|

Cum schimbi obiceiurile proaste?

()

Timp de citire: 5 minute

Înregistrarea articolului o poți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=TmSZSU1kl7E

Dacă citești aceste rânduri, cu siguranță că te-a atras sintagma: OBICEIURI PROASTE

Ca să lămurim din start: cu toții le avem, nu există om să nu aibă ceva care „denumește” obicei prost. Spun asta ca să ne liniștim și să ieșim din zona de vină, culpă, autoblamare, ură, anxietate, grijă, tristețe, regret, depresie, victimizare, umilință sau cum denumește fiecare faptul de a avea „un obicei prost”!

Și știi ceva? Nu există obiceiuri rele sau bune!

Există numai PERSPECTIVE asupra unui obicei!

Conform DEX, obiceiul este definit ca:

  • o deprindere individuală câștigată prin repetarea frecventă și îndelungată a aceleiași acțiuni;
  • un fel particular de a se purta sau de a face ceva;
  • o obișnuință, un învăț.

Cu alte cuvinte, este o acțiune pe care noi am repetat-o de suficient de multe ori, astfel încât mintea subconștientă a înțeles că este importantă pentru noi și o aplică cu consecvență pentru a ne face viața mai ușoară. De fapt, ne servește ce a învățat! Am făcut acel ceva de atât de multe ori, încât suntem antrenați în a îl tot face.

Fiecare dintre noi are o minte conștientă rațională, și una subconștientă automată – care este depozitara unui volum imens de informații și emoții. Când rațional decidem să acționăm într-un mod anume, începem să facem eforturi repetitive în direcția învățării a ceea ce am decis. Inițial, procesul de învățare are loc cu poticneli, efort, consum mare de atenție și energie. Treptat executăm din ce în ce mai bine ceea ce ne propunem, și devine un automatism DOAR atunci când am repetat de suficiente ori încât mintea subconștientă să înțeleagă și să rețină succesiunea acțiunilor.

Timpul în care se întâmplă acest lucru este variabil – sigur că un timp mai îndelungat va oferi garanția formării circuitelor neuronale la nivelul creierului și astfel acțiunile vor deveni automate, corelate și înlănțuite corect.

Asocierea unei implicări emoționale la repetare și timp asigură implementarea cu succes a unui obicei, îl face și mai stabil.

Și, pentru corectitudinea informației, pe lângă repetare, timp, emoție mai sunt necesare: atenția, concentrarea și consecvența. Acum tabloul formării unui obicei este complet și realizezi de ce instalarea unui obicei nou este dificilă.

Instalarea este dificilă pentru încă un motiv: mintea noastră subconștientă este „preocupată” mai mult de confortul nostru, de starea de bine, de conservarea energiei interne. Un obicei nou înseamnă tocmai disconfort, stare de nesiguranță, pierdere și consum de energie. Mintea subconștientă încearcă să ne protejeze și atunci noi trebuie să îi repetăm, arătăm, exemplificăm ce ne dorim să instalăm.

Te rog să observi că obiceiul format nu este nici bun, nici rău, este un obicei nou și atât!

Eticheta de bun/rău este numai una de la nivel rațional; obiceiul, odată format, este din zona subconștientă, automată. Educația noastră ne învață să împărțim lucrurile în bune/rele, frumoase/urâte. Gândim totul din perspectiva dualității de alb/negru, uitând că între alb și negru găsim o gamă largă de nuanțe de gri – nu spunea așa Lewis Carroll în minunata sa carte de povești Alice în țara minunilor?

Lucrurile sunt așa cum sunt!

La fel și obiceiurile: sunt așa cum le-am format și cum le cultivăm.

Fiecare obicei are părțile bune și părțile negative în același timp, depinde numai de noi în ce direcție privim și cât de mult practicăm acel obicei.

Uite două exemple pentru ambele perspective:

  1. practicarea exercițiilor fizice la sală este considerată un obicei bun. Dar din bun se poate transforma în unul nociv, de suprasolicitare cardiacă, dacă este făcut în exces, timp prelungit sau dacă sunt folosite greutăți neadaptate nivelului de pregătire.
  2. fumatul este considerat un obicei rău și care dăunează sănătății, dar are și beneficii atașate: socializarea, pauzele din timpul lucrului, senzația de relaxare pe care o oferă.

Atunci când instalăm un obicei, acesta inițial este benefic, dar dus la extreme devine nociv.

Și sigur că ai observat că dezinstalarea un obicei este și mai dificilă decât instalarea. De ce lucrul acesta?

Uite câteva explicații:

  • mintea subconștientă nu funcționează așa cum vrea mintea rațională, imediat și logic; are nevoie de timp, repetiție, atenție, concentrare, consecvență și implicare emoțională pe care să le coordoneze și să le adapteze perfect la ceea ce ne dorim.
  • când am instalat un program, am creat niște circuite neuronale prin care circulă impulsul nervos – circuitele neuronale poți să le privești ca pe niște drumuri prin care este transmisă informația la nivelul creierului. Ca să dezinstalezi un obicei, este necesar să construiești ALTE drumuri (rețele neuronale) – total sau parțial, dar oricum altele – ceea ce ia timp.
  • pentru ca mintea subconștientă să „șteargă” programele instalate, trebuie să îi dai motive suficient de puternice pentru ca lucrul acesta să se întâmple. Adică obiceiul pe care vrei să îl ștergi are niște beneficii pentru care a fost instalat, și nu merge ca așa dintr-o dată să ștergem ceva care aducea beneficii fără să punem ceva în loc. Din experiența de Coaching, am observat că acesta este punctul cel mai dificil a dezinstalării, punct care de multe ori este neglijat și datorită căruia înlocuirea obiceiurilor se îndreaptă spre eșec – și mai departe oamenii își autoaplică eticheta de „nu sunt în stare”, „nu sunt capabil/ă, „numai eu nu…”, când de fapt este vorba despre faptul că mintea subconștientă nu este dispusă să renunțe la beneficiile pe care le aduce acel obicei. Așadar, reușita constă în a IDENTIFICA BENEFICIILE unui obicei și a găsi varianta de a le aduce din altceva – sau să renunți numai la obicei, nu și la beneficii.

De exemplu:

  1. Vrei să renunți la fumat, dar îți place pauza de relaxare cu colegii, socializarea, faptul că afli lucruri interesante și că râdeți împreună. Renunți numai la fumatul în sine, și nimeni nu te oprește ca restul lucrurilor să rămână așa cum sunt.
  2. Vrei să mergi la sală ca să te menții în formă? Sigur că este bine, dar cere părerea unui trainer legat de durata potrivită pentru tine, tipul de efort care se potrivește vârstei tale, valoarea greutăților cu care să lucrezi, care sunt sporturile complementare care pot servi scopului tău.

Așa cum te-am obișnuit, hai să construim un algoritm recapitulativ pentru ca lucrurile să fie foarte clare atunci când te hotărăști să faci demersul de a schimba un obicei negativ:

  1. Observă dacă obiceiul respectiv chiar trebuie schimbat pentru că dorești tu, sau pentru că așa îți spun cei din jur că este bine: dacă va fi dorința ta sigur că merge mai simplu să faci schimbările.
  1. Etapa de conștientizare: adu-ți aminte care au fost motivele pentru care l-ai instalat, adică identifică beneficiile pe care ți le aduce acel obicei, chiar dacă îl denumești că este rău. Dacă nu conștientizezi beneficiile, mintea subconștientă nu va permite schimbarea.
  1. Identifică cum ALTFEL poți aduce în viața ta beneficiile respective.

În exemplul cu fumatul: îți place pauza de relaxare cu colegii, socializarea, faptul că afli lucruri interesante și că râdeți împreună – toate beneficiile pot fi păstrate în același grup sau poți identifica grupuri separate cu care să obții aceste beneficii: să mergi cu un coleg/colegă și pe drum povestiți, să iei pauza de relaxare tot cu colegii, dar într-un spațiu unde se mănâncă, poți organiza un grup în care să spuneți bancuri, etc.

  1. Dă-ți voie să nu-ți iasă perfect și de prima dată! Dă-ți timp să faci schimbările – chiar dacă sunt în ritmul pașilor mici, sunt schimbări cu care sistemul nervos trebuie să se obișnuiască. Fii îngăduitor/îngăduitoare cu tine!
  1. Monitorizează progresul zilnic și săptămânal: de câte ori ai reușit + ce ai simțit când ai reușit + cum ai reușit (identifică niște markeri de reușită, ca să știi când ești pe drumul spre succes).
  1. Monitorizează progresul pe perioade mai mari: ai grijă să te compari cum erai acum o lună, trei luni, 6 luni, 1 an …..ca să poți să îți monitorizezi progresul, pentru că altfel nu vei observa că deși nu ai ajuns încă acolo unde îți doreai, totuși lucrurile stau mai bine decât la început; adoptă tehnica pașilor mici, succesivi și treptați, dar CONSECVENȚI.
  1. Stabilește-ți o recompensă simbolică pentru reușită – dar ai grijă că orice obicei nou instalat pare drăguț inițial, pentru ca ulterior să observi că are dezavantaje.
    De exemplu: dacă vrei să te lași de fumat, nu te apuci de mâncat bomboane de ciocolată, ci poate câțiva  morcovi/ardei….

După atât de multă teorie, care este primul obicei pe care te-ai hotărât să îl înlocuiești?
Tare mult îmi place să primesc comentarii de la voi și vă sunt recunoscătoare când mi le oferiți!
Lasă-mi un mesaj mai jos și spune-mi cum te-a ajutat articolul. Mulțumesc!

P.S. Te invit să urmărești e-mail-ul pentru că pregătesc niște evenimente faine pe care nici nu te aștepți să le susțin!
Dacă nu ești abonat te aștept să o faci, mulțumesc!

Cât de mult te-a ajutat acest articol?

Click pe steluță și votează articolul!

Votul mediu / 5. Număr voturi:

Niciun vot până acum! Fii prima care votează acest articol.

Similar Posts

2 Comments

  1. Buan ziua, eu imi doresc sa nu mai fiu geloasa si sa nu imi fac scenarii la fiecare gest! e foarte dureros sentimentul acesta si provoaca rani si celor din jur. Articolul dvs. imi e foarte util. Multumesc!

    1. Mihaela
      Poate că o reformulare ar fi utilă: în loc de „să nu mai fiu geloasă” și „să nu mai fa scenarii la fiecare gest” să spui ce îți dorești – aici ai menționat ce nu îți dorești.
      Îmi doresc să fiu ……
      Mă gândesc la ce pot face pentru ca relația să fie funcțională!
      de exemplu…sau vezi ce este potrivit pentru tine.
      Te mai aștept cu mare drag!
      Și eu îți mulțumesc, nu uita să dai share la articol poate este util și pentru alții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *