|

Chiar aşa, tu cum faci: „NU POT”?

()

Poate părea o întrebare ca ori care alta. Să ştii că nu este aşa!

Te invit să privim lucrurile din două perspective.

Prima, ce înseamnă pentru tine NU POT?

Mare parte din şedinţele de coaching care îmi sunt solicitate sunt pentru că oamenii consideră că: NU POT să…..

Cazurile sunt diferite, dar multe dintre ele au în comun faptul că oamenii încep prin a spune:

Nu pot să merg mai departe!
Nu pot să mai suport!
Nu pot să mă hotărăsc!
Nu pot să slăbesc!
Nu pot să îmi iau carnetul de şofer!
Nu pot să îl mai suport pe şeful meu! etc.

Credit imagine

Când aud aşa ceva prima întrebare care îmi vine în minte este:

CUM FACI „NU POT”?

Asocierea cuvântului „NU” cu o acţiune „POT” este o contradicţie pentru mintea subconştientă: cum adică, recunoşti că ai capacitatea – POT – şi în acelaşi timp negi – NU?

Prin această asociere de cuvinte ce doreşti de fapt?
Care este comanda pe care o transmiţi minţii tale?
Nici nu este de mirare că persoana rămâne şi se simte blocată.

Comanda care este transmisă către mintea subconştientă nu este clară, ceea ce face sa nu existe nici imboldul spre acţiune.

Aceste două cuvinte „NU POT” ascund cu totul alte adevăruri: nu vreau, nu cred, nu ştiu, nu am chef să, nu m-am gândit, am uitat, nu am acţionat, nu m-am decis etc.

Cele două cuvinte justifică, oarecum destul de confortabil, lipsa de acţiune, de atenţie, indecizia, etc.

De acum încolo, când te vei surprinde spunând „NU POT”, întreabă-te: ce semnificaţie are acest lucru pentru tine. Vei vedea că imediat ce vei clarifica acest aspect ţi se deschid şi perspectivele spre acţiune, spre rezolvare, pentru că lucrurile/situaţiile se luminează şi căpătă sens – ştii ce să faci.

A doua valenţă a lui „NU POT” este susţinută tot mai mult de noţiunile de fizică cuantică: unde îţi îndrepţi atenţia, ţi se îndreaptă şi energia. Zilele trecute urmăream un material video care mi-a demonstrat încă odată, dacă mai era nevoie, că „NU POT” nu există. Uite materialul video, care mi s-a părut senzaţional:

Ca mulţi care se găsesc în situaţii dificile, Sam Berns a găsit echilibrul de a merge mai departe. Alţii ar fi spus „NU POT!”

Sam Berns suferă de o boală extrem de rară, Boala Progeria, care afectează circa 350 de copii din lume (!!), dar ne dă o lecţie nemaipomenită despre

„POT!”

Credit imagine

Filosofia lui de viaţă este extrem de simplă şi are câţiva piloni pe care se bazează:

  • viaţa se mişcă destul de repede – „aşa că dacă, din când în când, nu te opreşti să te uiţi în ce direcţie o ia, se poate să pierzi aspecte importante ”- Ferris Bueller
  • să ne înconjurăm de oameni cu care ne face plăcere să fim, oameni de mare calitate
  • continuă să mergi mai departe, să ai mereu ceva spre care să tinzi, şi astfel viaţa ţi se va părea luminoasă

După ce ai văzut acest video, mai există „NU POT” pentru tine? Pe mine m-a motivat să fac ce pot eu mai bine!

Mi-a plăcut foarte mult cât de simplu şi clar formulează Sam cum face să îşi păstreze starea de optimism:

„Încerc constant să nu îmi consum energia plângându-mi de milă; când fac asta mă blochez într-un paradox în care nu este loc de fericire sau de alt sentiment. Nu ignor când îmi este rău, accept într-un fel, las să vină starea pentru a o înţelege, şi apoi fac ceea ce trebuie să fac ca să trec peste ea.”

Tu cum faci NU POT? Sau pentru tine, de acum este valabil POT!?

Probabil că te-ai întrebat, ca şi mine, ce au oamenii de succes în plus faţă de restul oamenilor? Cum de ei reuşesc?

Mărturisesc că în ultimii ani am petrecut mult timp studiind bibliografiile celor care au succes.

Aş vrea să împărtăşesc cu tine o concluzie uimitor de simplă! Tocmai pentru că este simplă nu am aplicat-o ani de zile, atunci când aşteptam formule magice. Sigur că nu depinde decât de noi ce alegeri facem şi mai ales ce căi alegem să străbatem în/prin viaţă.

Dar, înainte, hai să îţi spun o poveste.

O poveste despre trei prieteni.

Cei trei doreau să urce pe un munte şi să ajungă la bătrânul înţelept ce locuia în vârf. Bătrânul înţelept avea răspunsurile la toate problemele vieţii, că doar din acest motiv era considerat înţelept! Cei trei prieteni au pornit împreună spre vârful muntelui şi la un moment dat au ajuns la o răscruce de drumuri. A urmat momentul alegerii drumului.

O cale era abruptă, dar ducea drept în vârf. Cel mai nerăbdător dintre prieteni a luat-o pe acolo. După şapte zile de drum a ajuns în vârf plin de răni, obosit de efortul depus. S-a aşezat pe o piatră să se odihnească şi să îşi aştepte prietenii.

După încă alte şapte zile, apare unul dintre prieteni care o luase pe cale nu chiar atât de abruptă ca prima, dar suficient de accidentată şi îngustă. Se aşează lângă primul drumeţ, fără să spună nimic. Cei doi îl aşteptau pe cel de al treilea pentru a putea să meargă la înţelept.

După încă o săptămână pare şi cel de al treilea dintre cei trei prieteni. Radia de fericire, era senin, mulţumit şi foarte încântat de experienţele prin care trecuse de când se despărţise de prietenii lui. El alesese calea cea mai lină, care ocolea şerpuit muntele, dar care era şi calea cea mai lungă.

Ceilalţi doi erau nervoşi pentru că au aşteptat atât de mult şi nu înţelegeau de ce pentru ei fusese greu în timp ce pentru prietenul lor toată drumeţia fusese o adevărată plăcere.

Când au ajuns în faţa bătrânului înţelept l-au întrebat care drum ar fi fost cel mai bine să îl fi ales.

– Ce ai învăţat tu? îl întrebă bătrânul înţelept primul.

– Că viaţa este grea, plină de pericole şi greutăţi; că este plină de suferinţă. Că pe parcurs mă pot răni. Că pentru fiecare pas înainte, trebuie să duc o luptă încrâncenată care mă epuizează de puteri. Am ales calea cea mai bună către tine, bătrâne înţelept?

– Da! ai ales bine… Iar tu, tu ce ai învăţat? îl întrebă pe cel de al doilea.

– Că în viaţă multe lucruri mă pot abate din cale; că uneori pot să pierd drumul, ajungând cu totul altundeva decât doresc… dar până la urmă reuşesc ! Am ales calea cea mai bună către tine, bătrâne înţelept?

– Da! ai ales bine… Şi tu, ce ai învăţat? îl întrebă pe cel de al treilea prieten.

– Că mă pot bucura de fiecare pas pe care aleg să îl fac dacă am răbdare. Că viaţa poate fi un miracol la care pot alege să particip. Că bucuria şi iubirea îmi pot lumina sufletul ! Am ales eu calea cea mai bună către tine, bătrâne înţelept?

– Da! ai ales bine…

După ce l-au ascultat pe bătrânul înţelept ce răspunsuri a dat, cei trei prieteni au căzut pe gânduri.

Şi au înţeles că mereu avem opţiuni, iar viaţa fiecăruia este rezultatul alegerilor făcute.

Şi care este legătura dintre oamenii de succes şi cel de al treilea drumeţ? Ei au comună reuşita, iar reuşitele vin când S.I.M.T.Iadică când:

SSperanta – ai speranţă

IInspiratie – te laşi inspirat de ce se întâmplă în jurul tău

MMotivatie – te (auto)motivezi

TTransformare – îţi dai voi să te transformi

IIubire – iubeşti ceea ce faci

Când am înţeles că SIMTI aduce rezultate cu mai puţin efort, mi-am reconsiderat modul de a privi viaţa. Te invit şi pe tine dragă cititorule să SIMTI câteva zile, şi apoi te rog să-mi dai un feed-back supra modului în care funcţionează pentru tine. Vei vedea cum ţi se schimbă viaţa, aşa pur şi simplu numai SIMTInd!

Zile magice, cu drag

 Paula

P.S. Am lansat o nouă formare în NLP Practitioner.

Detalii: Program NLP Practitioner

Cât de mult te-a ajutat acest articol?

Click pe steluță și votează articolul!

Votul mediu / 5. Număr voturi:

Niciun vot până acum! Fii prima care votează acest articol.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *