Două chei spre starea de well-being

()

Timp de lectură: 4 minute

Material înregistrat și în format audio, și care poate fi ascultat aici.

Discuția de astăzi o pornesc cu prezentarea rezultatelor unui studiu în care au fost analizați tenismeni din clasamentul WTP cotați la valori asemănătoare.
Teoretic, cu cât cineva se antrenează mai mult și exersează mai mult o lovitură, cu atât ar trebui să execute mai bine și mai corect mișcarea.
Însă realitatea din teren nu a susținut teoria. Și, pornind de la această observație, psihologii sportivi au căutat să afle care este explicația faptului că un sportiv o dată execută o lovitură impecabil, altă dată este de nerecunoscut. Cercetătorii au început să restrângă variabilele: au analizat mișcările de pe aceleași suprafețe de joc, în aceeași perioadă ale bioritmurilor individuale, aproximativ în aceleași intervale orare, sportivii având calitatea echipamentului asemănătoare. Și au constatat ceva foarte interesant, căruia nu prea îi acordăm atenție: dacă sportivul își aduce aminte de valoarea sa, și-o întărește mental prin afirmații și se bucură de reușite, realizează cu mult mai multe lovituri foarte bune, poate chiar nesperat de bune (cum spun sportivii: „am fost în mâna de joc!”).

Cheia 1: Afirmarea și încrederea în valoarea proprie

Ai observat câte gânduri negative îți trec prin cap într-o zi?

Poate că va fi suficientă monitorizarea unei ore, și vei înțelege despre ce vorbesc.
Dacă nu vrei să te iei pe tine ca studiu de caz, mergi în parc și ascultă ce spun adulții de acolo, de câte ori încep prin a spune prichindeilor: NU ….alerga, pune mâna, vorbi urât, te mânji pe mâini, mânca cu mâna……în principiu, NU FĂ NIMIC din ce face un copil normal și sănătos – asta s-a dorit o glumă amară!

Negativitatea este ca un fel de sabotor din umbră, care nu ne permite să NE MANIFESTĂM CINE SUNTEM și la MAXIMA POTENȚIALITATE de care dispunem.

Dacă am fi educați să NE AMINTIM realizările, succesele, reușitele noastre, ne-am crea o ATITUDINE a celui/celei care generează idei și acționează. Sunt oameni care sunt blocați în elaborarea planului perfect, alții fac mereu și mereu același lucru fără să se informeze despre ce ar putea schimba după nereușitele anterioare, în timp ce alții sunt foarte ocupați să îi critice pe cei din primele două categorii. Toți ar fi cu mult mai câștigați dacă și-ar aminti de propriile succese/realizări și ar identifica modul în care le pot multiplica. Deci,

NEGATIVITATEA NE LIMITEAZĂ ȘI NE RESTRÂNGE,|
ÎN TIMP CE SUCCESUL NAȘTE SUCCES,

adică orice pas, oricât de mic, conduce spre nivelul următor – care vine cu noi oportunități și provocări și care ne ghidează tot mai departe, și mai departe, pe drumul vieții.

Pentru a ne crea singuri oportunitățile, ceea ce avem de făcut este să învățăm să ne încărcăm din realizări și să ne creăm STAREA din care să avem puterea

de a genera. În timp, cu multă  răbdare și prin repetare, se ajunge la avea CONȘTIINȚA DE SINE și la a ști CINE SUNT.
Nu numai negativitatea ne blochează, ci și CREDINȚELE și CONVINGERILE LIMITATIVE.

Psihologul Prescott Lecky, cel care a contribuit la dezvoltarea conceptului de Imagine de sine, identifică două pârghii prin care ne putem schimba temerile, convingerile și ideile pe care le preluăm de la ceilalți:

  1. Convingerea că este ceva în interiorul tău care te face să ai talente și abilități EGALE cu restul lumii, și că NU ESTE NECESAR SĂ TE MINIMALIZEZI și NICI SĂ PERMIȚI SĂ SUFERI UMILINȚE.|
  2. Convingerea că ești capabil să îți faci partea ta de treabă, să faci față având UN ANUMIT NIVEL DE INDEPENDENȚĂ.

Un exercițiu pe care îl propune psihologul Prescott Lecky pentru depășirea TEMERILOR; ÎNDOIELILOR și NESIGURANȚELOR este intitulat Tehnica TIC-TAC:

  1. Identifică și notează gândurile negative care te împiedică să îți atingi SCOPUL. Scrie-le sub „TIC”.
  2. Cercetează în tăcere aceste gânduri negative. Află cum deformezi și exagerezi lucrurile irațional.
  3. Înlocuiește fiecare gând negativ, subiectiv, cu unul pozitiv și obiectiv. Scrie-le sub „TAC”

Uite un exemplu legat de teama de a prezenta o idee care poate părea trăsnită:

TIC

Ideea asta este atât de neobișnuită,
trăsnită încât voi ajunge de râsul

tuturor dacă o prezint

TAC

Cine nu riscă,  nu câștigă
Cu cât ideea este mai riscantă, cu atât este mai mare posibilitatea de a fi abordată de mai
puțină
lume
Oamenii îi respectă și admiră pe cei creativi
și care fac ceva să îmbunătățească situația.

Cheie 2: Afirmațiile scrise/repetate pentru a cultiva și a întări convingerile care să ne susțină

Noi, oamenii acționăm, simțim și ne comportăm ÎN FUNCȚIE DE CEEA CE NE ÎNCHIPUIM/IMAGINĂM că este adevărat pentru noi, pentru mediu și situația în care ne găsim. Repet: ceea ce ne imaginăm devine, de fapt, realitate pentru noi – și apoi acționăm conform realității imaginate. De ce? Pentru că în timp ce ne imaginăm, visăm, ne concentrăm asupra unui scop, se creează niște rețele neuronale noi prin care impulsul nervos circulă cu atât mai ușor cu cât ele sunt mai accesate. Se creează căi nervoase asociative între diferite arii cerebrale, ceea ce generează idei din ce în ce mai numeroase și creative. Sub acțiunea bucuriei și a creativității, se activează cercul Gând – Emoție – Postură + Respirație – Acțiune, care se autoîntreține (Vezi și articolul Memoria mușchilor pe care îl poți citi aici: https://pauladrosescu.ro/memoria-muschilor/)

Acum ai și explicația de ce mulți speakeri motivaționali spun să gândim scopurile/obiectivele noastre mai degrabă în amănunt (mai bine) decât în linii generale, și să le scriem cu pixul/creionul și nu la tastatura de la laptop sau telefon.

Mai este ceva: în timp ce SCRII, nu te grăbi și gândește-te bine la FIECARE CUVÂNT PE CARE ÎL SCRII – ce VIBRAȚIE, ce încărcătură EMOȚIONALĂ are.

Sper să îți fi fost util articolul, lasă-mi un comentariu pe pagina articolului sau pe canalul de youtube.

Și nu uita să dai share și prietenilor, nici nu știi cui îi este utilă informația!

Sper să îți fi fost util materialul și îți mulțumesc anticipat pentru feed-back, îl aștept cu mare drag.

Te invit să dai share – poate prietenii tăi pot beneficia și ei de informațiile din text.
……și nu uita să te înscrii la Newsletter, pentru că acolo trimit săptămânal tehnici și metode pe care le poți folosi cu efect imediat pentru îmbunătățirea stării de bine.

Până data viitoare,

Cu drag,

Paula

P.S.: Ahaaa, și te mai rog să îmi spui care ar fi subiectele de interes pentru tine pentru a le putea aborda în viitoarele materiale!

Mulțumesc!

Cât de mult te-a ajutat acest articol?

Click pe steluță și votează articolul!

Votul mediu / 5. Număr voturi:

Niciun vot până acum! Fii prima care votează acest articol.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *