Prof. Univ. Dr. Paula Drosescu

Programare Neuro-Lingvistică

9 lucruri simple pentru a atinge Excelența

 • să știi ce vrei
 • să comunici adecvat situației și audienței
 • să cooperezi
 • să fii credibil
 • să fii autentic
 • să acorzi altora credit
 • să ai ca scop rezultatele
 • să renunți la lucrurile care se pot obține ușor și să le preferi pe cele dificile (în sensul să nu încerci să descoperi roata, orientează-ți energia spre alte lucruri constructive)
 • să ceri și alte puncte de vedere
 • să ai mereu ceva în vedere ca următor proiect.

Una dintre poveștile Sufi prin care este exprimată esența comunicării:

Un om era fugărit de un tigru flămând. După ce a alergat până a obosit, omul disperat că nu a scăpat de tigru se întoarce spre acesta și îi spune:

„De ce nu mă lași în pace?”

La care tigrul răspunde:

„De ce arăți atât de apetisant?”

– ◊ –

În comunicare există perspectivele fiecărui participant din proces.

Uneori nu reușim să ne înțelegem unii cu alții tocmai datorită perspectivei diferite.

NLP este una dintre cele mai sofisticate, dar și efective metodologii care este disponibilă la ora actuală pentru a facilita comunicarea.

NLP este centrat pe comunicare și schimbare. În viața de zi cu zi, fiecare dintre noi constată că, pentru a se integra optim în mediul în care dorește, îi este necesară o mare flexibilitate pentru a fi autentic, nu numai niște șabloane, jaloane. Calitatea a ceea ce facem și diferența dintre cât reușim în viață este în strânsă legătură cu cât de mult reușim să ne folosim sistemul nervos.

Așa că mare parte din ceea ce face NLP este legată de cum să învățăm să gândim eficient și util nouă și cum să comunicăm efectiv cu noi, în primul rând, și apoi cu cei din jur.

Este incredibilă puterea cuvintelor și ce reacții pot genera. Uite un exemplu de proces cu care lucrăm în NLP: imaginează-ți că este o zi fierbinte de vară. Ești la sfârșitul unei zile de muncă, tocmai ai ajuns acasă și ești în bucătărie. Deschizi frigiderul și iei o lămâie. Te uiți la coaja cerată galbenă a lămâii. Constați că are și mici zone unde galbenul este amestecat cu mici pete de verde. În timp ce ții în mână lămâia simți cât de rece este coaja. Apropii ușor lămâia de nas și o miroși…mmmmm….apeși ușor lămâia și devii conștient de greutatea lămâii din palma ta. Acum îți imaginezi că iei un cuțit și tai lămâia în două jumătăți. Mirosul devine și mai puternic, nu este așa? Dacă ai să faci un pic de efort, ai să asculți zgomotul pe care îl face lămâia în timp ce o storci. Acum te invit să muști cu poftă din lămâie în timp ce lași ca sucul rece să se scurgă în gura ta.

Definiția cea mai frecventă a NLP este: studiul structurilor experiențelor noastre 

sau NLP este:

….. arta și știința comunicării.
….. cheia procesului de învățare.
….. despre rutina zilnică care ne face să obținem rezultate.
….. despre a îi influența pe alții cu integritate.
….. un manual de folosire a propriului creier.
….. secretele știute și aplicate de cei care au succes.
….. o cale prin care ne construim un viitor.
….. un set de instrumente pentru schimbare personală sau organizațională.

 

NLP ajută oamenii să dea sens realității pe care o creează.

Pentru că NLP se bazează pe 4 piloni importanți:

 • Rapport care înseamnă: Cum să construiești relații/legături cu tine și cu alții.
 • Conștientizare senzorială: Cum este lumea pe care ne construim imaginea mentală asupra lumii? Faptul că fiecare dintre noi percepe anumite informații din câmpul extern face ca, de cele mai multe ori, hărțile mentale pe care ni le construim să fie diferite – chiar dacă este vorba despre aceeași situație/informație.
 • Gândirea orientată spre a obține ceea ce îți propui, spre acțiune și asumarea consecințelor – acest tip de gândire ajută la ieșirea din blocajul gândirii orientate spre probleme.
 • Flexibilitatea comportamentală: oferă soluții la cum să faci lucrurile diferit atunci când ceea ce faci nu conduce spre rezultatele dorite.

În anii ’70, Richard Bandler și John Grinder au conceput NLP ca un model de comunicare cu noi și cu cei din jur. Ulterior s-a dovedit că modelul este mult mai complex, explică modul în care procesăm informațiile pe care le primim din exterior, dă informații despre modul în care trecem prin viață răspunzând la lumea din jur în funcție de lumea pe care ne-am construit-o în mintea noastră.

NLP nu schimbă lumea externă, ci pur și simplu ne oferă posibilitatea de a o observa/percepe diferit, ceea cu siguranță că va determina să ne construim altă hartă mentală asupra a ceea ce este în jurul nostru.

Reușita sau nereușita noastră este strâns corelată cu ceea ce credem: dacă credem că vom reuși, ne vom mobiliza și vom face tot ce este posibil pentru a ajunge la rezultat; dacă nu credem că suntem capabili de ceva, nici gradul de mobilizare/implicare nu conduce spre un rezultat.

Credințele care ne conduc viața se formează pe baza informațiilor pe care le receptăm de când suntem în această lume. De unele dintre credințele pe care le avem nici măcar nu mai suntem conștienți, acționăm automat și consecințele acestui comportament ne nemulțumesc, uneori. Auto-observarea și scoaterea la suprafață a modului în care gândim, identifică credințele limitative pe care le avem.

Obținerea rezultatelor dorite, a succesului ține și de Verificare interioară, individuală:

 • Ce doresc de fapt?
 • Ce se va întâmpla după ce voi obține…?
 • Ce mă oprește să nu obțin/am…?
 • Ce este important pentru mine în acest moment?
 • Ce funcționează acum pentru mine?
 • Ce pot îmbunătăți?
 • Ce resurse am ca să îmi susțină dorința/proiectul?

Identificarea Metaprogramelor după care o persoană funcționează îi poate aduce acesteia un uriaș progres pe calea evoluției individuale. Metaprogramele sunt niște filtre subconștiente prin care o persoană acordă atenție unor informații, procesează informația externă și cum comunică înapoi informația.

Robert Dilts a introdus noțiunea de Nivele Neurologice care sunt o cale foarte puternică de schimbare. Se pot aplica prin utilizarea unor întrebări foarte simple, care au impact important pe nivelul logic la care se poate produce schimbarea – poți citi și Tu îți controlezi viața sau viața te controlează pe tine.

Aceste niveluri neurologice sunt moduri extrem de puternice de a gândi schimbarea, prin descompunerea şi analiza unui model în diferite tipuri ale informaţiei.

Mediul extern se referă la oportunităţi şi constrângeri. Răspunde la întrebări de tipul: Unde ? Când ? Cu cine?

Comportamentele sunt rezultatul interacţiunii cu mediul. Răspund la întrebarea de tipul: Ce?

Abilităţile sunt legate de cunoştinţe şi calităţi, ele ghidează şi dau sens comportamentelor. Răspund la întrebarea de tipul: Cine?

Credinţele şi valorile stau la baza auto-motivării sau motivării pentru a susţine sau nega abilităţile noastre. Răspund la întrebarea: De ce ?

Identitatea constituie sensul nostru de a fi. Răspunde la întrebarea: Cine ?

Scopul în viaţă este mai degrabă legat de misiunea pe care o avem: Pentru ce? sau De la cine?

Aceste aspecte teoretice sunt susţinute în practică de caracteristici precum intonaţia cu care cineva face o afirmaţie şi care ne poate duce cu gândul la nivelul neurologic la care el operează.

9 aplicații ale NLP în viață

NLP oferă o înțelegere pentru învățare, creștere și transformare personală lăsând opțiunea alegerii la îndemâna fiecăruia:

 • te ajută să îți identifici resursele emoționale cele mai potrivite pentru ca din starea de siguranță să poți merge mai departe, lin și plăcut, prin procesele de învățare
 • îți ghidezi singur modul în care gândești identificând momentul în care alții încearcă să te manipuleze
 • știi exact ce funcționează pentru tine și cum îți stângi informațiile
 • îți asumi responsabilitatea propriei vieți, în loc să aștepți ca altcineva să te conducă
 • capeți claritate în toate aspectele vieții tale legat de ceea ce dorești
 • înveți cum să faci schimbări în viața ta la nivelul (neuro)logic astfel încât să îți îmbunătățești abilitățile și încrederea în sine
 • reușești să rămâi în calm și armonie interioară, știi să îți planifici viața fără să ajungi în zonele critice de burn-out

Una dintre afirmațiile frecvent repetate în NLP este: dacă ceva din ceea ce faci nu funcționează, fă ceva diferit! Pornind de aici vei:

 • avea acces la una dintre chei pentru a identifica dincolo de limbajul vag al vorbirii zilnice prin utilizarea întrebărilor pentru a recupera informații care au fost omise, distorsionate sau modificate.
 • explora situații provocatoare prin analiza modului în care te poziționezi față de alții/alte păreri.

Cu toții avem la dispoziție 24 de ore. Nu toți avem același succes. Diferența este legată și de modul în care folosim timpul sau cum ne mobilizăm în îndeplinirea a ceea ce ne dorim.

Prin tehnici NLP vei dobândi o mai bună gestionare a timpului, îți vei valorifica trăsăturile de personalitate, le vei amplifica pe cele pe care le consideri utile și vei dezvolta unele la care acum nici nu te gândești.

Prin tehnici și metode specifice, programarea neurolingvistică ne învață cum să trecem de la starea prezentă la starea dorită/visată, cum să activăm butonul „acțiune” astfel încât visele realiste să prindă contur, cum să ne aducem singuri în starea de „a face” ca lucrurile să se întâmple și cum să ajungem să trăim succesul, realizările, starea de bine ca pe o normalitate.

Toate durerile nu sunt altceva decât semnale de alarmă pe care organismul le trimite către mintea conștientă. Semnalele nu vor să sublinieze decât că s-a depășit o limită dincolo de care se apelează la rezervele de care dispune.

NLP ne ajută să rămânem centrați și concentrați asupra a ceea ce suntem, pe valorile noastre esențiale și ne învață cum să ne echilibrăm. Când toate sunt în armonie internă se manifestă extern ca starea de sănătate.

După ce parcurgi pași importanți în autocunoaștere, automodelare, transformare și reformatare cu siguranță că identifici și care sunt pașii necesari pentru un loc de muncă așa cum este potrivit pentru tine și pe care ți-l dorești.

Totul pentru că ți-ai construit valoarea și îți dai valoare.

Viața presupune o permanentă comunicare. Având clare în minte principiile și strategiile unei negocieri cu dublu câștigător, viața poate căpăta o altă calitate pentru tine. NLP te ajută să:

 • ai o imagine perfect conturată asupra rezultatelor dorite,
 • formulezi rezultatele specifice prin angajarea senzațiilor,
 • îți păstrezi clare în minte criteriile care sunt importante pentru tine,
 • poți identifica care sunt criteriile după care celălalt funcționează,
 • stabilești care sunt limitele până la care ești dispus să negociezi, să știi care este nivelul valorilor individuale și ce poți adăuga/la ce poți renunța,
 • îți adaptezi stările emoționale,
 • dobândești abilitatea de a percepe ansamblul/detaliul situației în care te găsești,
 • păstrezi în permanență contactul cu cel/cea cu care negociezi.

NLP ne învață cum să construim rapport, cum să dobândim claritate asupra a ceea ce dorește celălalt, să îi înțelegem valorile și criteriile după care aceste lucruri sunt construite, cum să fii flexibil în procesul de vânzare și când să decidem să nu mergem mai departe. Toate acestea au la bază un deziderat major: integritatea.

Este știut faptul că, oamenii cumpără pe baza impulsului emoțional, deci oamenii te cumpără inițial pe tine și apoi, produsul.

NLP te învață cum poți rezona emoțional cu ceilalți.

NLP îți pune la îndemână cel puțin trei căi prin care poți face diferența:

 • înveți să îți stabilești obiective și scopuri foarte clare
 • aplici un limbaj potrivit cu ceea ce dorești să transmiți
 • îți construiești un nivel de încredere în sine care să te susțină în ceea ce faci.
CURRICULUM ARONLP

Niveluri de formare

Ce facem împreună

Lucrează cu mine

Înscrie-te acum, începe să ai rezultate!

Fii printre primii care află noutăți

Vei primi vești despre noile cursuri, workshop-uri și articole.

Share
Tweet
Share