Prof. Univ. Dr. Paula Drosescu

Programare Neuro-Lingvistică

9 lucruri simple pentru a atinge Excelența

 • să știi ce vrei
 • să comunici adecvat situației și audienței
 • să cooperezi
 • să fii credibil
 • să fii autentic
 • să acorzi altora credit
 • să ai ca scop rezultatele
 • să renunți la lucrurile care se pot obține ușor și să le preferi pe cele dificile (în sensul să nu încerci să descoperi roata, orientează-ți energia spre alte lucruri constructive)
 • să ceri și alte puncte de vedere
 • să ai mereu ceva în vedere ca următor proiect.

Una dintre poveștile Sufi prin care este exprimată esența comunicării:

Un om era fugărit de un tigru flămând. După ce a alergat până a obosit, omul disperat că nu a scăpat de tigru se întoarce spre acesta și îi spune:

„De ce nu mă lași în pace?”

La care tigrul răspunde:

„De ce arăți atât de apetisant?”

– ◊ –

În comunicare există perspectivele fiecărui participant din proces.

Uneori nu reușim să ne înțelegem unii cu alții tocmai datorită perspectivei diferite.

NLP este una dintre cele mai sofisticate, dar și efective metodologii care este disponibilă la ora actuală pentru a facilita comunicarea.

NLP este centrat pe comunicare și schimbare. În viața de zi cu zi, fiecare dintre noi constată că, pentru a se integra optim în mediul în care dorește, îi este necesară o mare flexibilitate pentru a fi autentic, nu numai niște șabloane, jaloane. Calitatea a ceea ce facem și diferența dintre cât reușim în viață este în strânsă legătură cu cât de mult reușim să ne folosim sistemul nervos.

Așa că mare parte din ceea ce face NLP este legată de cum să învățăm să gândim eficient și util nouă și cum să comunicăm efectiv cu noi, în primul rând, și apoi cu cei din jur.

Este incredibilă puterea cuvintelor și ce reacții pot genera. Uite un exemplu de proces cu care lucrăm în NLP: imaginează-ți că este o zi fierbinte de vară. Ești la sfârșitul unei zile de muncă, tocmai ai ajuns acasă și ești în bucătărie. Deschizi frigiderul și iei o lămâie. Te uiți la coaja cerată galbenă a lămâii. Constați că are și mici zone unde galbenul este amestecat cu mici pete de verde. În timp ce ții în mână lămâia simți cât de rece este coaja. Apropii ușor lămâia de nas și o miroși…mmmmm….apeși ușor lămâia și devii conștient de greutatea lămâii din palma ta. Acum îți imaginezi că iei un cuțit și tai lămâia în două jumătăți. Mirosul devine și mai puternic, nu este așa? Dacă ai să faci un pic de efort, ai să asculți zgomotul pe care îl face lămâia în timp ce o storci. Acum te invit să muști cu poftă din lămâie în timp ce lași ca sucul rece să se scurgă în gura ta.

Definiția cea mai frecventă a NLP este: studiul structurilor experiențelor noastre 

sau NLP este:

….. arta și știința comunicării.
….. cheia procesului de învățare.
….. despre rutina zilnică care ne face să obținem rezultate.
….. despre a îi influența pe alții cu integritate.
….. un manual de folosire a propriului creier.
….. secretele știute și aplicate de cei care au succes.
….. o cale prin care ne construim un viitor.
….. un set de instrumente pentru schimbare personală sau organizațională.

 

NLP ajută oamenii să dea sens realității pe care o creează.

Pentru că NLP se bazează pe 4 piloni importanți:

 • Rapport care înseamnă: Cum să construiești relații/legături cu tine și cu alții.
 • Conștientizare senzorială: Cum este lumea pe care ne construim imaginea mentală asupra lumii? Faptul că fiecare dintre noi percepe anumite informații din câmpul extern face ca, de cele mai multe ori, hărțile mentale pe care ni le construim să fie diferite – chiar dacă este vorba despre aceeași situație/informație.
 • Gândirea orientată spre a obține ceea ce îți propui, spre acțiune și asumarea consecințelor – acest tip de gândire ajută la ieșirea din blocajul gândirii orientate spre probleme.
 • Flexibilitatea comportamentală: oferă soluții la cum să faci lucrurile diferit atunci când ceea ce faci nu conduce spre rezultatele dorite.

În anii ’70, Richard Bandler și John Grinder au conceput NLP ca un model de comunicare cu noi și cu cei din jur. Ulterior s-a dovedit că modelul este mult mai complex, explică modul în care procesăm informațiile pe care le primim din exterior, dă informații despre modul în care trecem prin viață răspunzând la lumea din jur în funcție de lumea pe care ne-am construit-o în mintea noastră.

NLP nu schimbă lumea externă, ci pur și simplu ne oferă posibilitatea de a o observa/percepe diferit, ceea cu siguranță că va determina să ne construim altă hartă mentală asupra a ceea ce este în jurul nostru.

Reușita sau nereușita noastră este strâns corelată cu ceea ce credem: dacă credem că vom reuși, ne vom mobiliza și vom face tot ce este posibil pentru a ajunge la rezultat; dacă nu credem că suntem capabili de ceva, nici gradul de mobilizare/implicare nu conduce spre un rezultat.

Credințele care ne conduc viața se formează pe baza informațiilor pe care le receptăm de când suntem în această lume. De unele dintre credințele pe care le avem nici măcar nu mai suntem conștienți, acționăm automat și consecințele acestui comportament ne nemulțumesc, uneori. Auto-observarea și scoaterea la suprafață a modului în care gândim, identifică credințele limitative pe care le avem.

Obținerea rezultatelor dorite, a succesului ține și de Verificare interioară, individuală:

 • Ce doresc de fapt?
 • Ce se va întâmpla după ce voi obține…?
 • Ce mă oprește să nu obțin/am…?
 • Ce este important pentru mine în acest moment?
 • Ce funcționează acum pentru mine?
 • Ce pot îmbunătăți?
 • Ce resurse am ca să îmi susțină dorința/proiectul?

Identificarea Metaprogramelor după care o persoană funcționează îi poate aduce acesteia un uriaș progres pe calea evoluției individuale. Metaprogramele sunt niște filtre subconștiente prin care o persoană acordă atenție unor informații, procesează informația externă și cum comunică înapoi informația.

Robert Dilts a introdus noțiunea de Nivele Neurologice care sunt o cale foarte puternică de schimbare. Se pot aplica prin utilizarea unor întrebări foarte simple, care au impact important pe nivelul logic la care se poate produce schimbarea – poți citi și Tu îți controlezi viața sau viața te controlează pe tine.

Aceste niveluri neurologice sunt moduri extrem de puternice de a gândi schimbarea, prin descompunerea şi analiza unui model în diferite tipuri ale informaţiei.

Mediul extern se referă la oportunităţi şi constrângeri. Răspunde la întrebări de tipul: Unde ? Când ? Cu cine?

Comportamentele sunt rezultatul interacţiunii cu mediul. Răspund la întrebarea de tipul: Ce?

Abilităţile sunt legate de cunoştinţe şi calităţi, ele ghidează şi dau sens comportamentelor. Răspund la întrebarea de tipul: Cine?

Credinţele şi valorile stau la baza auto-motivării sau motivării pentru a susţine sau nega abilităţile noastre. Răspund la întrebarea: De ce ?

Identitatea constituie sensul nostru de a fi. Răspunde la întrebarea: Cine ?

Scopul în viaţă este mai degrabă legat de misiunea pe care o avem: Pentru ce? sau De la cine?

Aceste aspecte teoretice sunt susţinute în practică de caracteristici precum intonaţia cu care cineva face o afirmaţie şi care ne poate duce cu gândul la nivelul neurologic la care el operează.

9 aplicații ale NLP în viață

NLP oferă o înțelegere pentru învățare, creștere și transformare personală lăsând opțiunea alegerii la îndemâna fiecăruia:

 • te ajută să îți identifici resursele emoționale cele mai potrivite pentru ca din starea de siguranță să poți merge mai departe, lin și plăcut, prin procesele de învățare
 • îți ghidezi singur modul în care gândești identificând momentul în care alții încearcă să te manipuleze
 • știi exact ce funcționează pentru tine și cum îți stângi informațiile
 • îți asumi responsabilitatea propriei vieți, în loc să aștepți ca altcineva să te conducă
 • capeți claritate în toate aspectele vieții tale legat de ceea ce dorești
 • înveți cum să faci schimbări în viața ta la nivelul (neuro)logic astfel încât să îți îmbunătățești abilitățile și încrederea în sine
 • reușești să rămâi în calm și armonie interioară, știi să îți planifici viața fără să ajungi în zonele critice de burn-out

Una dintre afirmațiile frecvent repetate în NLP este: dacă ceva din ceea ce faci nu funcționează, fă ceva diferit! Pornind de aici vei:

 • avea acces la una dintre chei pentru a identifica dincolo de limbajul vag al vorbirii zilnice prin utilizarea întrebărilor pentru a recupera informații care au fost omise, distorsionate sau modificate.
 • explora situații provocatoare prin analiza modului în care te poziționezi față de alții/alte păreri.

Cu toții avem la dispoziție 24 de ore. Nu toți avem același succes. Diferența este legată și de modul în care folosim timpul sau cum ne mobilizăm în îndeplinirea a ceea ce ne dorim.

Prin tehnici NLP vei dobândi o mai bună gestionare a timpului, îți vei valorifica trăsăturile de personalitate, le vei amplifica pe cele pe care le consideri utile și vei dezvolta unele la care acum nici nu te gândești.

Prin tehnici și metode specifice, programarea neurolingvistică ne învață cum să trecem de la starea prezentă la starea dorită/visată, cum să activăm butonul „acțiune” astfel încât visele realiste să prindă contur, cum să ne aducem singuri în starea de „a face” ca lucrurile să se întâmple și cum să ajungem să trăim succesul, realizările, starea de bine ca pe o normalitate.

