|

Obiectivul anului 2018: CLARITATE

()

În era Internetului nu ne mai putem ascunde după scuza că nu avem informații, că nu știm cum alții au reușit, că nu avem prieteni (câți prieteni ai în lista de le Facebook, Twiter, Linkedin). Singurul motiv pentru care nu reușim să ajungem acolo unde ne dorim este din cauza …….. NOASTRĂ, fiecare din cauza lui/ei!!!!! Nu, nu este din cauza contextului, tehnologiei, informației, nealinierii planetelor și a oricărui motiv ce ar putea fi invocat. Nu suntem frânele personale în calea propriului succes. Ani la rând, mi-am setat obiectivele așa, ca la carte: SMART PURE CLEAR Prizonier in propria minte – partea intai și Prizonier in propria minte – partea a doua și am obținut ceea ce doream. De ce? Am să împărtășesc cu tine câteva informații pe care le-am găsit mult mai târziu față de momentul în care am scris articolele. Ceea ce îți împărtășesc acum vei găsi scris mai mult printre rânduri, decât explicit. Este ceva ce a dat un impuls vieții mele.

Totul a pornit de la o întrebare:

Chiar știi ce vrei?

Și nu mă refer la lucrurile pe care poți să le faci, cum ar fi: să îți cumperi o mașină, să pleci într-o călătorie, să redecorezi camera….etc., ci este vorba despre ACELE lucruri importante, atât de mari încât să simți că te fac să te întrebi, numai pentru o fracțiune de secundă:

Măiculiță, oare am să reușesc?”

Dar numai pentru o secundă, pentru că apoi vine ACCEPTAREA TA, dar nu și RECUNOAȘTEREA față de ceilalți. Te face să te simți stânjenit(ă), adică ceva de genul: „Cine mă cred!”

Toți ne dorim succesul, într-o formă sau alta. Toți avem acel ceva interior care ne face să ne dorim mai mult…..este ca un fel de foame, care este acolo, în locul dinăuntrul nostru, într-o formă sau alta. Unii au curajul de a hrăni succesul și obțin ceea ce au visat. Alții se alimentează prin frică, își domolesc dorințele și își fixează obiective pe care le pot atinge ușor.

De ce nu gândim la lucruri mărețe care să ne sperie chiar și pe noi?

Un posibil răspuns este pentru că permitem rutinei să ne acapareze. Mă uitam la mine, cea fără de energie, de ce permisesem să ajung așa: permisesem rutinei zilnice să mă acapareze. Poate că veți protesta și veți spune că rutina zilnică îți creează obiceiuri zilnice prin care să ajungi acolo unde îți dorești.

Da, este foarte adevărat. Dar depinde cum privești această rutină zilnică, și care este motivul pe care ți-l dai în a o parcurge:

  • O perspectivă este de a intra pe pilot automat și să (re)acționezi – ceea ce atrage oboseală.
  • O altă variantă este să îți păstrezi mereu în minte motivul pentru care faci lucrurile respective – de fapt le facem ca să umplem distanța dintre cine sunt acum și ceea ce îmi doresc să fiu. Bucuria de a mă aduce câte un pas mai aproape de ce îmi doresc: de ex. chiar dacă am de spălat vase, mă gândesc la Bucuria care va să vină după ce va fi ordinea care îmi susține procesul de a citi în confort – sigur că ai înțeles sensul celor spuse de mine, este doar un exemplu. Sintetic: ceea ce fac acum și potențial mă obosește/îmi consumă energia – schimb prin asocierea cu o emoție care să mă susțină. Și în același timp consider ceea ce fac ca fiind pași spre ceea ce doresc să obțin, adică trec de pe linia temporală prezentă pe o altă temporală ce conține ce îmi doresc, îmi rescriu propria istorie viitoare.

Mel Robbins (hmmmm, chiar pare un nume predestinat succesului, oare are legătură cu Anthony Robbins, deși nu cred?) spunea că există o soluție pentru ieșirea din criza rutinei: pilula Forgetitol 1000mg!Așa că pentru 2018 îți propun varianta simplă a setării obiectivelor:

  1. Răspunde-ți la întrebarea: Ce îmi doresc cu adevărat într-atât încât să mă sperie?
  2. Accept acest obiectiv?
  3. Cât timp îmi acord pentru a-mi atinge obiectivul?
  4. ACȚIUNE: Planifică-ți săptămâna pentru a nu ajunge în modul de reacție, în loc de cel ce conduce spre acțiune.

Visarea + acceptare + planificarea mentală = NU SUNT SUFICIENTE, este necesară ACȚIUNEA susținută, zilnică!

  1. Golește-ți mintea de toate To Do List-urile, Must List-urile ….. și mai știu eu ce gunoaie adunate – notează tot ce este important fără a mai ține minte o groază de lucruri inutile; de ex. poți să-ți notezi ce să cumperi, ce telefoane să dai, când să faci plățile, etc. Îți faci liste scrise, nu mentale! Golirea minții de toate gândurile inutile aduce foarte multă CLARITATE și ATENȚIE pe obiectiv.
  2. Exerciții fizice: cu cât un corp este mai în formă, cu atât mai repede putem învăța!!!!!!!

De ce exerciții fizice? Recunosc că nu eram fan mișcare, dar Dr. John J. Ratey de la Universitatea Harvard m-a convins. În cartea sa, „Spark”, explică rolul exercițiului fizic din altă perspectivă decât cea pe care o știam. Cartea are la bază un studiu ce include 2000 de studenți, monitorizați timp de 9 ani, și din care a rezultat că 20-40 minute/zi conduc la îmbunătățirea memoriei și învățării. Când am citit informația, m-am simțit ca și câinele lui Pavlov! Dacă este ceva care să mă poată ajuta să citesc și să parcurg și mai multă informație decât până acum, este ceea ce doresc să experimentez. De ce funcționează? Poți urmări informații pe internet:

sau să citești în continuare faptul că, lobul frontal este răspunzător de planificarea, organizarea, inițierea sau amânarea răspunsului, evaluarea consecințelor, menținerea unui focus, memorarea informațiilor. Orice fel de disfuncție în această parte a creierului conduce spre sincope în (auto)organizare și în controlul comportamentului.

Exercițiul fizic poate să ajute la motivare, menținerea atenției și …… creșterea calității memoriei. Tot ceea ce facem, gândim și simțim este coordonat de către creier prin intermediul neurotransmițătorilor: dopamină (motivație – așteptăm recompensă), norepinefrină (atenție), serotonină (răspunzătoare de dispoziția pe care o avem, de agresivitatea și furia noastră).

BDNF Brain derived neotrophic factor este răspunzător de procesele de învățare și memorare: susține neuronii existenți și încurajează procesele de creștere și diferențiere la nivelul noilor sinapse. BDNF este o substanță activă în hipocampus, cortex, diencefal (talamus și hipotalamus) – zonele din creier responsabile de procesele de memorare, învățare și gândire.

Exercițiile fizice generează toate tipurile de neurotransmițători, inclusiv BDNF, ceea ce arată că există activitate în creier. Când stăm, creierul este comutat pe poziția „a sta = nimic important, este timpul de odihnă”.  Neurologul Daniel Wolpert (Prezentare TED: Adevăratul motiv pentru care avem creier) pornește de la o premisă surprinzătoare: creierul nu a evoluat să gândească sau să simtă, ci pentru a controla mișcarea. În această prezentare faină, bogată în informații, Daniel Wolpert ne arată cum reușește creierul să creeze grația și agilitatea mișcărilor umane, să producă mișcări complexe și adaptative! Dacă înainte de a începe o activitate facem exerciții fizice de intensitate crescută, putem învăța cu 20% mai repede.

Cât timp să alocăm exercițiilor fizice? 6 ore/ săptămână, înainte de a începe să învățăm (recunosc că nu am ajuns în faza de 6 ore, dar:

Până data viitoare,

Zile magice, cu drag

 Paula

P.S. Din februarie este o nouă posibilitate de a participa la cursurile de NLP Practitioner.

Cât de mult te-a ajutat acest articol?

Click pe steluță și votează articolul!

Votul mediu / 5. Număr voturi:

Niciun vot până acum! Fii prima care votează acest articol.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *