|

De-a v-ați ascunselea printre cuvinte și emoții

()

Timp de citire: 3 minute

Poți asculta înregistrarea audio aici: https://www.youtube.com/watch?v=_JbDt04pogY

Mai mulți oameni îmi spuneau că pandemia le-a adus și lucruri bune, deși veniturile le sunt mai mici sau cu potențial de scădere. Că se simt mai liniștiți și mai calmi. Sunt mai odihniți și parcă gândesc mai clar. Au observat comportamente pe care nu le știau că le au. Au „cernut” prieteniile și relațiile.

Nu știu cum este pentru tine, dar dacă ești un pic atent/ă la tine și te monitorizezi, observi că este valabil și pentru tine – poate că într-un mod mai nuanțat, dar nu mai puțin adevărat.

Richard Rudd ne explică în cartea sa Cheile Genelor că fiecare dintre noi avem niște tipare holografice înscrise în ADN-ul personal și acestea formează profilul Hologenetic personal, schița originală care ne arată care sunt Darurile pe care le aducem pe lume, cum funcționăm, și mai presus de toate ne dezvăluie mistere din destinul nostru. Dar în afară de Daruri (Geniul creativ din noi), Siddhi (Partea noastră Divină), Richard Rudd vorbește și despre Umbre (manifestările tendinței de victimă din fiecare dintre noi, acele trăsături de personalitate pe care le considerăm negative, care nu ne plac, care ne fac rău, care sunt distructive).

În timp ce citeam despre Umbră, am realizat că, dacă am avea capacitatea de a O RECUNOAȘTE, ACCEPTA și ÎMBRĂȚIȘA, viața noastră ar fi cu mult mai frumoasă și chiar am reuși să fim mai bucuroși, fericiți și mai iubitori.

Uite să luăm un exemplu: poate că cineva îți reproșează o inflexibilitate comportamentală – că vrei ca lucrurile să fie realizate numai într-un anumit mod, că nu faci schimbări în viața personală, că ești de neînduplecat în anumite situații sau că manifești prea multă fermitate.

Ce variante de reacție sunt?

  1. VARIANTA NEGĂRII UMBREI: negi și contrazici persoana spunându-i că i se pare. În acest caz, tocmai ai trecut pe lângă o mare oportunitate de evoluție, pentru că ai negat posibilitatea de balansare, echilibrare. Mai devreme sau mai târziu, vor fi tot mai frecvente și mai dese situațiile care îți vor oglindi inflexibilitatea, până vei reuși să o accepți (Varianta 3 de mai jos).
  1. VARIANTA PERMITERII UMBREI: nu ești de acord cu părerea persoanei, dar ceva din tine nici nu contrazice vehement, ca în varianta 2, dar nici nu acceptă total. Este situația în care îți rămâne în minte remarca și tot îți revine în minte, o analizezi, o întorci pe toate fețele și cauți să verifici dacă este adevărată sau nu. Pasul acesta este FUNDAMENTAL pe calea evoluției și schimbării pentru că este ca și cum ai deschide geamul și aerul ar pătrunde într-o cameră neaerisită de mult timp.
  1. VARIANTA ACCEPTĂRII UMBREI: Dacă ceea ce îți spune celălalt este ceva ce și tu ai constatat, remarcat sau te-a deranjat, atunci ajungi într-un moment crucial pentru tine – cel al ACCEPTĂRII situației. De ce spun că este așa de IMPORTANT? Pentru că până în momentul acceptării, ai consumat foarte multă energie ca să te lupți , să te împotrivești unei evidențe. Lupta a presupus un consum intens, energetic și nervos, și deci nu ai funcționat la capacitatea ta maximă, la POTENȚIALITATEA TA ADEVĂRATĂ. Este ca și cum ai avea în garaj două mașini: un Trabant și WV/BMW/Audi și decizi să mergi cu Trabantul că așa te-ai obișnuit!

După ce vei citi acest articol, îmi doresc să pleci urechea la remarcile celor dragi sau să te auto-observi și să vezi ce nu funcționează în viața ta și de ce, să accepți că așa stau lucrurile, că aceasta este realitatea și să faci schimbarea. Și ca să rămânem în zona exemplelor de la mașini: de ce dacă o piesă la mașină dă semne că nu mai este funcțională, imediat alergăm la mecanic să o schimbe, dar când este vorba despre viața noastră preferăm să ne plângem, așteptăm să suferim, să ne fie rău, să ne îmbolnăvim, să stăm în fața unor uși închise/ferecate, dar nu facem nimic cu viața noastră?

  1. VARIANTA ÎMBRĂȚIȘĂRII UMBREI: aș vrea să o privești metaforic în sensul de a integra ceea ce nu ți-a plăcut DUPĂ ce ai înțeles care au fost AVANTAJELE și DEZAVANTAJELE pe care acea trăsătură ți le-a adus. Poate că vei spune că un „defect” (eu prefer să spun o trăsătură de personalitate care nu-mi place) nu are ce avantaje să aducă! O, ba da, și nu le vedem tocmai pentru că aduce niște avantaje pe care credem că altfel nu le-am putea obține. Dar, când vom realiza acest lucru și vom face o listă cu avantajele și dezavantajele pe care le aduce în viața mea acel „defect”, vom constata singuri că am făcut niște construcții mentale ilogice care nu ne servesc.

Exercițiu de la final:

  1. Te invit să fii onest cu tine și să verifici ce scriu – începe prin a face o listă de 3 „defecte” și alege cu ce vrei să începi.
  2. Apoi, identifică ce AVANTAJE și ce DEZAVANTAJE îți aduce acel comportament.
  3. Gândește-te CUM ALTFEL poți obține aceleași avantaje, sau chiar mai mult.
  4. Timp de o săptămână urmărește-ți comportamentul și gândește-te la DEZAVANTAJELE pe care ți le produce. Și astfel, încet, încet și prin conștientizare repetată vei înlocui „defectul” cu ceva care să te ajute să evoluezi

Aștept un feedback la articol și să intrăm în dialog.

Te invit să dai share – poate prietenii tăi pot completa, și nu uita să te înscrii la Newsletter pentru că acolo trimit săptămânal tehnici și metode pe care le poți folosi cu efect imediat pentru îmbunătățirea stării de bine.

Până data viitoare,
Cu drag,

Paula

Cât de mult te-a ajutat acest articol?

Click pe steluță și votează articolul!

Votul mediu / 5. Număr voturi:

Niciun vot până acum! Fii prima care votează acest articol.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *