Evaluarea procesului de gândire

()

Din start trebuie de menționat că nu există un fel de gândire bun sau rău.

Este un mod pe care l-am învățat și pe care l-am exersat. Cu care suntem obișnuiți.

Dr. Edward de Bono spune că există 6 feluri de gândire:

  1. Obiectivă: te concentrezi mai ales pe fapte, pe statistici, pe informații obiective care stau la baza oricărei decizii sau soluții propuse. Eviți să faci supoziții, să judeci prea devreme ceva și lași informațiile să vorbească de la sine.
  2. Critică: cauți într-o situație posibile neajunsuri, consecințe negative, nedorite, puncte problematice mereu cauți dezavantajul. Este un mod negativ de a evalua lucrurile.
  3. Pozitivă: cauți beneficiile, soluțiile, noi posibilități pe care le poate oferi o soluție sau problemă, cauți mereu avantajul, mereu vrei să vezi partea bună.
  4. Creativă: aplici într-o situație sau problemă soluții neobișnuite sau novatoare, generează mereu idei noi.
  5. Intuitivă: reacționezi în special emoțional sau instinctiv, răspunzi prin sentimente.
  6. Automonitorizantă: examinezi felul în care încerci să rezolvi o problemă, pentru a identifica prezumțiile greșite și ideile preconcepute. Cu tipul acesta de gândire, reflectezi întâi la felul în care gândești, înainte de a hotărî ce alt stil de gândire aplici.

  Dacă conștientizăm că într-o anumită situație gândim într-un anume fel, atunci putem să ne „antrenăm” gândirea și în alte direcții.

  Dacă oscilați și nu știți ce stil de gândire aveți, luați un exemplu concret de situație din viața voastră și observați ce ați făcut atunci.

  Dacă nu puteți folosi exemplele de mai jos.

  Exemplele de utilizat:

  • Copilul vrea să meargă în tabără cu colegi pe care nu-i cunoașteți. Prețul este destul de mare în raport de banii pe care i-ați strâns. În plus, perioada se suprapune peste perioada de câteva zile când ați putea merge în concediu.
  • Fiul dumneavoastră vă cere mai mulți bani de buzunar. Zilele trecute l-ați prins că începe să fumeze. Și ați auzit o prietenă care vă povestea că un coleg din clasă se droghează. Cum procedați?
  • Șeful vă cere să rămâneți peste program tocmai astăzi când i-ați promis soțului că mergeți la o cină romantică. Ce faceți?
  • Mai aveți câteva zile până la salariu și vine o factură cu termen scadent imediat. Nu se poate să așteptați până la ziua de salariu. Cum procedați și ce gândiți?

  Ce fel de tip de gândire ai și mai ales ce ai putea să faci să-ți îmbunătățești stilul de gândire ărin introducerea și a altora categorii.

  Zile faine!

  Cu drag,
  Paula

  Cât de mult te-a ajutat acest articol?

  Click pe steluță și votează articolul!

  Votul mediu / 5. Număr voturi:

  Niciun vot până acum! Fii prima care votează acest articol.

  Similar Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *