| |

(R)Evoluția internă – Ziua 1

()

”Până când nu vom înțelege că schimbarea începe cu fiecare dintre noi…..”

Este citat din discursul pe care Mihaela Madina Goage, Șefa de promoție din 2019 de la Liceul Teoretic „Axente Sever” Mediaș, județul Sibiu l-a susținut în fața colegilor, cadrelor didactice și părinților. Discursul integral îl poți citi aici:

https://sibiu100.ro/educatie/167258-discurs-devenit-viral-al-unei-sefe-de-promotie-din-medias-mai-e-mult-pana-departe/

Mă bucur de claritatea mesajului.

Mă întristează că vine din parte unui elev și nu a unui cadru didactic!

În repetate rânduri am încercat să-mi sensibilizez colegii sau opina publică asupra direcției nepotrivite în care merge educația copiilor noștri. Am scris despre subiect:

Ce este diferit acum față de demersurile trecute?

Mi-a venit ideea unui proiect ambițios: să postez, pe cât posibil zilnic, câteva întrebări sau gânduri care să poată susține procesul de evoluție și transformare individuală. Cu alte cuvinte: pași mici și constanți, realizați în propriul ritm.

De ce așa?

Pentru că am observat că sunt multe persoane care parcă ar vrea să facă ceva cu viața lor, dar se tem de expunerea publică, cum se întâmplă în cazul cursurilor sau training-urilor.

Sunt alții pentru care antrenarea într-un program nu este potrivită din cauza orelor la care se desfășoară programul. Sunt alții care nu sunt siguri dacă are sens sau nu să facă efortul respectiv.

Pentru toți aceștia propun o variantă adaptabilă propriilor nevoi. Voi îmi veți spune dacă funcționează sau nu, iar în funcție de numărul de cititori și de feed-back-urile voastre voi derula următoarele proiecte.

Îți sugerez să citești în fiecare zi cele câteva rânduri și să verifici cum sunt informațiile pentru tine. Cel mai util este să iei fiecare zi pe rând, sunt construite în așa fel încât să te ajute să poți evolua așa cum este potrivit pentru tine.

Deci, să începem:

Ziua 1: PASUL CLARITĂȚII și CONȘTIENTIZĂRII
Ce-mi doresc cu adevărat?

Poate că ai auzit afirmații de genul:

„Cu o minte limpede poți păși cu multă încredere spre ceea ce îți dorești!”

…și poate, ca și mine ți-ai spus: „Dar eu știu ce vreau! Îmi este și clar! Nu înțeleg ce vrea să spună cu asta! Adică ce nu este evident?”

Acest tip de dialog intern l-am avut în momentul în care am mers la un curs de dezvoltare personală și trainerul m-a întrebat care este scopul meu pentru diferitele sectoare ale vieții și care este scopul meu pentru această viață. După ce i-am răspuns, mi-a spus că tot ceea ce îi enumerasem fuseseră numai niște dorințe. Și brusc, în capul meu, a avut loc un joc de lumini: pe de o parte, lumină pentru că înțelesesem de ce nu mi se întâmpla ceea ce îmi doream, pe de altă parte, beznă, întuneric total văzând insistența lui de a clarifica și de a formula scopurile!

Uneori ceea ce ne dorim este diferit de scopul propus: credem că este scopul nostru când în realitate este numai o dorință: de exemplu – pot să îmi doresc să dau câteva kilograme jos ca să mă simt bine când voi îmbrăca o anumită rochie. Deși depun eforturi în acest sens, lucrurile nu se întâmplă așa cum îmi doresc.

De ce?

Pentru ca mintea mea subconștientă să mă susțină, este necesar să înțeleagă ceea ce îmi doresc și dorința să fie în armonie cu valorile și convingerile pe care le am. Dacă în mintea subconștientă există un program de tipul: dacă ești slabă nu vei avea suficientă energie să faci activitățile zilnice atunci mă va susține numai până la un punct în demersul de a da jos kilogramele în plus, după care nu-mi va mai înțelege dorința și se instalează platoul în scăderea în greutate.

Dacă în loc de dorință îmi voi stabili un obiectiv clar: urmez un regim alimentar care are ca scop să dau jos 5 kg pentru ca să fiu mobilă, flexibilă, să urc mai ușor scările, să pot alerga, etc. mintea subconștientă este ca și cum ar primi instrucțiuni și va acționa în conformitate cu noul program cerut.

Ca să fie mai clar, uite o prezentare foarte explicită din cursul de NLP Practitioner.

DORINȚĂ/STARE OBIECTIV/SCOP/REZULTAT
Formulată ambiguu   Formulat Specific
Infinită, abstract   Măsurabil
Afirmaţii declarative   Obiective / Rezultate scrise/notate
Le poţi avea acum (în prezent)   Implică Timp pentru Realizare
Nu există paşi Sunt Paşi de urmat pentru a ajunge acolo

Și ca să fie un pic mai simplu, uite ai și o listă de segmente în care se poate lucra eficient:

Sănătate fizică
Sănătate emoțională
Sănătate mentală
Profesie
Carieră
Recreere/Relaxare
Hobby
Bani Rude/prieteni
Familie
Dezvoltare personală
Dezvoltarea spirituală

Despre fiecare poți citi mai multe informații aici:

https://pauladrosescu.ro/cu-ce-te-ar-putea-ajuta-centrarea-in-sine/

Sigur că poți să nu îți propui obiective, și apoi, ai să vezi ce se întâmplă, dar ca să te poți monitoriza și să-ți urmărești progresul îți sugerez să o faci.

Ca să poată exista un punct de START, te invit să verifici cum rezonezi cu afirmația:

Succesul se măsoară după adevărul din Sufletul tău!
Melissa Alvarez

Cât de bine dispus/ă ești?
Cât de des râzi?
Cât de sociabil/ă ești?
Cât de des îți asculți Intuiția? Sau deși simți să acționez într-un fel, asculți vocea rațiunii?
Câte bucurii ți-ai oferit în ultima săptămână? (nu mă refer la ce poți cumpăra cu banii, ci la ceea ce poți face simplu: să urmărești o pasăre în zbor, să te bucuri de mirosul unei flori, să savurezi o mâncare bună, să îți dai voie să te uiți la un film deși mai ai de lucru, etc)

Răspunde cinstit la întrebări și îți vei identifica nivelul din care funcționezi: din vibrație energetică joasă sau înaltă. Succesul vine din vibrațiile medii sau înalte (cel mai bine). Frustrarea, nereușita, furia, supărarea, teama, încruntarea, încrâncenarea, ura etc. sunt emoții de vibrație joasă care ne consumă intens din rezervele energetice și nici nu construiesc ceea ce ne dorim.

Deci, Pasul „Ce-mi doresc cu adevărat?” înseamnă să știu care îmi este scopul în viață, să fac distincția dintre scop și dorință și să-mi observ emoțiile în care mă „scald” cel mai frecvent.

Cât de mult te-a ajutat acest articol?

Click pe steluță și votează articolul!

Votul mediu / 5. Număr voturi:

Niciun vot până acum! Fii prima care votează acest articol.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *