Cum dezvoltăm DEZVOLTAREA PERSONALĂ
Cursurile de dezvoltare personală – o aiureală care nu funcționează
Timp de citire: 7 minute
Varianta audio a articolului se poate asculta aici: Cum dezvoltăm DEZVOLTAREA PERSONALĂ.
Fără nici un fel de introducere sau poveste, astăzi voi intra direct în subiectul legat de ceea ce nu se spune/știe despre DEZVOLTAREA PERSONALĂ.
În urmă cu peste 20 de ani, când am văzut pentru prima dată formularea „Dezvoltare personală”, mi-a apărut în minte întrebarea:
Da’ ce, nu sunt dezvoltată?
Apoi, au apărut și altele, cum ar fi:
Ce vrei să spui prin dezvoltare personală?
La ce este bună?
Cu ce mă ajută?
De ce ar trebui să fac așa ceva?
Cine îmi garantează rezultatele?
Cât costă?
Ce presupune?
Și dacă schimbarea nu este benefică pentru mine?
Știu eu pe X și Y care au făcut și mai rău le-a fost, că au dat divorț, așa că nu risc.
……………și sigur că la acestea mai poți adăuga și tu altele, dragă cititor.
Am observat că piața este invadată de tot felul de cursuri și cursulețe cu un marketing agresiv. Nu am să comentez nimic la adresa conținutului sau a celui care susține programele respective. Eu doresc să îți ofer experiența mea: din perspectiva participantului (consumatorului de astfel de formări), cât și a trainerului, peste care se suprapun 30 de ani de carieră didactică.
Înainte de a îți scrie ceva care rar găsești prezentat așa, am să îți spun că da, este necesar demersul de a participa la cursuri de dezvoltare personală pentru că sistemul educațional, și cel instituționalizat și
cel din familie, este unul LIMITATOR, bazat pe frică, teroare și teamă, pe lipsă de claritate și pe dezvoltarea unor emoții neconstructive și care nu ne susțin în drumul prin viață. De exemplu: nu ni se spune nici la grădiniță, școală, dar nici la facultate că:
SUNTEM FIINȚE DOTATE CU TOT CE AVEM NEVOIE SĂ REUȘIM;
PUTEM și ESTE INDICAT SĂ AVEM ÎNCREDERE ÎN NOI
pentru că vom găsi calea optimă pentru noi.
Sunt puține cursuri în urma cărora să reușești să declanșezi procesul de dezvoltare internă pe care să îl continui ulterior. De ce? Pentru a fi transformațional, un astfel de curs este necesar să RECONECTEZE CORPURILE (fizic, astral, emoțional, mental – vezi și articolul De ce mă simt obosit chiar dacă nu am muncit prea mult?) și în același timp să te reconecteze, realinieze, recentreze, reseteze – și astfel vei avea rezultatele despre care se vorbește atât de mult în Dezvoltarea personală.
Gândește-te un pic: ai ACELEAȘI GÂNDURI, care generează ACELEAȘI EMOȚII, care produc ACELEAȘI ACȚIUNI – și VREI REZULTATE MAI BUNE și DIFERITE în viața ta cu ACEEAȘI succesiune de trăiri? Practic, noi din tot câmpul cuantic de posibilități alegem mereu și mereu același lucru, este ca și cum, zi de zi de zi am mânca exact același fel de mâncare fadă, fără gust, care nu ne produce nici o plăcere. Facem așa ceva? Nu prea cred!
Foarte multă lume spune că este greu să se schimbe sau să întreprindă ceva nou pentru că nu pot.
Da, este dificil să rupi cercul GÂND – EMOȚII – ACȚIUNE – GÂND REPETITIV.
Prin întreținerea acestui cerc, se produce o dependență chimică dezvoltată față de o emoție sau stare internă, care ne devine cunoscută.
O emoție este consecința sau răspunsul chimic la experiențele trăite.
Explicația foarte pe scurt: are loc un eveniment din mediul extern – stimulează organele noastre de simț – impulsul nervos este transmis spre sistemul nervos central – se formează o cale neuronală. Cu cât calea/rețeaua neuronală este utilizată mai frecvent cu atât mai repede dă naștere la un tipar, care are ca reacție un răspuns = formarea de substanțe chimice resimțite în/de corp și interpretate ca emoții.
Întotdeauna ne amintim mai bine acele evenimente care au fost însoțite de trăiri emoționale. Cu cât mai semnificativă este trăirea emoțională, cu atât mai importantă este modificarea chimică internă – și acea trăire va fi transformată în amintire.
Emoția trăită și retrăită ajunge să fie „stocată” în anumite puncte din corp, și astfel să fie explicate acele dureri la nivelul corpului emoțional, care dacă nu sunt vindecate devin boli în corpul fizic.
Acum este clar de ce poate deveni dificil să uităm o relație emoțională trăită intens, de ce facem aceleași lucruri deși ne-am promis să nu mai cădem în aceeași capcană, de ce atragem același tipuri de oameni în viața noastră – vezi articolele:
Nu suntem crescuți într-un mediu plin de Iubire, ci, mai degrabă, în unul în care suntem mereu criticați, certați, uneori bătuți; ni se scot în evidență defectele sau ce nu facem așa cum doresc adulții, în loc să ne fie subliniat ceea ce facem bine; nu ne este monitorizat progresul și micile abateri de la linia trasată de adulți; nu ne este încurajată experimentarea, ci ni se dă direct formula/rețeta pe care să o aplicăm și în viața noastră, chiar dacă noi dorim altceva pentru noi. Sigur că exemple pot continua!
Ce doresc să transmit, este că părinții/profesorii noștri, cu cele mai bune intenții, ne sădesc în minte fooooooarteeee multe convingeri și credințe limitative pe care ulterior nici nu le mai punem la îndoială, ci ne obișnuim să trăim cu ele și așa ajungem să CREDEM CĂ CEEA CE TRĂIM ESTE NORMALITATEA.
Ce fac (sau ce ar trebui să facă) foarte util aceste cursuri?
Demitizează, ridică vălul limitării, luminează ariile vieții și mai ales deschid porțile posibilităților negândite, ca fiind posibile să facă parte din viața noastră.
Cum să se întâmple să ne luăm viața înapoi?
Pur și simplu prin prezentarea unui alt mod de gândire, a unei alte perspective.
Dacă citești aceste rânduri, știi deja că prin tot ceea ce scriu și vorbesc în webinarii/înregistrări video urmăresc:
SĂ ADUC O ALTĂ MODALITATE DE GÂNDIRE ÎN VIAȚA PARTICIPANȚILOR.
Nu este necesar să te schimbi, este util să ai opțiuni și perspective diferite astfel încât din victima sistemului să ajungi la cârma propriei vieți.
Prin participarea la cursuri devii informat și în cunoștință deplină atunci când iei o decizie, generezi și deții variantele de alegere, îți definești singur/ă ce dorești și ce este potrivit pentru tine.
Sunt unii părinți care ne cresc ca să trăim ce nu au trăit ei! Și la un moment dat devenim foarte nefericiți și nu știm de ce. Pentru că trăim altă viață decât cea care ar fi pentru noi! Pentru a schimba starea aceasta putem învăța prin participarea la un astfel de curs.
Și acum ajungem la partea delicată a acestor cursuri.
Mergem la cursuri cu AȘTEPTĂRI ca viața să ni se schimbe dramatic, așa cum promite reclama.
Și constatăm că nu este așa sau chiar așa!
Da, lucrurile nu s-au întâmplat așa cum ne-am dorit pentru că noi am creat un cadru, niște limite între care să ni se întâmple lucrurile, dar viața, ce să vezi – avea alte planuri pentru noi. Și viața vrea să ne aducă alte lucruri în prim plan; ce ne este necesar pentru evoluție este altceva decât ne așteptăm noi!
Dintr-o zonă de inflexibilitate nu au cum să se producă minuni, este ca și cum vrem să potrivim un cub într-un cerc – poate ne iese parțial, dar cel mai probabil nu vom reuși.
Deci, o posibilă cauză a neobținerii rezultatelor scontate are legătură cu AȘTEPTĂRILE și ILUZIILE; OPINIILE personale care creează blocaje în reușita finală.
Mergem la cursuri pentru că prietenii noștri o fac – să nu cumva să rămânem în urmă cu informațiile! Aceasta este o altă cauză pentru care „cursurile de Dezvoltare personală nu funcționează!”
Da, am întâlnit și această situație:
„Dacă el/ea merg la cursuri știu ei de ce, înseamnă că este ceva interesant acolo!”
Nimic mai fals!
La astfel de cursuri, demersul este INDIVIDUAL – este pentru că dorești să aprofundezi un subiect, te interesează rezolvarea unei situații, cauți soluții. Dar ca să mergi că așa este de bon ton sau trendy, ce rost are? Ca să obții ce?
Mergem la astfel de cursuri din dorința internă, din ceea ce simțim în interior – FĂRĂ să fie necesare CONFIRMĂRILE, VALIDĂRILE sau IMPULSUL extern.
