Memoria mușchilor
Da, ai citit bine: memoria mușchilor!
Știai de memoria neuronală, dar poate că nu și de cea musculară.
Astăzi te invit să faci un exercițiu și apoi, îți voi da informațiile legate de memoria mușchilor.
Îndreaptă spatele, ridică un pic bărbia și privește mai sus decât nivelul din care privești de obicei.
Hai, nu trișa, lasă comoditatea poziției în care stai și încearcă.
Te va uimi ceea ce îți voi arăta.
Este unul dintre secretele oamenilor care reușesc în viață.
Revin cu invitația de a îndrepta spatele, a ridica un pic bărbia și a privi mai sus decât nivelul din care privești de obicei.
Din poziția cu spatele drept, repetă cu voce tare: „Numai eu nu am noroc! Nu cred că pot câștiga ! Nu pot face nimic! Nu sunt în stare de nimic!”
Acum lasă să cadă umerii, curbează un pic spatele și privește în jos. Repetă cu voce tare: „De data aceasta voi reuși! Indiferent de ceea ce se va întâmpla, eu voi reuși. Eu pot! Eu sunt capabil/ă! Sunt cel/cea mai bun/ă!”
Ce ai observat?
În nici una dintre cele două situații nu te-ai luat nici măcar tu în serios! Corect?
Ai simțit că nu ești credibil/ă, că ceea ce îți spui nu este adevărat.
Oare nu tot așa se întâmplă și în realitate?
Ne propunem ceva (de ex. că vom reuși, vom face) și nu ni se întâmplă așa cum ne așteptăm.
De ce?
Chiar dacă învățăm să ne setăm obiectivele după criterii SMART, PURE sau CLEAR (explicația acronimelor este prezentată în articolul Prizonier în propria minte) tot există riscul să nu ajungem la rezultatele dorite/așteptate. Cam neplăcut! Vestea bună este că se poate face ceva!
Urmărește imaginea de mai jos:
Observi că există o intercondiționare generativă: GÂNDIM, suntem conștienți de ceva ce ne dorim sau credem că ne lipsește. În acel moment în corpul nostru se generează o anumită STARE/EMOȚIE sau un set de emoții.
Ca urmare, luăm o anumită POZIȚIE (POSTURĂ).
Vă invit să vă observați și să remarcați că, atunci când sunteți bucuroși sau binedispuși, poziția corpului este mai deschisă, parcă sunteți mai flexibili și respirația este mai amplă: prin deschiderea toracelui și îndreptarea spatelui crește AMPLITUDINEA RESPIRATORIE. Afluxul de oxigen facilitează activitatea celulelor nervoase ajutând în luarea DECIZIILOR/ASUMAREA ACȚIUNILOR.
Acțiunea reprezintă o ieșire din starea anterioară în care se găsea organismul, ceea ce va genera un nou șir de acțiuni, și ciclul se reia.
Fiecare dintre verigi (gând – emoție – postură – respirație – acțiune) este importantă și poate fi modificată. Cel mai ușor de acționat este relația emoție – postură.
În timp ce suntem atenți la gândurile noastre,
postura (poziția corpului) este menținută de o
multitudine de mușchi scheletici.
De aceste contracții musculare nu suntem conștienți!
Fii cinstit/ă cu tine și răspunde repede:
Cam cât timp din zi petreci cu gândurile tale?
Și, cam cât timp din zi ești conștient de tonusul mușchilor tăi scheletici?
În timpul producerii emoțiilor au loc modificări ale mediului intern. Aceste modificări sunt corelate cu anumite posturi. Hai să vă mai ofer un exemplu: gândiți-vă la o situație negativă. Ați identificat acea situație? Acum luați un pix/creion și fixați-l între dinți astfel încât colțurile buzelor să fie ridicate. Acum gândiți-vă din nou la situația negativă în care v-ați aflat. Situația mai este la fel ne neplăcută? Sigur că nu! La nivelul feței sunt foarte mulți mușchi. Dintre aceștia, pe cei care sunt în jurul gurii îi „antrenăm” și în emoții ca bucurie, râs, plâns, tristețe. Când mușchii se contractă specific, generează emoțiile aferente. Îți recomand un film – „Lie to me!” – în care sunt foarte bine exemplificate aceste informații; poate că vei avea timp să îl urmărești.
Ca o concluzie la ceea ce am scris mai sus:
- când dorești să îți schimbi starea internă, îndreaptă spatele și trage mult aer în piept
- corectează-ți pe cât posibil poziția spatelui și vei observa cum se schimbă și șirul gândurilor.
Până data viitoare,
Zile binecuvântate!
Paula
P.S. Te invit să-mi lași un comentariu.
Îți mulțumesc pentru interesul tău!
Desi modificarea posturii este inrtradevar cel mai usor de influientat in mod actciv, ceea ce pune deseori probleme este pastrarea acestei posturi si fara participare activa/constienta. Impunerea (ori de cate ori constientizam propria postura) unei posturi corecte este de cele mai multe ori recomandata si pe langa aceasta, din punctul meu de vedere, ca adjuvant in adoptarea unei pozitii sanatoase, ar fi utila adoptarea anumitor posturi (in fata oglinzii) si asocierea posturii cu anumite ganduri (la fel ca in exercitiile descrise de dv.) si repetarea acestor exercitii de mai multe ori in decursul unei zile la anumite intervale de timp ,,cheie”.
Daca mai cunoasteti si altfel de ,,trucuri” , va rog sa ni le impartasiti. Multumesc
Alex cred că totul pornește numai din a conștientiza
Cu timpul și prin repetare postura dorită devine un automotism.