Nu mai scutiți copiii de sport!
Dragi părinți vă rog să citiți această postare și dați share pentru că este foarte valoroasă.
„La sport copilul transpiră și răcește!”
„La sport i-a pus notă mică și i-a stricat media!”
„După ce a alergat la sport, a răcit!”
„Cum să facă sportul afară când bate vântul!”
„Copilul meu nu face față să alerge cât îi cere doamna/domnul!”
„Decât să facă sport, mai bine îl las să se pregătească la…!”
Să vă explic din punct de vedere medical cum stau lucrurile.
Atunci când facem mișcare/exerciții fizice corpul învață să se adapteze noilor condiții la care este supus: crește frecvența cardiacă, crește ușor tensiunea arterială, crește frecvența respiratorie, crește fluxul de sânge spre mușchi, este stimulată atenția, concentrarea, coordonarea, capacitatea de a tolera durerea – și acestea sunt numai câteva din modificările benefice.
Exercițiul fizic prin dezvoltarea musculaturii va determina o poziție corectă a corpului (fără deficiențe la nivelul coloanei) ceea ce va atrage, printre altele, și dezvoltarea armonioasă a toracelui. Astfel, plămânii și inima au un spațiu în care să se dezvolte și să funcționeze optim, deci este asigurat oxigenul și sângele pentru organism.
Dacă sistemul respirator și cardiovascular sunt sănătoase și armonios dezvoltate reușesc să asigure dezvoltarea și funcționarea optimă a celorlalte aparate și sisteme din corp, dar în principal a sistemul nervos central pentru că celula nervoasă este singura care depinde de ce i se aduce, adică are nevoie de oxigen și glucoză, să fie îndepărtat bioxidul de carbon și produșii toxici rezultați din metabolismul neuronal.
Un alt efect benefic al exercițiului fizic este creșterea rezistenței la îmbolnăviri prin educarea mecanismelor de termoreglare (adică organismul este învățat cum să se adapteze în diferite condiții de mediu și temperatură, astfel încât să funcționeze optim, să nu se îmbolnăvească). Transpirația este un astfel de mecanism de reglare prin intermediul căruia se pierde o parte de căldură tocmai ca să nu se supraîncălzeasca sângele, astfel celula nervoasă să aibă în permanență o temperatura constantă pentru a funcționa. Cu alte cuvinte, nu sportul determină copilul să răcească, ci faptul că după efort copilul rămâne cu tricoul ud pe el, așa răcește.
Să luăm pe rând afirmațiile de mai sus:
„La sport copilul transpiră și răcește!” – răcește că rămâne cu tricoul ud pe el și îi scade prea mult temperatura corpului.
Soluția: puneți copilului un tricou de schimb
„După ce a alergat la sport a răcit!” – a răcit pentru că nu respiră corect pe nas.
Respirația cu gura deschisă face ca aerul rece să pătrundă direct în zona cu amigdale – acestea au rol în apărarea organismului. Dacă aerul este rece și ajunge în gât se produce vasoconstricție (scade vascularizația în zonă), deci amigdale nu-și mai îndeplinesc funcția de protecție, apărare.
Ce este de făcut? Lăsăm copilul la ora de educație fizică tocmai ca să învețe să respire.
Și îl învățăm să nu bea apă rece imediat după efort, să bea apă din sticluța cu apă de la temperatura camerei.
„Cum să facă sportul afară când bate vântul!” – vântul este unul dintre factorii importanți de călire ai organismului alături de aer, apă, soare. Deci, tocmai vântul îl ajută.
Soluția: există echipament ușor de vânt/bluză de training.
„Copilul meu nu face față să alerge cât îi cere doamna/domnul!” – dacă nu este obișnuit, nu are cum să facă față. Deci, îl lăsați să se obișnuiască treptat, treptat și cu perseverență!
Sigur că nici profesorii de educație fizică nu ar trebui să aplice baremele de notă, ci să încurajeze mișcare.
„La sport i-a pus notă mică și i-a stricat media!” – dragi foști studenți vă rog să vă aduceți aminte că mereu vă invitam să apreciați progresul pe care îl face un copil, la voi la oră, nu cât face, nu toți putem față acelor bareme de notare. Rolul vostru este să ajutați la dezvoltarea unei generații sănătoase, să îi faceți să prindă drag de mișcare și să fiți promotorii dezvoltării stării de sănătate.
„Decât să facă sport, mai bine îl las să se pregătească la…!” asta chiar nu este o opțiune: cu o oră în plus sau în minus chiar nu contează. Mai importantă este relaxarea, energizarea și tonusul psihic pe care îl poate obține copilul prin participarea la oră și integrarea socială, decât câteva informații în plus care se uită.
Vă invit pe toți de o potrivă, dragi părinți și dragi profesori de educație fizică să ne unim pentru sănătatea copiilor noștri.
Vă rog să dați share la informație, nici nu știți cui îi poate fi utilă!
Zile faine alături de copii noștri minunați și sănătoși!
Cu drag,
Paula