Toate durerile nu sunt altceva decât semnale de alarmă pe care organismul le trimite către mintea conștientă. Semnalele nu vor să sublinieze decât că s-a depășit o limită dincolo de care se apelează la rezervele de care dispune.

NLP ne ajută să rămânem centrați și concentrați asupra a ceea ce suntem, pe valorile noastre esențiale și ne învață cum să ne echilibrăm. Când toate sunt în armonie internă se manifestă extern ca starea de sănătate.

După ce parcurgi pași importanți în autocunoaștere, automodelare, transformare și reformatare cu siguranță că identifici și care sunt pașii necesari pentru un loc de muncă așa cum este potrivit pentru tine și pe care ți-l dorești.

Totul pentru că ți-ai construit valoarea și îți dai valoare.

Viața presupune o permanentă comunicare. Având clare în minte principiile și strategiile unei negocieri cu dublu câștigător, viața poate căpăta o altă calitate pentru tine. NLP te ajută să:

 • ai o imagine perfect conturată asupra rezultatelor dorite,
 • formulezi rezultatele specifice prin angajarea senzațiilor,
 • îți păstrezi clare în minte criteriile care sunt importante pentru tine,
 • poți identifica care sunt criteriile după care celălalt funcționează,
 • stabilești care sunt limitele până la care ești dispus să negociezi, să știi care este nivelul valorilor individuale și ce poți adăuga/la ce poți renunța,
 • îți adaptezi stările emoționale,
 • dobândești abilitatea de a percepe ansamblul/detaliul situației în care te găsești,
 • păstrezi în permanență contactul cu cel/cea cu care negociezi.

NLP ne învață cum să construim rapport, cum să dobândim claritate asupra a ceea ce dorește celălalt, să îi înțelegem valorile și criteriile după care aceste lucruri sunt construite, cum să fii flexibil în procesul de vânzare și când să decidem să nu mergem mai departe. Toate acestea au la bază un deziderat major: integritatea.

Este știut faptul că, oamenii cumpără pe baza impulsului emoțional, deci oamenii te cumpără inițial pe tine și apoi, produsul.

NLP te învață cum poți rezona emoțional cu ceilalți.

NLP îți pune la îndemână cel puțin trei căi prin care poți face diferența:

 • înveți să îți stabilești obiective și scopuri foarte clare
 • aplici un limbaj potrivit cu ceea ce dorești să transmiți
 • îți construiești un nivel de încredere în sine care să te susțină în ceea ce faci.
CURRICULUM ARONLP

Niveluri de formare

Durata

Durata obligatorie de training 130 sau mai multe ore de training inclusiv testare, împartite pe 18 sau mai multe zile de training. Supervizare facultativa: 15 ore de supervizare individuala sau în grupa în cadrul programului de training si/sau dupa testare.

• 80% sau mai mult din training va fi condus de un formator principal certificat NLP.
• 20% din training poate fi condus de o alta persoana sub supervizarea unui formator certificat principal NLP (Master Trainer ARONLP sau echivalent)
• de la un numar de 10 participanti este obligatorie prezenta unui asistent care are o calificare de NLP-Practitioner

Calificarea formatorului

• Formator principal certificat ARONLP
• Lehrtrainer DVNLP
• Fellow Member Trainer IANLP
• sau similar

Marimea grupei

• o grupa de training este compusa din minimum 6 (sase) participanti

Aptitudinile Practicianului NLP si criteriile de evaluare si certificare

• Practicianul NLP cunoaste si integreaza procesual presupozitiile NLP.
• Cunoaste continuturile de baza, aptitudinile, tehnicile, tiparele, metodele si conceptele NLP si este în stare sa le aplice în practica cu un scop util.
• Aptitudinile de baza ale unui Practician NLP sînt îndeosebi capacitatea de a intra în rapport, claritatea obiectivului, capacitatea de perceptie, flexibilitatea, actiunea orientata catre resurse si ecologica.

Continuturi minime

1. Stabilirea si mentinerea rapportului
2. Pacing si Leading
3. Calibrarea
4. Sistemele reprezentationale
5. Meta-Modelul pentru limbaj
6. Milton-Modelul pentru limbaj
7. Cadrarea obiectivului
8. Transpunerea si traducerea sistemelor reprezentationale
9. Recunoasterea si utilizarea starilor spontane de transa
10. Crearea de metafore
11. Cadrari: cadrarea de contrast, cadrarea de relevanta, cadrarea “ca si cum”, Backtrack
12. Ancorarea: V A K
13. Feedback senzorial activ si pasiv
14. Directionarea catre obiectiv a perceptiei proceselor interne si externe
15. Disociere, Asociere; Pozitiile 1, 2, 3.
16. Chunking
17. Submodalitati
18. Nivelurile (neuro) logice
19. Managementul orientat catre obiectiv si ecologic al resurselor
20. Reframing contextual si de semnificatie
21. Strategii: detectare, elicitare, utilizare, instalare, inclusiv modelul TOTE
22. Timeline

Diversele tehnici NLP, de exemplu Swish, colabarea ancorelor si altele, sînt utilizari practice ale metodelor enumerate mai sus si din acest motiv nu sînt mentionate în mod special.

Testarea scrisa pentru NLP-Practitioner

Testarea scrisa obligatorie privitor la continuturile din Practitioner training verifica transferul continuturilor minime si serveste asigurarii calitatii formarii NLP. Testul trebuie sa demonstreze ca urmatoarele continuturi au fost întelese si integrate:

1. Axiome/presupozitii
2. Definirea obiectivului
3. Rapport
4. Ancorarea
5. Sistemele reprezentationale
6. Meta-Modelul
7. Milton-Modelul
8. Timeline
9. Strategii
10. Submodalitati
11. Tehnici
12. Ecologie

Conceptia formei si continutului testarii sînt la libera dispozitie a formatorului principal certificat NLP. Materialele de testare ale participantilor vor fi arhivate pentru 3 ani. În aceasta perioada, comisia pentru formare si asigurarea calitatii în NLP a Asociatiei are dreptul sa solicite pentru control arhiva în întregime sau anumite extrase din aceasta.

Testarea practica pentru NLP-Practitioner

Conceptia formei si continutului testarii sînt la libera dispozitie a formatorului principal certificat NLP si se orienteaza dupa experienta de viata si profesionala a participantilor.

Testarea pratica permite absolventilor training-ului sa demonstreze, congruent, integrarea comportamentala a axiomelor si a tehnicilor NLP, îndeosebi: elicitarea problemei, elicitarea obiectivului, rapport, perceptie, flexibilitate si feedback senzorial.

Continutul certificatului NLP-Practitioner

Certificatul NLP-Practitioner ARONLP trebuie sa contina urmatoarele detalii:

1. Afirmatia de conformitate cu privire la respectarea standardelor ARONLP
2. Stampila si timbrul ARONLP
3. Durata formarii în zile si ore de training
4. Data calendaristica a primei si a ultimei zile de formare
5. Semnatura formatorului principal certificat NLP
6. Titlul: NLP-Practitioner ARONLP

Intrarea în vigoare: începînd de la 01.01.2009.

Conditii de participare

Certificat de absolvire al unui NLP- Practitioner training ARONLP sau echivalent.

Durata

Durata obligatorie de training 130 sau mai multe ore de training inclusiv testare, împartite pe 18 sau mai multe zile de training. Supervizare obligatorie: 15 ore de supervizare individuala sau în grupa condusa de un formator principal certificat NLP (Master Trainer ARONLP sau echivalent) în cadrul programului de training si/sau dupa testare.

• 80% sau mai mult din training va fi condus de un formator principal certificat NLP.
• 20% din training poate fi condus de o alta persoana sub supervizarea sau moderarea unui formator certificat principal NLP (Master Trainer ARONLP sau echivalent)

Asistenta

• de la un numar de 10 participanti este obligatorie prezenta unui asistent cu calificarea de NLP-Master

Calificarea formatorului

• Formator principal certificat ARONLP care a sustinut cel putin 3 (trei) Practitioner traininguri
• Lehrtrainer DVNLP care a sustinut cel putin 3 (trei) Practitioner traininguri
• Fellow Member Trainer IANLP care a sustinut cel putin 3 (trei) Practitioner traininguri
• sau similar care a sustinut cel putin 3 (trei) Practitioner traininguri

Marimea grupei

• o grupa de training este compusa din minimum 6 (sase) participanti

Aptitudinile Master-ului NLP si criteriile de evaluare si certificare

• Competenta comportamentala de utilizare a aptitudinilor practicianului NLP în combinatii.
• Integrarea la nivel comportamental a presupozitiilor NLP.
• Cunoaste continuturile de baza, aptitudinile, tehnicile, tiparele, metodele si conceptele NLP si este în stare sa le aplice competent în practica atît la el însusi cît si la altii.
• Dezvoltarea continua a capacitatii proprii de perceptie.
• Prestarea de munca ecologica de schimbare personala atît cu sine însusi cît si cu altii.
• Abilitatea de a diferentia între forma si continut, între experienta si aparenta.
• Abilitati avansate de rapport (stabilirea si pastrarea rapportului cu fiecare membru al grupei de training si cu întreaga grupa).

Continuturi minime

1. Prezentarea si/sau demonstrarea de catre participant a unei aplicatii (tehnici) NLP pe care o utilizeaza frecvent în viata sa de zi cu zi sau profesional.
2. Metaprograme.
3. Valori si criterii.
• Identificare si utilizare
• Ierarhia criteriilor
• Elicitarea echivalentelor complexe
• Adaptarea si schimbarea criteriilor
4. Sleight of Mouth.
5. Submodalitati avansate.
6. Utilizarea si transformarea convingerilor si prejudecatilor.
7. Aprofundarea Meta-Modelului si Milton-Modelul.
8. Comunicarea deliberata la mai multe niveluri.
9. Modele de negociere si pentru managementul conflictelor.
10. Introducete în tecnici de prezentare si în munca cu grupurile.
11. Modelling – ABC-ul modelarii NLP.
12. Munca sistemica (grupuri, familii, echipe).
13. Munca avansata pe Timeline.
14. Modele integrative NLP: de exemplu SCORE, SOAR, ROLE.

• Diversele tehnici NLP, de exemplu Re-Imprinting, Visual Squash, Resolving Grief, Core Transformation Process si altele, sînt utilizari practice ale metodelor enumerate mai sus si din acest motiv nu sînt mentionate în mod special.

• Continuturile vor fi explicate teoretic intr-o forma de presentare cognitiva adecvata si vor fi integrate prin demonstratii practice si exercitii. Partea de aplicatie a cunostintelor dobandite include observarea, experienta personala si coachingul.

Testarea scrisa pentru NLP-Master

Testarea scrisa obligatorie privitor la continuturile din NLP-Master training verifica transferul continuturilor minime si serveste asigurarii calitatii formarii NLP. Testul trebuie sa demonstreze ca urmatoarele continuturi au fost întelese si integrate:

1. Valori
2. Convingeri
3. Munca cu grupurile/sisteme
4. Sleight of Mouth
5. Modelarea
6. Metaprogramele
7. Timeline
8. Elemente de baza ale muncii cu grupurile si tehnici de prezentare

Conceptia formei si continutului testarii sînt la libera dispozitie a formatorului principal certificat NLP. Materialele de testare ale participantilor vor fi arhivate pentru 3 ani. În aceasta perioada, comisia pentru formare si asigurarea calitatii în NLP a Asociatiei are dreptul sa solicite pentru control arhiva în întregime sau anumite extrase din aceasta.

Testarea practica pentru NLP-Master

Conceptia formei si continutului testarii sînt la libera dispozitie a formatorului principal certificat NLP si se orienteazî dupa experienta de viata si profesionala a participantilor.

Testarea pratica permite absolventilor NLP-Master training-ului sa demonstreze, congruent, integrarea comportamentala a axiomelor si a tehnicilor NLP, îndeosebi: capacitatea de perceptie, munca de schimbare cu sine însusi si cu altii, precum si rapport.

Continutul certificatului NLP-Master

Certificatul NLP-Master ARONLP trebuie sa contina urmatoarele detalii:

1. Afirmatia de conformitate cu privire la respectarea standardelor ARONLP
2. Stampila si timbrul ARONLP
3. Durata formarii în zile si ore de training
4. Data calendaristica a primei si a ultimei zile de formare
5. Semnatura formatorului principal certificat NLP
6. Titlul: NLP-Master ARONLP.

Intrarea în vigoare: începînd de la 01.01.2009.

Conditii de participare

Certificat de absolvire al unui NLP-Practitioner training si al unui NLP-Mastertraining ARONLP sau echivalent si cel putin 2 ani de experienta NLP de la începutul Practitioner training-ului sau cel putin 30 de luni de la inceputul Practitioner trainungului pina la data inmanarii certificatului de NLP-Trainer ARONLP.

Durata

Durata obligatorie de training 144 sau mai multe ore de training inclusiv testare, împartite pe 18 sau mai multe zile de training. Superviziune obligatorie: dupa testare 15 ore de supervizare individuala sau în grup condusa de un formator principal certificat NLP. Continutul supervizarii este un seminar organizat de participant(ti).

Training-ul este conceput de minimum 2 formatori principali certificati NLP care conduc trainingul împreuna sau alternativ. Recomandare: cei 2 formatori principali certificati NLP sa provina din institute NLP diferite.

De la un numar de 10 participanti este obligatorie prezenta unui asistent care are o calificare de NLP-Trainer. O grupa de Training are cel putin 7 participanti.

Înainte de training proiectul de training inclusiv materialele informative si de reclama vor fi prezentate pentru aprobare la ARONLP.

Calificarea formatorului

• Formator principal certificat ARONLP sau echivalent cu o vechime de minimum 3 ani
• A condus cel putin 3 Practitioner training-uri si 2 Master training-uri
• A asistat cel putin la un NLP-Trainer´s Training

Aptitudinile Trainer-ului NLP si criteriile de evaluare si certificare

1. Aptitudini avansate de rapport (stabilire si pastrare a rapport-ului cu fiecare participant si cu întreaga grupa) – aptitudinea de a demonstra si explica tehnici si continuturi – aptitudinea de a alterna între forma si continut

2. Automanagement profesional, stabilitate emotionala, rezistenta la stress, capacitatea de a lua decizii si de a face compromisuri

3. Competenta comportamentala de a aplica metodele NLP atît deschis cît si acoperit

4. Integrarea axiomelor NLP la nivel comportamental si in contexte de grup

5. Lucru ecologic atît cu individul singur cît si cu grupurile, utilizarea proceselor de grup si a resurselor participantilor, competenta în conducerea grupurilor si in managementul conflictelor

6. Directionarea si controlul proceselor si continuturilor pe diverse niveluri (neuro)logice

7. Cunoasterea conceptiilor psihologice si neurologice, a metodelor psihoterapeutice si modelelor uzuale de comunicare precum si integrarea acestora în cadrul modelului NLP

Continuturi minime

1. Design-ul prezentarii: stabilirea cadrului de început si de încheiere – formulare de teluri –compararea telurilor cu rezultatele – stiluri de transmitere a informatiilor – planificarea metodica a prezentarii tinînd seama de diferitele sisteme de reprezentare, metaprograme, strategii de învatare – chunking-ul informatiilor si experientelor – utilizarea noilor abilitati si cunostinte dobîndite independent de context si cadru temporal
2. Pacing, Rapport si Leading al indivizilor si grupurilor la diferite niveluri si cu diferite metode
3. Realizarea unei atmosfere propice pentru învatare
4. Design-ul exercitiilor: definirea telului exercitiului – învatarea deschisa si acoperita – integrarea si utilizarea cunostintelor deja existente – separarea perceptiei de apreciere în cadrul fenomenelor de grup – feedback senzorial pentru grupuri si procese de grup – adaptare flexibila la abilitatile grupului – future pace al rezultatelor învatarii
5. Utilizarea practica a tehnicilor vizuale de prezentare
6. Instructiuni metaforice pentru procese si pre-framings
7. Dare de feedback la diverse niveluri atît grupurilor cît si indivizilor
8. Practicarea de interventii individuale si de grup atît planificat cît si proactiv si reactiv
9. Capacitatea de a “utiliza” deranjamentele, critica, respingerea si comportamentele problematice ale membrilor grupurilor
10. Utilizarea orientata catre obiectiv a comunicarii acoperite
11. Largirea orientata catre obiectiv a propriului model despre lume
12. Cel putin 2 prezentari în fata unei grupe calificate cu cel putin 6 participanti, mai lunga de 20 de minute pe o tema prestabilita si cu feedback din partea grupului si a formatorilor principali certificati

Indicatie: Ponderea principala a Trainer´s training-ului este de a permite însusirea aptitudinilor de prezentare NLP. Se pot lua în considerare continuturi din ciclul de Practitioner sau Master, dar aceste continuturi nu sînt parte integranta a ciclului de training si a testing-ului final.

Testarea scrisa pentru NLP-Trainer

Testarea scrisa obligatorie verifica transferul continuturilor minime si serveste asigurarii calitatii formarii NLP. Testul trebuie sa demonstreze, în special, întelegerea si integrarea continuturilor cognitive.

Conceptia formei si continutului testarii sînt la libera dispozitie a formatorilor principali certificati NLP. Materialele de testare ale participantilor vor fi arhivate pentru 3 ani. În aceasta perioada, comisia pentru formare si asigurarea calitatii în NLP a Asociatiei are dreptul sa solicite pentru control arhiva în întregime sau anumite extrase din aceasta.

Testarea practica pentru NLP-Trainer

Conceptia formei si continutului testarii sînt la libera dispozitie a formatorului principal certificat NLP si se orienteaza dupa experienta de viata si cea profesionala a participantilor.

Testarea practica permite absolventilor NLP-Trainer`s training-ului sa demonstreze congruent integrarea comportamentala a aptitudinilor de NLP-Trainer dobîndite.

Continutul certificatului NLP-Trainer

Certificatul NLP-Trainer ARONLP trebuie sa contina urmatoarele detalii:

1. Afirmatia de conformitate cu privire la respectarea standardelor ARONLP
2. Stampila ARONLP si sigiliul de calitate ARONLP – Trainer
3. Durata formarii în zile si ore de training
4. Data calendaristica a primei si a ultimei zile de formare
5. Semnatura formatorului principal certificat NLP
6. Titlul: NLP-Trainer ARONLP

Acest Curriculum este valabil pentru formarile NLP-Trainer începute de la 01.01.2014 si înlocuieste versiunile anterioare.

Durata

Durata obligatorie de training 130 sau mai multe ore de training inclusiv testare, împartite pe 18 sau mai multe zile de training. Supervizare facultativa: 15 ore de supervizare individuala sau în grupa în cadrul programului de training si/sau dupa testare.

• 80% sau mai mult din training va fi condus de un formator principal certificat NLP.
• 20% din training poate fi condus de o alta persoana sub supervizarea unui formator certificat principal NLP (Master Trainer ARONLP sau echivalent)
• de la un numar de 10 participanti este obligatorie prezenta unui asistent care are o calificare de NLP-Practitioner

Calificarea formatorului

• Formator principal certificat ARONLP
• Lehrtrainer DVNLP
• Fellow Member Trainer IANLP
• sau similar

Marimea grupei

• o grupa de training este compusa din minimum 6 (sase) participanti

Aptitudinile Practicianului NLP si criteriile de evaluare si certificare

• Practicianul NLP cunoaste si integreaza procesual presupozitiile NLP.
• Cunoaste continuturile de baza, aptitudinile, tehnicile, tiparele, metodele si conceptele NLP si este în stare sa le aplice în practica cu un scop util.
• Aptitudinile de baza ale unui Practician NLP sînt îndeosebi capacitatea de a intra în rapport, claritatea obiectivului, capacitatea de perceptie, flexibilitatea, actiunea orientata catre resurse si ecologica.

Continuturi minime

1. Stabilirea si mentinerea rapportului
2. Pacing si Leading
3. Calibrarea
4. Sistemele reprezentationale
5. Meta-Modelul pentru limbaj
6. Milton-Modelul pentru limbaj
7. Cadrarea obiectivului
8. Transpunerea si traducerea sistemelor reprezentationale
9. Recunoasterea si utilizarea starilor spontane de transa
10. Crearea de metafore
11. Cadrari: cadrarea de contrast, cadrarea de relevanta, cadrarea “ca si cum”, Backtrack
12. Ancorarea: V A K
13. Feedback senzorial activ si pasiv
14. Directionarea catre obiectiv a perceptiei proceselor interne si externe
15. Disociere, Asociere; Pozitiile 1, 2, 3.
16. Chunking
17. Submodalitati
18. Nivelurile (neuro) logice
19. Managementul orientat catre obiectiv si ecologic al resurselor
20. Reframing contextual si de semnificatie
21. Strategii: detectare, elicitare, utilizare, instalare, inclusiv modelul TOTE
22. Timeline

Diversele tehnici NLP, de exemplu Swish, colabarea ancorelor si altele, sînt utilizari practice ale metodelor enumerate mai sus si din acest motiv nu sînt mentionate în mod special.

Testarea scrisa pentru NLP-Practitioner

Testarea scrisa obligatorie privitor la continuturile din Practitioner training verifica transferul continuturilor minime si serveste asigurarii calitatii formarii NLP. Testul trebuie sa demonstreze ca urmatoarele continuturi au fost întelese si integrate:

1. Axiome/presupozitii
2. Definirea obiectivului
3. Rapport
4. Ancorarea
5. Sistemele reprezentationale
6. Meta-Modelul
7. Milton-Modelul
8. Timeline
9. Strategii
10. Submodalitati
11. Tehnici
12. Ecologie

Conceptia formei si continutului testarii sînt la libera dispozitie a formatorului principal certificat NLP. Materialele de testare ale participantilor vor fi arhivate pentru 3 ani. În aceasta perioada, comisia pentru formare si asigurarea calitatii în NLP a Asociatiei are dreptul sa solicite pentru control arhiva în întregime sau anumite extrase din aceasta.

Testarea practica pentru NLP-Practitioner

Conceptia formei si continutului testarii sînt la libera dispozitie a formatorului principal certificat NLP si se orienteaza dupa experienta de viata si profesionala a participantilor.

Testarea pratica permite absolventilor training-ului sa demonstreze, congruent, integrarea comportamentala a axiomelor si a tehnicilor NLP, îndeosebi: elicitarea problemei, elicitarea obiectivului, rapport, perceptie, flexibilitate si feedback senzorial.

Continutul certificatului NLP-Practitioner

Certificatul NLP-Practitioner ARONLP trebuie sa contina urmatoarele detalii:

1. Afirmatia de conformitate cu privire la respectarea standardelor ARONLP
2. Stampila si timbrul ARONLP
3. Durata formarii în zile si ore de training
4. Data calendaristica a primei si a ultimei zile de formare
5. Semnatura formatorului principal certificat NLP
6. Titlul: NLP-Practitioner ARONLP

Intrarea în vigoare: începînd de la 01.01.2009.

Conditii de participare

•    Certificate de absolvire NLP- Practitioner si
•    NLP- Master ARONLP, sau echivalent.

Durata

•    Durata minima de training 65 ore de training inclusiv testare, împartite pe 9 (noua) sau mai multe zile de training.
•    Supervizare facultativa: 10 ore de supervizare individuala sau în grupa condusa de un formator principal certificat NLP (Master Trainer).
•    Pentru aprofundarea cunostintelor dobandite sunt recomandate 20 de ore studiu de grupa .

Desfasurarea

•    Trainingul va fi  fi condus de cel putin un formator principal certificat NLP (Master Trainer).
•    Formatorul principal certificat NLP trebuie sa presteze cel putin 80% din durata trainingului.

Asistenta

•    Daca este necesar, trainingul poate fi acompaniat de persoana de asistenta
•    Persoana de asistenta va avea o calificare adecvata, cel putin la nivel de Master ARONLP sau echivalent

Calificarea formatorului principal

•    Formatorul este de cel putin 3 ani Master Trainer ARONLP sau echivalent
•    A condus cel putin 3 NLP-Practitioner si 2 NLP-Master traininguri.

Conditii preliminare

•    Înainte de training proiectul de training inclusiv materialele informative si de reclama vor fi prezentate pentru aprobare la Comisia de formare si certificare ARONLP. Formatorii primesc in decurs de 14 zile raspunsul scris la cerere.
•    Formatorul prezinta inainte de training documentele sale de calificare la Comisia de formare si certificare ARONLP

Marimea grupei de training

O grupa de training are cel putin 6 (sase) participanti.

Continuturi minime

•    Aprofundarea technicilor NLP la nivel de Master, de exemplu:
Metaprograme.
Lucru avansat pe Timeline
Core Transformation.
Lucru cu “Echipa Interna”.
Panorama Sociala
Lucru avansat cu valori si convingeri etc.

Continuturile pot fi si din domeniile de utilizare de exemplu: sanatate, pedagogie, sport, business, neurobiologie. Ele ofera aprofundarea si intregirea (completarea) metodelor NLP la nivel de Master si contin utilizari specifice pe domenii de activitate.

Aptitudinile participantilor si criteriile de evaluare si certificare

•    Automanagement profesional, stabilitate emotionala, rezistenta la stress, capacitatea de a face compro misuri si de a lua decizii
•    A integrat personal continuturile prezentate si le poate utiliza cu responsabilitate

Testarea scrisa pentru NLP-Master

•    Testarea scrisa obligatorie verifica transferul continuturilor minime si serveste asigurarii calitatii formarii NLP. Testul trebuie sa demonstreze integrarea si intelegerea cognitiva a continuturilor prezentate.
•    Conceptia formei si continutului testarii sînt la libera dispozitie a formatorului principal certificat NLP. Materialele de testare ale participantilor vor fi arhivate pentru 3 ani.
•    În aceasta perioada, comisia pentru formare si asigurarea calitatii în NLP a Asociatiei are dreptul sa solicite pentru control arhiva în întregime sau anumite extrase din aceasta.

Testarea practica pentru NLP-Master

•    Conceptia formei si continutului testarii scrise suînt la libera dispozitie a formatorului principal certificat NLP si se orienteazî dupa experienta de viata si profesionala a participantilor.
•    Testarea pratica permite absolventilor NLP-Master Advanced Curriculumului sa demonstreze, congruent, integrarea tehnicilor NLP invatate.

Continutul certificatului Advanced NLP-Master

Certificatul Advanced NLP-Master ARONLP trebuie sa contina urmatoarele detalii:

1.    Afirmatia de conformitate cu privire la respectarea standardelor ARONLP
2.    Afirmatia de conformitate privitor la respectarea curriculumului Advanced-NLP-Master ARONLP.
3.    Titlul: Advanced-NLP-Master ARONLP.
4.    Specificarile privitor la domeniul de utilizare (de exemplu: sanatate, pedagogie, sport, business, neurobiologie) pot fi menzionate in textul certificatului dar nu in titlu
5.    Stampila ARONLP
6.    Durata formarii în zile si ore de training
7.    Data calendaristica a primei si a ultimei zile de formare
8.    Semnatura formatorului principal certificat NLP

Intrarea în vigoare: începînd de la 27.10.2012.

Durata şi condiții de participare

Durata obligatorie de training este 36 sau mai multe ore de training, împărțite pe 5 sau mai multe zile de training. Condiții de participare: nedefinite.

Desfășurarea

• 80% sau mai mult din training va fi condus de un formator principal certificat ARONLP.
• 20% din training poate fi condus de o altă persoană sub supervizarea unui formator certificat principal NLP (Master Trainer ARONLP sau echivalent)
• de la un număr de 10 participanți este obligatorie prezența unui asistent care are o calificare minima de NLP-Practitioner ARONLP sau echivalent

Calificarea formatorului

• Formator principal certificat ARONLP, Lehrtrainer DVNLP, Fellow Member Trainer IANLP sau echivalent

Mărimea grupei

• o grupă de training este compusă din minimum 4 (patru) participanți

Aptitudinile participantului la NLP Basic şi criteriile de evaluare şi certificare

Participantul la NLP Basic demonstrează următoarele aptitudini de bază: capacitatea de a intra conștient în rapport, definește cu claritate obiective bine formulate, își lărgește capacitatea de percepție şi acționează ecologic orientat către resurse.

Conținuturi minime

1. Axiome NLP
2. Calibrare, Pacing şi Leading
3. Stabilirea şi menținerea rapportului
4. Sistemele de reprezentare: V A K O G
5. Cadrarea obiectivului
6. Introducere în ancorare: V A K
7. Feedback senzorial specific apreciativ
8. Asociere, Disociere: Pozițiile de percepție 1, 2, 3.
9. Introducere în nivelurile (neuro) logice
10. Managementul orientat către obiectiv şi ecologic al resurselor
11. Introducere în Metamodel

Criterii pentru certificare

Participarea integrală la formarea NLP-Basic şi integrarea comportamentală a conținuturilor prezentate.


Conținutul certificatului NLP-Basic

Certificatul NLP-Basic ARONLP trebuie să conțină următoarele detalii:

1. Afirmația de conformitate cu privire la respectarea standardelor ARONLP
2. Ştampila şi timbrul ARONLP adecvat
3. Durata formării în zile şi ore de training
4. Data calendaristică a primei şi a ultimei zile de formare
5. Titlul: NLP-Basic ARONLP
6. Semnătura formatorului principal certificat NLP

Intrarea în vigoare: începând de la 01.07.2016

Ce facem împreună

Lucrează cu mine

Înscrie-te acum, începe să ai rezultate!

Fii printre primii care află noutăți

Vei primi vești despre noile cursuri, workshop-uri și articole.

Share
Tweet
Share