|

Cadrul „CA ȘI CUM”

()

Timp de citire: 3 minute, balsam pentru Sufletul tău!

În webinariile mele, chiar și în articolul anterior, Cum ne măiestrim propriul drum în viață?, vorbeam despre o stare „ca și cum” pe care vreau să o clarific, mai ales că este una dintre resursele mele preferate din NLP – poți citi mai multe informații aici: NLP.

Filosoful german Hans Vaihinger a dezvoltat în 1924 un proces „CA ȘI CUM” (As If, în engleză sau As ab în germană) care se referă la ideea de a-ți imagina/pretinde că experimentezi o stare/emoție sau un comportament dorit, dar pe care în clipa de față nu sunt prezente în viața ta. Este un proces care face apel la aptitudinile noastre imaginativ-constructive de a îi arăta creierului și minții noastre ce ne dorim, cum am vrea să arate viața noastră, cum vrem să ne simțim, cam ce dorim să auzim. Este o modalitate de a ne învăța creierul și corpul cu ce dorim să trăiască, cum dorim să arate realitatea noastră. Cu alte cuvinte, este o modalitate de a genera noi comportamente, stări, emoții, situații benefice pentru noi.

De ce să funcționeze așa ceva?

Pentru că este o modalitate ușoară de ieși din zona de confort cu care suntem obișnuiți.

Este o extindere a hărților noastre mentale, fie și în joacă, CREĂM NOI LINII TEMPORALE PE CARE LE ÎNCĂRCĂM CU ENERGIA EMOȚIILOR CARE NE FAC PLĂCERE ceea ce va constitui un puternic ATRACTOR ENERGETIC pentru atingerea scopului.

CA ȘI CUM” ne condiționează neurologia să perceapă și să învețe noi posibilități.

Procesul de „CA ȘI CUM” implică un grad foarte mare de acceptare a posibilităților, a potențialității.

CA ȘI CUM” este ca un fel de acord cu mine și cu Universul în care se specifică că simt, cred și pot, că sunt pregătit/ă să primesc – oricât de ciudat poate să pară, sunt unii dintre noi care au credința că nu merită ca viața lor să le fie ușoară, că li se pot întâmpla lucruri minunate, că viața poate fi și altceva decât luptă. Sărăcia sau lipsurile sunt numai niște stări în care ajungi atunci când accepți lipsa de resurse și nu crezi că există ieșire din situație și altfel decât cum gândești, în alți parametri.

Este o metodă care funcționează și pentru că mintea noastră subconștientă NU are noțiunea de TIMP și SPAȚIU – acestea sunt atributele minții noastre logice, așa am fost educați prin repetiție (vă aduceți aminte ce greu a fost să învățați noțiunile legate de timp, și cum încurcați ieri cu mâine?). Pe mintea subconștientă putem să o „păcălim” tocmai pentru că nu se bazează pe aceste noțiuni. Pe ce se bazează minte subconștientă? Pe imagini, sunete, mirosuri, gusturi, mișcări și pe emoții primare. Prin tehnica „CA ȘI CUM” subliniem tocmai aceste aspecte pe care mintea subconștientă le cunoaște.

Am întâlnit persoane care nu pot vizualiza imagini/sunete/mișcări. Pentru aceștia se recomandă să se gândească la o persoană care face deja lucrul dorit și să o urmărească (în NLP se numește modelare).

Tehnica are câțiva pași foarte simpli pe care te invit să îi parcurgi și să constați ce se întâmplă în viața ta. Sugestie: tehnica este cu mult mai eficientă dacă este parcursă cu ochii închiși (există o variantă scurtă prezentată în webinar, la mine pe pagina de Facebook sau poți citi, memora și apoi să aplici)

1. Identifică ceea ce dorești

Ceea ce dorești poate să fie un nou mod de gândire, vorbire,un comportament nou, relații noi, o atitudine nouă, etc.

Descrie-ți cât mai în amănunt ceea ce dorești folosind toate canalele posibile de a comunica cu mintea subconștientă: vizual, auditiv, olfactiv, gustativ, kinestezic și din punct de vedere a ceea ce simți.

2. Dă-ți permisiunea de a experimenta

Dă-ți permisiunea de a îți folosi toate puterile minții și emoțiilor tale pentru a construi un tablou mental cât mai exact a ceea ce îți dorești.

Orice fel de gând critic care îți trece prin minte, pune-l de o parte, la el te vei gândi mai târziu, acum este important să te orientezi numai pe ceea ce dorești cu toată ființa ta. De câte ori mai ai nevoie să îți acorzi permisiunea pentru a explora și visa la ceea ce îți dorești?

Ai permisiunea să te joci și să fii cel care îți dorești să fii diferit de cel pe care îl „afișezi” zilnic.

Dă-ți voie să experimentezi emoții și trăiri noi pe care nu ți le-ai permis până acum, dă-ți voie să vezi imagini pe care nu le-ai mai văzut, sunete pe care nu le-ai mai auzit.

3. Pătrunde în cadrul „CA ȘI CUM”

Ți-ai construit un film mintal al ceea ce dorești să experimentezi?
Acum pășește în acea experiență. Aste „CA ȘI CUM” chiar ai trăi.
Ce simți? Ce vezi? Ce auzi?
Ce spun/văd cei din jurul tău?
Cum este când te miști, ce simți?

Întrebările de mai sus sunt orientative, nu este obligatoriu ca toate să se potrivească situației tale.

4.Verifică și evaluează

Ce simți când ești în interiorul experienței? Îți este utilă? Ai vrea să faci unele modificări /reajustări?

Te ajută la îmbunătățirea aptitudinilor/reacțiilor? Trebuie să adaugi ceva? Sau să scoți ceva?
Te ajută să fii cine îți dorești?
Îți deschide noi oportunități?
Poți face ce ajustări consideri că sunt constructive pentru tine.
Ieși din experiență și controlează ecologia situației: îți face bine ție și celor din jurul tău?

 5. Pasul în viitor

Imaginează-ți că ceea ce îți dorești și ai construit deja proiectezi peste tine cea/cel din viitor, într-un viitor nedeterminat (sau dacă este ceva ce îți dorești punctual cu dată, de exemplu să ai încredere în tine la examenul de conducere din data de…..).
Ce simți? Îți place?
Îți plac beneficiile și consecințele acestei experiențe?

Revii în prezent, în aici și acum, respiri liniștit și calm și ACȚIONEZI în sensul dorinței!

Tehnica se repetă de atât de multe ori până NU TE MAI GÂNDEȘTI că îți imaginezi, ci trăiești pur și simplu situația.

În cadrul formărilor de NLP Practitioner tehnica este folosită ca atare, așa cum ți-am prezentat-o, fie în combinații cu alte tehnici care pot potența și accelera efectul.

Sunt foarte curioasă să-mi scrii care au fost rezultatele pentru tine!

Spor și practică, practică, după ce ai practicat continui să……PRACTICI!

P.S. Te invit să îmi scrii cum funcționează pentru tine ceea ce ai citit în acest articol.

Cât de mult te-a ajutat acest articol?

Click pe steluță și votează articolul!

Votul mediu / 5. Număr voturi:

Niciun vot până acum! Fii prima care votează acest articol.

Similar Posts

2 Comments

    1. Magdolna nu, practica nu ne omoară, practica ne întărește.
      Ceea ce este necesar să dezvoltăm este ATENȚIA și RĂBDAREA pentru ca să fim CONSTANȚI în ceea ce facem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *