Pași spre prezența în propria viață!

()

În ultimii 17 ani am fost preocupată de ceea ce înseamnă performanță – și personală, și pentru cei cu care lucrez. Am citit și urmărit oameni care au reușit în viața personală, sport sau business. Acum am acumulat informații pe care doresc să le împărtășesc cu tine.
Toți cei care au performat, fără excepție, SUNT PREZENȚI ÎN VIAȚA LOR!
Poate că vei începe să râzi.
Să spui: „Cum așa? Adică numai atât de simplu? Adică ce vrei să spui că, eu nu sunt prezent/ă în viața mea? Ba da, sunt foarte prezent/ă, muncesc 10-12 ore/zi, 5-6 zile/săptămână și tot nu am ajuns acolo unde îmi doresc!”
Pot să îți înțeleg reacția pentru că, inițial, nici mie nu mi-a venit să cred că este ATÂT de SIMPLU și, în ACELAȘI TIMP, FOARTE GREU: teoria este foarte simplă, practica se dovedește a face diferența.
Îți aduci aminte de filmul The Secret?
Dacă nu l-ai văzut, uite link-ul aici:
http://filmehd.net/the-secret-2006-filme-online.html
Ce vrei să faci cu viața ta?

Ce vrei să rămână după tine ?

Sunt două dintre întrebările pe care le regăsești în film. Dacă ai văzut filmul, știi deja că una dintre ideile care transpare este aceea a SETĂRII INTENȚIEI. Dacă ar fi numai atât, toți am sta liniștiți în fotoliu și lucrurile s-ar întâmpla, nu? Dar hai să vedem dacă este numai atât!
Succes-22

Îți propun să te înarmezi cu răbdarea de a citi și de a parcurge pașii pe care îi prezint în continuare. Este un material „didactic”, dar care merită tot efortul tău. Îți mulțumesc anticipat.
Tu și-ai desenat harta propriei reușite? Uite în continuare care sunt pașii:

1. Primul pas: elementul foarte important în reușită/succes este să: ÎȚI DEFINEȘTI ceea ce dorești să obții, să îți stabilești direcția în care te îndrepți.
Am lucrat, în cadrul ședințelor de Coaching, cu persoane care erau cronic nemulțumite de ceea ce li se întâmpla, nimic nu era bun, nimic nu avea valoare. Când i-am întrebat ce își doresc, mi-au răspuns prin a defini ceea ce nu își doreau! Iar în momentul în care i-am invitat să definească ce înseamnă pentru ei/ele succesul/reușita în viață, mi-au răspuns printr-o întrebare: Cum, dumneavoastră nu știți? Atunci le-am pus ce înseamnă pentru mine succesul! A fost momentul în care au înțeles importanța definirii clare a ceea ce își doreau și care sunt propriile criterii de evaluare a gradului în care vor obține ceea ce își doresc.
Este vorba despre setarea minții – exact așa cum dai coordonatele la sistemele GPS pentru ca să ajungi acolo unde îți dorești, ca destinație.

Ca să nu fie numai un material teoretic, te invit să te oprești pentru un minut și setează-ți intenția legat de ceea ce îți dorești într-un segment al vieții tale: familie, copii, prieteni, carieră, profesie, hobby, relaxare, dezvoltare personală și spirituală.

 

Semnul-intrebarii-22. Pasul al doilea este poziționarea în MEDIUL INFORMAȚIONAL potrivit pentru ceea ce îi dorești.
De ex.: ți-ai propus să ajungi la greutatea optimă pentru tine. Dacă vei continua să mănânci la masă cu ceilalți membri ai familiei, eventual supraponderali și ei, posibilitatea ca să-ți atingi obiectivul este destul de mică. Dacă însă vei mânca singur, vei citi și pune în practică rețetele de pe site-urile specializate și vei merge la sală, șansa să îi atingi obiectivul crește foarte mult.
Informația la care ai acces îți va conduce mintea într-o direcție sau alta, vei genera idei pe baza a ceea ce știi, a ceea ce vine spre tine ca informație. În mod evident, informația ne influențează.
Robert Kiyosaki în cartea Tată bogat, tată sărac spunea:
„Dacă dorești să-ți obții ceva, trebuie să îți îmbunătățești vocabularul în acea direcție!”
(dacă nu ai cartea uite un site de unde poți downloada un pdf http://www.forumdefotografie.com/tata-bogat-tata-sarac.pdf)
Sigur că ai auzit de multe ori: Cine deține informația, deține puterea sau stăpânește situația (alege varianta pe care o preferi). Perfect adevărat!

Gândește-te o secundă:
Ce informație ajunge la tine zilnic?
Este genul de informație de care ai nevoie pentru a îți îndeplini obiectivele?
Informațiile pe care le primești te conduc mai aproape de obiectiv sau te îndepărtează de ceea ce îți dorești?

 

3. Pasul al treilea este reprezentat de INTERPRETAREA și ETICHETAREA INFORMAȚIEI – în mintea noastră are loc un fel de alchimie mentală
Se apreciază că există circa 2 milioane de biți de informație/secundă care „ne bombardează” pe calea celor 5 simțuri: văz, auz, miros, gust și piele. Cum nu pot fi procesate așa de multe informații simultan, în mintea noastră au loc trei procese de: ștergere de informații, distorsionare a unora dintre ele sau generalizare a altora.
Din informațiile care au mai rămas după aceste procese, ne construim „lumea internă”. Fiecare dintre noi construim și în funcție de niște filtre după care facem selecția informațiilor. Filtrele pot fi de: timp, spațiu, materie, energie, limbaj, memorie, decizii, metaprograme, valori, credințe, atitudini. Prin filtrele pe care fiecare le construiește în interiorul său, decidem ce ștergem, ce distorsionăm și ce generalizăm. Astfel ajungem să formulăm gândurile care ne creează propria realitate. Se poate face o analogie cu informațiile din www = world wide web: când căutăm ceva, alegem (selectăm) numai pe baza filtrelor pe care le-am creat, a opțiunilor noastre, nu avem cum să citim toată informația existentă!
Așa se explică cum de doi oameni care trăiesc o situație similară o interpretează diferit, prin prisma experiențelor anterioare (filtrele experimentate) și prin ceea ce șterg, distorsionează sau generalizează.

Ca să îți faci o idee despre cât de diferit percepem lucrurile, întrebă cel puțin 10 persoane din anturajul tău:
Ce părere au despre câinii vagabonzi sau
Cum se poartă puloverele de mohair – cu maiou sau fără?

Intentie-24. Pasul al patrulea: acum ajungem și la INTENȚIE.
După ce informațiile au ajuns la tine, le-ai filtrat, șters, distorsionat, generalizat, ajungi să îți formezi o idee, să crezi ceva, SĂ INTENȚIONEZI să….
(Intenție = dorință, gând de a face, de a întreprinde ceva; proiect, plan.
Intuiție = capacitatea conștiinței de a descoperi, pe cale rațională (în mod spontan), esența, sensul unei probleme, al unui obiect)
Uneori ne urmăm intențiile, alteori nu. Uneori suntem mulțumiți de ceea ce intenționăm să facem, alteori abandonăm.

Ce informații mă fac să gândesc așa?
Ce semnificație are pentru mine această intenție?
Cum am interpretat informațiile pe care le-am avut?

 

5. Pasul al cincilea implică ACȚIUNE: pe baza sistemului de valori și a credințelor limitative, a metaprogramelor se ajunge la acțiune. Acțiunea sau APLICAREA INFORMAȚIEI este cea care generează rezultate și care este motorul care alimentează ciclul în continuare: rezultatele vor genera căutarea de noi căi de acțiune din ce în ce mai speciale – noi informații – filtrare și ștergere, distorsionare, generalizare – noi credințe și valori – noi rezultate.
Numai că unii dintre noi suntem obosiți de tot ceea s-a întâmplat în mintea noastră până în această fază, și nu mai punem în practică ceea ce știm. Mai sunt unii care așteaptă să mai acumuleze și alte, și alte informații până vor ști TOTUL. Sigur că TOTUL este o capcană. Cred cu convingere că mai bun este un plan de ACȚIUNE imperfect, decât o INACȚIUNE perfectă!

Cam cât din informația care ajunge la tine o aplici?
Cam cât din ceea ce îți propui să folosești chiar aplici?
Ce pași specifici mă pot ajuta spre ceea ce am de întreprins/realizat?
Acțiunea….mă ajută/susține sau mă deturnează de la ceea ce mi-am propus?

 

Pasiune6.Pasul șase: PASIUNEA de a mișca lucrurile din loc, de a fi util, de a îmi aduce contribuția la procesul de dezvoltare. De multe ori facem lucruri din acea stare: că așa îmi cere șeful , că trebuie, că nu am de ales, etc. – numai că acest gen de stare este cea care nu ne dă energia necesară, care nu ne motivează. Probabil că te vei gândi: dacă CHIAR nu îmi place, ce pot face? Poți identifica ceva care să reprezinte o provocare pentru tine: educarea răbdării, toleranței, a capacității de a căuta informații, de a scrie corect/frumos, de a îmi păstra optimismul împotriva reacțiilor din jur. Dă voie creativității să-ți fie PARTENERĂ când îți este greu – și nu uita că unde ÎȚI ÎNDREPȚI ATENȚIA, acolo se FOCALIZEAZĂ ȘI ENERGIA TA! Vrei să îți canalizezi energia, atenția, toate calitățile tale în zona de A NU REUȘI sau te orientezi împreună cu tot ce EȘTI MAI BUN ACUM spre a GENERA REZULTATE?

Nu este așa că ceea ce i s-a întâmplat cu Alice în Țara Minunilor nu ți se potrivește?

Alice a ajuns la intersecția de cărări, în pădure, și a întrebat vulpea:
– Pe unde să o iau?
– Unde vrei să ajungi?
– Nu știu!
– Atunci este bun orice drum!

semnatura-paula-drosescuPână data viitoare,

Cu drag, Paula

 

P.S. Te rog să nu uiți să-mi lași un comentariu.

Părerea ta contează foarte mult pentru mine și îți mulțumesc pentru interacțiune!

Cât de mult te-a ajutat acest articol?

Click pe steluță și votează articolul!

Votul mediu / 5. Număr voturi:

Niciun vot până acum! Fii prima care votează acest articol.

13 Comments

 1. Foarte bun text. Ma bucur din suflet ca iti gasesti timp pentru scris cu asemenea bun-simt si intelepciune.Sper sa atinga vietile multor oameni…
  Cu drag si bucurie,
  R.

 2. Buna seara!
  Interesant si captivant articol. Multumesc pentru recomandarile facute (filmul si cartea).
  O seara placuta si un sfarsit de saptamana linistit.
  Cez

  • Cezar,
   mă bucur că și-a plăcut articolul.
   Dacă te abonezi la newletters vei mai primi și alte informații utile.
   În continuare intenționez să public articole consistente, chiar cu riscul de a fie citite de mai puțină lume.
   Consider că putem face ca lucrurile să fie cu mult mai bune în viața noastră și suntem singurii responsabili de ceea ce ni se întâmplă.
   Legat de filme și cărți, găsești și pe site sub titlul Relaxarea de la sfarșitul săptămânii sau Relaxarea din week-end foarte multe recomandări – sunt cărți sau filme care m-au impresionat, cumva….nu știu cât de bune sunt, dar a fost genul de informație de la care am avut de învățat.
   Te mai așteptă pe aici

 3. Multumesc! Esti o revelatie 🙂
  Am descoperit aceste lucruri acum ceva vreme, acum pot sa le si aplic … O viata plina de fericire sa avem!

 4. Interesant ce am citit pana acum. Cum ajung la aceste întâlniri? Am mare nevoie! Toate cele bune!

Leave a Reply

Fii printre primii care află noutăți

Vei primi vești despre noile cursuri, workshop-uri și articole.

Share
Tweet
Share