Lucruri simple pentru sănătatea creierului tău

()

Unul dintre motivele pentru care ne simțim obosiți, nu avem rezultatele scontate, nu ducem lucrurile la sfârșit, uităm sau suntem agitați este LIPSA DE CONCENTRARE.

Concentrare înseamnă a (se) fixa atenția asupra unui obiect, a unei probleme sau a unei activități.

De ce distragerile ne afectează concentrarea?

Două dintre cele mai frecvente cauze sunt:

1. pentru a realiza fiecare activitate pe care ne-o propunem este necesar să se activeze în creierul nostru niște căi (circuite) neuronale care pot îndeplini activitatea respectivă integrativ: de ex. vrei să scrii un email asta înseamnă implicarea unor arii din creier:

+ activarea zonei occipitale vizuale
+ zona somatosensitivă parietală
+ zona motorie de coordonare a mișcărilor corespunzătoare celei senzitive
+ parte din lobul prefrontal (idei, gândire creativă)
+ ariile auditive temporale (chiar dacă scrii tot ai o voce interioară prin care îți auzi cuvintele! )
+ toate aceste integrate cu emoția din care scrii (sistem limbic)
+ trunchiul cerebral (menținerea funcțiilor vitale de respirație, cardiovasculare, digestiv etc).

Cu fiecare deconcentrare trebuie dezactivate unele circuite și activate altele ceea ce necesită timp și energie – este ca și cum ar trebui să muți un tren (un șir de gânduri și activități) de pe o șină pe altă cu altă destinație! Cam greu, nu ?

2. celula nervoasă este singura care depinde de aportul de oxigen și glucoză – ca să funcționeze are nevoie ca în permanență să fie alimentată. Aceste circuite sunt mari consumatoare de glucoză (energie) și într-un ritm mai rapid decât aportul, mai ales dacă sunt activate multe circuite simultan (multitasking).

Distragerea atenție poate veni din toate părțile, mai ales în lumea modernă: claxoane în trafic, alarme, muzică dată la maxim în boxe, nivel conversațional ridicat, notificările de pe telefon, ciocanele pneumatice, avioane. Dar nu numai distragerea sonoră contează, ci și cea olfactivă (miroase a ceva deosebit), vizuală (trece prin câmpul tău vizual cineva/ceva) sau termică (curenți de aer). Sigur că nu putem elimina toate distragerile, dar sunt câteva care pot fi eliminate.

Cum putem să facem față distragerilor?

– nu încerca să faci două lucruri simultan
– propune-ți să finalizezi ce ai început și apoi, să te apuci din nou de altceva – nu-ți împărți atenția
– verifică ca obiectivele propuse să fie realizabile și să fie descompuse în obiective mai mici și mai ușor de gestionat după care dă-ți o PAUZĂ de 1-2 minute
– începe cu lucrurile mai mici și simple din listă ca să faci ca un fel de „încălzire” și să obții starea emoțională de confort din care să te poți mobiliza pentru partea cea mai dificilă a listei tale
– închide rețele de socializare în timp ce lucrezi sau întrerupe avertizările sonore – vei verifica în timpul pauzei stabilite de tine
– nu lăsa telefonul lângă tine, ci pune-l mai la distanță – telefoanele sunt sursa cea mai mare de stres, după șef (nu am citit nici o statistică, dar pot avea o opinie : ieri am fost la un examen și telefonul colaboratorului meu suna, bipăia, clipăia, făcea în toate felurile la 2-3 minute; după ce am terminat examenul nu știam de ce sunt așa de obosită!)

Uite și un exercițiu ca să îți crești capacitatea de concentrare

Te așezi pe un scaun sau stai în picioare.

Ai grijă ca spatele să fie drept, nu forțat, dar drept.

Capul este în prelungirea coloanei (bărbia face un unghi de 90 grade cu gâtul).

Privirea este perfect înainte, nu privești nici în sus, nici în jos ci la nivelul ochilor.

Alegi un punct din câmpul tău vizual pe care încerci să îl privești cât mai mult timp și să menții atenția pe punctul respectiv și pe respirație.

Pare simplu, dar crede-mă că la început, dacă nu ai antrenament se poate să nu reziști mai mult de 10-12 secunde.

Observă care este șirul de gânduri care dau năvală peste tine, cum reușești să te disciplinezi și mai ales cum te simți la final!

Nu îți spun despre asta nimic, te las să descoperi singur/ă!

Unde este de dorit să ajungi prin practica acestui exerciți? La minim 1 minut în care să te uiți la punctul respectiv și să respiri. Se poate, crede-mă! Testează și lasă-mi un comentariu legat de cum a fost pentru tine și cum te-ai simțit.

Cât de mult te-a ajutat acest articol?

Click pe steluță și votează articolul!

Votul mediu / 5. Număr voturi:

Niciun vot până acum! Fii prima care votează acest articol.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *