Este dezvoltarea personală un MLM?
Poate da, poate nu – depinde de cel care gândește/analizează.
La cele ce le vei citi mă gândesc de mult. Am oscilat dacă să fac publice aceste gânduri sau dacă să rămân un observator pasiv.
Ca și mine, ai citit tot felul de opinii legate de dezvoltarea personală, unele pro alte contra – normal, nu este așa?
Printre acestea am remarcat ideea de MLM (multi lever marketing): cei care merg la astfel de cursuri încep să își aducă prietenii/partenerii; în unele situații, merg mai departe cu formările și devin traineri.
La primul contact, mi s-a părut o idee stranie, revoltătoare, dar care văd că prinde contur. Departe de mine ideea de a combate opinia respectivă, dar aceasta este motivul care a învins rezervarea și reținerea mea obișnuite.
M-am gândit că poate o altă perspectivă nu poate decât să îmbunătățească percepția asupra tabloului cursurilor de pe piața românească; dacă ai citit din articolele de pe site-ul www.pauladrosescu.ro ai observat că mereu las loc variantelor de interpretare.
De ce m-am hotărât să scriu acum?
Pentru că în unul dintre week-end-urile trecute am fost la aniversarea ARONLP (Asociația Română de Programare Neuro-lingvistică), care s-a concretizat într-un Congres.
Cu una dintre prezentări am rezonat în mod special – cea susținută de Mahnaz Banian, Trainer și Coach din Anglia, www.noorworks.com
De ce m-a impresionat prezentarea?
Cuvintele lui Don Miguel Ruiz cred că sunt esența a ceea ce doresc să transmit:
„Fii impecabil în tot ceea ce spui!
Vorbește cu integritate!
Nu spune decât ceea ce gândești cu adevărat.
Evită folosirea cuvintelor pentru a te critica sau
pentru a-i bârfi pe ceilalți.
Aplică puterea cuvintelor tale pentru rostirea adevărului și pentru exprimarea Iubirii!”
În momentul de față, perspectiva mea asupra cursurilor sau training-urilor este una holistică: suntem ființe complexe care ne formăm prin experiențe succesive și învățăm prin acumulare în trepte – îmi vine în minte expresia: „sunt varză!”, dar nu în sensul în care este utilizată frecvent, ci în sensul în care ilustrează foarte bine ceea ce spun: fiecare foaie vine peste alta, care este deja peste alta, și tot așa! Cu alte cuvinte, noi avem o structură – și peste această bază începem să construim. Construcție care se realizează în timp și care necesită efort susținut.
Te-ai întrebat cum ne construim universul în care trăim, viața?
Răspunsul pe care deja îl știi este: cu ajutorul informațiilor venite de la cei din proximitate – părinți, frați, surori, bunici, educatori.
Și ei de unde au informațiile pe care ni le livrează ca adevăruri absolute?
De la cei care au fost în jurul lor, la un moment dat
+
ce au înțeles din ceea ce au citit/învățat/ li s-a predat
+
ce au trăit/regulile sociale din mediul lor.
Ce semnificație are acest aspect?
Oamenii din jurul nostru ne transmit informațiile pe care ei le au despre realitate, totul fiind filtrat din perspectivă personală, iar fiecare transmite informația prin intermediul seturilor proprii de credințe și decizii.
Dacă observăm că așa stau lucrurile, înțelegem că există o restrângere semnificativă a informațiilor care vin spre noi de la ceilalți.
Mai multe poți citi aici: Excelență individuală prin programare neuro-lingvistică
Cu cât mai inflexibili sunt cei cu care venim în contact, cu atât mai puține informații vom primi.
Cel puțin la nivel teoretic, cursurile de dezvoltare personală își propun să te deschizi, să vezi realitatea cât mai puțin filtrată, să te conștientizeze asupra pattern-urilor de acțiune și gândire, să te învețe cum să nu mai gândești emoțional, cum să-ți construiești viața astfel încât să ai controlul asupra a ceea ce depinde de tine. Cu alte cuvinte, prin aceste cursuri obții deschiderea informațională căreia îi permiți să se întâmple. Poți merge la tot felul de cursuri și să nu se întâmple nimic sau aproape nimic cu tine, cum la fel de bine poți face un singur curs care să aibă sens și să te ajute să evoluezi atât cât îți vei da voie să se întâmple.
Ca să ajungi să te cunoști și/sau să-ți fie clară direcția în care să te îndrepți, este necesar un demers de explorare care necesită efort. Nu întotdeauna ești capabil să faci singur/ă acest demers. La cursuri beneficiezi de susținere și de energia grupului, care te poate ajuta să parcurgi mult mai ușor niște etape. A fost o perioadă din viața mea când mergeam la cursuri numai pentru acumularea de informații !!! Până într-o zi când am înțeles că în viața mea este vorba despre mine – ca să vezi!!!!- și că dacă doresc să trăiesc o viață de calitate, atunci este util și benefic să mă explorez, cunosc, autoevaluez și să dau toate straturile construite la o parte – pentru a ajunge în centrul meu, acolo unde esența mea. Pentru fiecare dintre noi există o zonă care ne definește. Este esența noastră ca oameni. Din acest motiv a fost analogia cu varza căreia să îi dai de o parte frunzele, mai mult sau mai puțin groase, pentru a ajunge în mijlocul fraged și dulce.
Și după ce ajungi la esența de a fi pe care o ai în interior, dorești alte cursuri prin care să înveți cum să șlefuiești minunăția pe care ai descoperit-o în tine.
Apoi, când te uiți în jur, constați că mai sunt câți asemenea ție care caută, și ei, un drum spre Lumină. Deci, mergi la alte cursuri.
Dacă nu ar exista această spirală permanentă și ascendentă, probabil că ne-am opri din a evolua, am stagna. Nu este nimic rău în a refuza să explorăm sau să evoluăm. Doar că este bine să devenim conștienți și responsabili de ceea ce ni se întâmplă. Partea frumoasă cu viața este că în viață nimic nu este impus: dacă vrem facem, dacă nu, nu – dar cu asumarea consecințelor. Eu m-am prins relativ târziu că viața este un proces continuu de învățare: dacă ești conștient/ă de ceea ce ți se întâmplă, nu mai repeți aceleași greșeli, ci permiți altor experiențe să apară și tot așa. Cu cât experimentezi mai multe situații, cu atât mai mult înveți, ceea ce completează lecțiile pe care le ai de parcurs în această viață. Altfel spus, procesul de învățare și experimentare durează fix atât cât dorești să dureze. Poți să te oprești după primul curs, sau să continui experimentarea mergând pe paliere diferite ale cunoașterii. Cu cât experimentezi mai multe variante, cu atât devii mai flexibil în gândire și trăire.
De ce mi-a plăcut atât de mult trainera din Anglia? Pentru că reușise să transceadă filtre de gândire, convingeri, prejudecăți, emoții și să fie EA – Iubire necondiționată. În esență, toți suntem plămădiți din acea Iubire, numai că judecățile și prejudecățile, regulile acceptate fără analiză, gândurile comparative ne fac să ne umbrim valoarea. Discuțiile cu ea, prezentarea și work-shop-ul au fost exemple vii despre cât de frumos poți să îți trăiești viața după ce dai la o parte balastul emoțional și constrângerile mentale. Pentru mine a fost ca un balsam pentru Suflet. Am văzut că tot ce mi se spune că nu se poate, devine posibil. Că există oameni care trăiesc în centrare și armonie în lumea pe care cei mai mulți o consideră imposibilă pentru așa ceva.
În final, te invit să faci următorul exercițiu:
Pentru câteva momente gândește-te că ai toate resursele necesare, toți banii din lume, toate calitățile și toate relațiile/prietenii.
Poți să îți imaginezi, așa de dragul exercițiului?
Nimic nu te restrânge sau limitează.
În aceste condiții, cum ar arăta viața ta?
Dă-ți voie să scrii cât mai în amănunt, cu cât mai multe detalii.
Chiar te invit să faci exercițiul.
Apoi, te rog să îmi lași un mesaj.
La finalul articolului viitor îți spun partea a doua a exercițiului, și concluziile le vei trage singur/ă.
Acum te las să scrii, în liniște, cum ar fi acea zi din viața ta?
Zile magice, cu drag
Paula
P.S. Am lansat o nouă formare în NLP Practitioner.
Te invit să experimentezi autoexplorarea ghidată.
Detalii: Program NLP Practitioner