii negative:

Organe-emotii

Sigur ca fiecare este liber sa aleaga pe care dintre variante doreste sa o aplice. Varianta constructiva:

ciclul-emotiilor-pozitive

sau varianta distructiva:

Ciclul-emotiilor-negative

Totul depinde de fiecare dintre noi, mai ales ca acum esti informat. Deci, responsabilitatea iti apartine!

Tu ce alegere faci?

Vrei sa fii optimist, fericit, bucuros sau esti te complaci in furie, manie, invidie, suparare, frustrare?

    

     semnatura-paula-drosescuPana data viitoare, cu drag

    Paula

Cât de mult te-a ajutat acest articol?

Click pe steluță și votează articolul!

Votul mediu / 5. Număr voturi:

Niciun vot până acum! Fii prima care votează acest articol.

Fii printre primii care află noutăți

Vei primi vești despre noile cursuri, workshop-uri și articole.

4 comentarii la „Cum actioneaza EMOTIILE asupra STARII DE SANATATE”

 1. Am citit cu interes articolele doamnei doctor Paula Drosescu.
  Pentru sanatatea mea psihica, fizica, mentala, intelectuala etc. sunt interesata si de viitoare articole pe care sa le primesc spre documentare si pentru a pune in practica sfaturile utile unei vieti sanatoase din toate punctele de vedere.
  Mi-as dori sa particip si la diferite sedite/cursuri/conferinte, contra cost organizate de catre doamna dr. Paula Drosescu.
  Multumesc, multumesc, multumesc!

  Răspunde
  • Vă aștept să vă înscrieți la newsletter unde veți primi informații care nu sunt publicate, sunt numai pentru abonați.
   Și astfel veți afla despre evenimentele pe care le pregătesc în luna septembrie.
   Mulțumesc pentru aprecieri.
   Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc!

   Răspunde
 2. Asupra starii de sanatate, emotiile actioneaza agresiv. Fie negative sau pozitive, daca nu inveti sa ti le gestionezi, risti sa te imbolnavesti destul de mult incat recuperarea sa ajunga sa fie de durata, grea de suportat, si astfel vindecarea intarzie.
  Eu nu disper, de aceea, prin diferite modalitati incerc sa-mi controlez emotiile.

  Răspunde
  • Bună ziua Burlacu Paraschiva ceea ce doresc să transmit este faptul că emoțiile NU trebuie controlate: ele este necesar să fie înțelese, acceptate, invitate să facă parte din lecțiile pe care să le înțelegem și pe care să le purtăm mai departe cu noi.
   A controla însemnă că există o luptă acolo, este un consum inutil de energie.
   Dacă sun acceptate, îngrijite, descifrat mesajul cu care vin emoțiile spre noi devine util și aplicabil la situațiile ulterioare.
   Mulțumesc pentru comentariu!

   Răspunde

Lasă un comentariu

Te-ar putea interesa și...

Fii printre primii care află noutăți

Vei primi vești despre noile cursuri, workshop-uri și articole.

Share183
Tweet
Share