Mergem la astfel de cursuri ca să rezolvăm situații cu care ne confruntăm: dorim să știm cum să gestionăm relații tensionate, cum să reacționăm la minciunile copiilor, cum să nu mai amânăm, ce hotărâre să luăm într-o situație limită, cum să ieșim din relații toxice, cum să facem față violenței relaționale, cum să depășim frica de eșec/examen/test/avion/boală, etc. Deci, este ceva care ne deranjează, ne supără sau ceva ce dorim să îmbunătățim și atunci mergem la un curs ca să măiestrim acel lucru. Dar dacă persoana vine numai pentru că așa este la modă, prietenii o fac, să vadă dacă poate avea încredere în trainer (???), atunci sigur că dezvoltarea personală nu este pentru respectivul/respectiva.
Dacă nu ești dispus/ă să faci schimbări, deși viața ta nu este tocmai roz, nu ai de ce participa.
Da, este posibil să vii la astfel de cursuri numai ca să vezi cum este și ce fac alții, să întâlnești persoane noi (!). Îmi aduc aminte de o cursantă care venea la cursurile de NLP (Programare neurolingvistică) și nu făcea exercițiile pe care ceilalți le experimentau, individual sau în grup. Am întrebat-o ce consideră că ar avea nevoie pentru ca să facă acele exerciții. Mi-a răspuns că ea le va lucra singură, acasă, unde se simte în siguranță să se deschidă, și că preferă numai să urmărească ce fac ceilalți!!
Ce se poate face? SCHIMBARE este cuvântul potrivit.
Schimbarea:
- mentalității și a modului de gândire prin lecturi, cursuri, traininguri de formare, NLP, Coaching …..și, foarte IMPORTANT, prin SETAREA/FIXAREA INTENȚIEI (stabilirea de obiective care să te îndepărteze de zona în care ești pentru că nu ai obținut rezultate) – ceea ce înseamnă să știm ce ne dorim, la ce facem loc în viața noastră, care sunt lucrurile la care nu putem renunța sau peste care nu trecem
- emoțională: să facem loc emoțiilor pe care dorim să le trăim, sentimentelor pe care dorim să le nutrim. Foarte des permitem emoțiilor de vibrație joasă să ne monopolizeze viața, când putem să ne începem ziua cu ce dorim să simțim (ne imaginăm, este procesul „Ca și cum” pe care am descris-o aici: https://pauladrosescu.ro/cadrul-ca-si-cum/), să alimentăm ziua cu starea de echilibru. Deci, schimbarea emoțională se poate obține prin tehnici de tipul celor de mai sus, autoeducare, meditație, mindfulness și exerciții de vizualizare
- fizică – aici este mult mai ușor pentru că putem face sport sau mergem la un centru de tehnici holistice (terapie craniosacrală, yumeiho, osteopatie, masaj, drenaj limfatic, saună, etc.) prin care să detensionăm corpul și să îl aducem în starea optimă de funcționare și astfel să adoptăm o altă atitudine – care va genera o altă gândire, cu alte emoții.
Sigur că dacă facem asocieri între cele trei mari clase, șansa să ne îndreptăm spre zone în care să ne fie bine este mai mare.
Te invit să împărtășești experiența ta legată de cursurile de Dezvoltare personală.
Aștept un feed-back la articol.
Te invit să dai share poate prietenii tăi pot completa și nu uita să te înscrii la Newsletter pentru că acolo trimit săptămânal tehnici și metode pe care le poți folosi cu efect imediat pentru îmbunătățirea stării de bine.
Până data viitoare,
Cu drag,
Paula
Votul meu este 5 din 5 (nu s-au apris stelutele). Mulțumesc mult. Sunt in concediu medical si… tot citind e-mailuri de la job, intre doua telefoane, subconștientul m-a purtat pe aici. Ma simt mai bine, mi s-a schimbat chimia, s-a ridicat vibratia, te-am revăzut, dragă Paula. Îți mulțumesc, sunt recunoscătoare, binecuvântate fie intențiile, munca și darurile tale pentru noi.
Mulțumesc frumos Silvia, da, intenția mea este să aduc „mai bine” în viața oamenilor!
Multă sănătate!
Doamne , cat de mult ma motiveaza gandurile dumneavoastra! multumim pentru ca va alocati timp sa impartasiti cu noi toate aceste informatii valoroase!
Mulțumesc pentru comentariu!
Da, informatiile sunt foarte valoroase și mă bucur când sunt citite.
Vă invit să vă înscriți și la Newsletter unde veți primi informații nepublicate.
Ne-ar ajuta să dați Share la pagina, mulțumesc!