Conștientizare pentru deprogramare mentală
Ca să putem obține ceea ce ne dorim, nu este suficient numai să ne dorim, să visăm cum vom….., ci să fim conștienți de asta, ceea ce în neuroștiință este denumit proces de metacogniție (definiția simplă: gândirea gândirii). Cu alte cuvinte, să fim conștienți de modul în care:
- gândim
- vorbim
- ne comportăm
- simțim
Dar pentru asta este necesar să limităm afluxul de informații care ne stimulează: închidem ochii, ne punem căștile (nu neapărat să asociem și o muzică), nu folosim parfumuri sau odorizante de cameră, nu mâncăm în timpul exercițiului și mai ales stăm liniștiți. Reducem cât de mult se poate contactul cu exteriorul.
Ne orientăm atenția spre noi, spre corpul nostru și ne observăm gândurile care apar.
Numai le observăm.
Nu pornim pe șirul lor, pur și simplu le observăm, ca și cum ar fi niște nori pe cer pe care îi vedem cum trec.
Cu cât suntem mai în contact cu noi, cu atât devenim mai conștienți de noi, de ceea ce simțim, de senzațiile și mesajele pe care ni le trimite corpul, de gândurile și comportamentele noastre. Este ca și cum ne deconectăm de la zumzăitul lumii, de la exterior și ne reconectăm la noi și la simțurile noastre.
Mai multe poți citi aici:
sau aici:
Numai când vom deveni conștienți de gândurile, obiceiurile și emoțiile noastre vom reuși să facem schimbări în propria viață. Altfel, ne transformăm în aspirantul perfect care niciodată nu confirmă, nu ajunge la rezultat.
De ce?
Simplu: nu putem crea un viitor diferit cu personalitatea actuală de care nu suntem mulțumiți în totalitate, pe care o criticăm, o judecăm, o analizăm.
Altfel spus, este ca și cu te iei pe tine, cel/cea de astăzi, te teleportezi în viitor și ai vrea să fii diferit numai pentru că te-ai gândit că v-a fi diferit, dar nu ai făcut nimic diferit. Sau uite un alt exemplu și mai clar: imaginează-ți că iei un obiect dintr-o cameră (camera să zicem că este prezentul) și îl muți în altă cameră (viitorul). Numai că ai luat obiectul și l-ai dus dintr-o parte în alta nu înseamnă că este „alt” obiect. Este același obiect, dar într-un spațiu diferit.
Sigur ai înțeles de ce nu funcționează așa cum ți-ai dori cursurile de dezvoltare personală care promit schimbări rapide în 6 pași simpli (de exemplu). Este necesar să facem noi munca internă și apoi, se întâmplă ca să se schimbe și viața noastră.
Toate comportamentele pe care le dezvoltăm necesită să fie susținute de niște rețele neuronale la nivelul creierului.
Când circuitele sunt activate concomitent sunt generate și niște trăiri emoționale, sentimente care ne sunt caracteristice, este ca un fel de amprentă energetică care ne caracterizează și pe care o cunoaștem, cu care suntem obișnuiți, ne definește. Ne simțim „noi” cei pe care ne cunoaștem. Este identitatea noastră. Numai că dacă dorim să ne schimbăm, este necesar să formăm alte circuite neuronale care să conducă la alte comportamente, alte emoții și sentimente și toate împreună – gânduri, comportamente, obiceiuri, emoții, sentimente – să realizeze o nouă identitate cu o nouă personalitate. Din acest motiv, este dificil și cei mai mulți dintre noi ne dorim, dar renunță când constatăm cât de mult avem de munci cu noi.
Și toată cascada aceasta de reacții începe cu primul și cel mai important pas, cel de conștientizare, de automonitorizare. Ca să știm ce avem de schimbat, pe ce subiecte lucrăm. Uite un subiect pe această temă:
Până nu vom înțelege că gândurile, obiceiurile, comportamentele, emoțiile și sentimentele trebuie să lucreze împreună și pentru noi, nu să conducă automat, nu vom ieși din cercul condiționărilor și programelor.
Poate că ai auzit de expresia „să ne luăm puterea înapoi” care face referire exact la cele de mai sus: conștientizare pentru deprogramare. Atunci când suntem conștienți de noi, de reacțiile pe care le avem, de modul în care gândim, de modul în care acționăm nu mai devenim predictibili, controlabili, manipulabili. Nu mai suntem „victimele” nimănui. Avem o părere, o opinie, putem lua atitudine în raport de valorile individuale. Suntem aliniați la cine suntem și la ceea ce dorim să construim pentru noi.
Trei lucruri cu care poți începe procesul de deprogramare:
- Închide ochii, puneți căști, aerisește camera, nu mânca înainte sau dacă ai mâncat spală-te pe dinți.
Observă reacțiile organismului.
Observă gândurile. Nimic mai mult.
Respiră și stai liniștit câteva minute. Dacă se poate de 2-3 ori peste zi.
Observarea face ca să nu mai fim, deja, acele programe.
- Dimineața înainte de a te da jos din pat, visează la viitorul tău, adu-i aminte minții subconștiente ce dorești și spre ce te îndrepți. Durează 1-2 minute.
- Fă o listă cu acele gânduri pe care nu vrei să le mai gândești: nu pot, nu cred, nu vreau, nu am cum, am nevoie de noroc ca să…, nu merit, părerea mea nu contează, cine sunt eu să…..și mai adaugă ce este valabil pentru tine. După ce ai lista, citește-o zilnic ca să-ți aduci aminte la ce să fii atent pe parcursul zilei, tocmai ca să rupi cercurile de care vorbeam. Și te rog să nu-mi spui că nu ai timp pentru că atunci când mergi, te speli, stai în trafic, aștepți este un timp pe care poți să-l folosești.
Mi-aș dori mult să-mi lași un comentariu în care să-mi scrii cum merge practica ta și ce dificultăți întâmpini. Aș vrea să te susțin în experimentarea ta.
Cu drag,
Paula
Un articol de mare utilitate!
Si a venit si la momentul potrivit.
Nu, ca nu as mai citit despre asta, dar a avut o energie aparte si s-a pliat pe dorinta mea, interioara, de a schimba cate ceva din “bagajul meu emotional”, de a-mi recrea un nou mod de relationare cu Viata.
Cel vechi e depasit, si autosabotor.
Multumesc!
Maria mă bucur mult că ți-a fost util ce ai citit.
Și nouă, ca și comunitate, ne face bine împărtășirea.
Te mai aștept cu mare drag!