|

Conștientizarea stării de conștiință

()

Timp de citire: 3 minute, face bine Sufletului tău!

Vorbeam în articolul anterior Cum ne măiestrim propriul drum în viață?, despre modul în care ne stabilim obiectivele și cum să ne orientăm gândirea spre rezultate. La un moment dat, scriam că, atunci când lucrurile nu sunt așa cum ni le dorim sau, când în viața noastră lucrurile se repetă, este benefic să:

…..ne OPRIM……,
…..RESPIRĂM…….,
…..OBSERVĂM…….,
…..CONȘTIENTIZĂM ce se întâmplă.
Dacă nu facem acest lucru nu avem cum să ne corectăm traiectoria drumului prin viață.

Noi, oamenii, suntem niște structuri complexe rezultatul interacțiunii dintre minte – emoții – corp: am scris un articol despre integrarea acestor structuri Memoria mușchilor.

Tipul de educație pe care l-am primit eu, a fost cel de a pune accentul pe componenta mentală (nu judec, nu critic și nu îmi plâng de milă, ci doar constat ca să pot să împărtășesc cu voi cunoașterea prin care am trecut): mereu trebuia să învăț, să obțin rezultate, să fiu conectată la informație, să iau coroniță, etc. Dar despre corp se vorbea puțin, și deloc despre emoții. Ahhhaa, ba nu, despre emoții mi se spunea mereu că ele trebuie controlate, stăpânite și nemanifestate, pentru că timpul le vindecă pe toate!

După ce am fost diagnosticată cu cancer, am început să studiez despre interacțiunea dintre minte–corp-emoții și așa am ajuns să țin workshop-uri despre emoții și corp Workshop-uri Emoțiile: Potențialul Individual Neutilizat.

Și am învățat să îmi ascult corpul.

Și am mai învățat cum să mă împrietenesc cu emoțiile mele și să le folosesc energia fabuloasă pe care o au în a merge mai departe prin viață.

.Dacă rămânem în minte, este ca și cum suntem stăpânii unui castel minunat, dar noi stăm numai în cămăruța de la mansardă când nimeni nu ne oprește să ne luăm palatul în primire, să îl explorăm, să știm ce camere conține și cum sunt ele mobilate, cât de mari sunt camerele și ce putem face în fiecare dintre ele. Este ca și cum am nega că există acele camere mari, frumoase, luminoase. Așa facem și unii dintre noi, oamenii: rămânem în zona de confort mental și dacă este să părăsim acea zonă, ne pierdem – uite un articol despre Zona de confort, sper să îți placă – Cum faci trecerea de la zona de confort spre evolutie

Corpul ne oferă o bogăție de reacții și stimuli care generează stări/emoții/sentimente de care este util să devenim conștienți pentru parcurgerea proceselor de vindecare în vederea evoluției individuale. Sunt convinsă că pot exista voci care să spună că nu necesită vindecare – eu nu vorbesc aici despre traume, acestea necesitând o atenție specială din partea terapeuților și nu îmi propun să fac așa ceva în spațiul online. Ce spun, este că, fiecare dintre noi are niște pattern-uri, modalități automate prin care (re)acționează și care ne pot genera blocaje sau suferințe, de exemplu: totdeauna trebuie să merg pe drumul cel mai scurt la serviciu/școală care devine un drum permanent – ceea ce împiedică cunoașterea de noi oameni, situații în care poți reacționa diferit, poate chiar neașteptat pentru tine, dar înveți ceva despre tine, despre cum poți gestiona situația respectivă.

Când stările noastre devin obișnuințe, constanțe în viața noastră le parcurgem fără a mai fi conștienți de ele – sigur ți s-a întâmplat ca să te întrebe cineva cum este mâncarea pe tocmai o mănânci și să îi spun:„Nu știu, că nu am fost atent/ă! …..hmmmm (analizezi) și apoi, răspunzi.

CONȘTIENTIZAREA este un proces asumat, dorit,
rezultat în urma unui angajament
și care are o modalitate de aplicare.

1. Observarea și monitorizarea stării în care mă aflu într-un anumit moment

La un moment dat, la cursurile de NLP pe care le susțin, cineva îmi spunea că pare simplu și că mie îmi vine ușor să fac așa ceva. Nu, nu mi-a fost ușor, am ajuns să fac lucrurile acestea numai prin mult exercițiu!

Observarea și monitorizarea înseamnă să te angajezi în procesele respective constant, singur/ă și permanent: setați-vă alarma de la telefon ca să vă aducă aminte ca din 30 în 30 de minute (sau la fiecare oră, sau și mai bine din 15 în 15 minute) să vă ÎNDREPTAȚI ATENȚIA SPRE VOI:

  • Ce gândesc?
  • Ce simt în corp?
  • Ce emoție resimt?

Răspundeți numai printr-un simplu cuvânt. Atât și nimic altceva.

2. Asumarea responsabilității pentru propria monitorizare

Asta presupune să îți iei angajamentul față de tine că te automonitorizezi.

Când nu o faci, asumă-ți motivul clar. Fără să dai vina pe alții – ai observat că datul vinei pe celălalt este sportul național?

Fii cinstit/ă cu tine, scopul exercițiului nu este să „dai bine”, ci pur și simplu, să îți instalezi o obișnuință în a te observa și monitoriza pentru ca în pașii ulteriori să poți funcționa la potențialul real pe care îl ai, cum spune Anthony Robbins ”să te racordezi la frecvența ta de geniu!”

3. Până vei deveni EXPERT în a te observa și monitoriza, îți sugerez să îți ții un jurnal

Sigur că poți alege să nu faci acest pas, dar viteza cu care vei implementa procesele de observare și conștientizare va crește proporțional cu conștiinciozitatea în zile (rezultate garantate după minim 21 zile, dar mai bine 30, ideal 45 zile).

Ca să fie comod și rapid, uite o variantă: printezi pe o foaie o scală simplă, de genul:

și o notezi cu 10 = excelent, verde până la 1 = culoarea roșie.

Îți dai note pentru diferite momente ale zilei:

 
Dimineață
Prânz
După amiază
Seară
Noapte

Ai înțeles ideea și poți să îți faci propriul tabel. Important nu este CUM arată tabelul, ci SĂ ÎL FACI și să ÎL COMPLETEZI. Vor fi momente în care vei sări un moment al zilei, este ok, dar să nu fie regulă!

4. Analiza stărilor

Acest punct este cel mai important: indiferent dacă starea este super faină sau mizerabilă, dă-ți voie să te analizezi singur/ă.

Când m-am simți…..la ce mă gândeam?
Când m-am simți…..în ce loc mă aflam?
Când m-am simți…..din ce abilități am făcut-o?
Când m-am simți…..din ce convingeri am acționat?
Când m-am simți…..ce credeam despre mine?

Scopul acestei părți de exercițiu este să constați cum se repetă anumite aspecte în viața ta.

După ce le observi și conștientizezi, decizi ce poți lăsa și ce poți schimba. Este un punct de cotitură în realizarea schimbării, știi exact de unde să pornești și ce anume să transformi la tine astfel încât să îți fie bine ție cu tine.

De exemplu: constați că în momentul în care ești pus să iei cuvântul:

  • deși îți place colectivul, știi că ai ceva de spus, ai o soluție în minte, te bâlbâi – atunci câteva exerciții de vorbire anterior ședinței, pot fi soluția. Acestea vor rezolva abilitatea de a vorbi în public.
  • deși îți place colectivul, știi că ai ceva de spus, ai o soluție în minte, te bâlbâi din cauza gândului că nu este important ce spui, atunci ceea ce vei avea de lucrat va fi modul în care să îți crești încrederea în tine.
  • deși îți place colectivul, știi că ai ceva de spus, ai o soluție în minte, te bâlbâi din convingerea că oricum nu vei schimba nimic, atunci va fi necesar să explorezi dacă au mai existat și alte momente în viață când astfel de convingeri s-au manifestat sau dacă este numai una, punctuală legată de mediu și anturaj. Indiferent cum este, o atitudine tot este necesară, în funcție de cauză: ori schimbi jobul, ori schimbi convingerea.
  • deși îți place colectivul, știi că ai ceva de spus, ai o soluție în minte, te bâlbâi pentru că simți o stare de letargie legată de aerul din spațiul respectiv: nu este suficient oxigen, sunt mirosuri care îți declanșează amintiri la nivel subconștient care se manifestă prin emotivitate.

Vezi, numai pentru un exemplu aparent foarte banal, sunt multiple variante pe care este util să le nuanțăm, în loc să le etichetăm la grămadă: nu mă simt bine la serviciu!

Dacă la una dintre întrebări nu vine imediat un răspuns treci mai departe, prin practica repetată lucrurile ajung să ți se etaleze foarte frumos, dar pentru aceasta este necesar exercițiu, multă practică și îngăduință față de cine ești.

Practică rodnică și spornică!

Vreau să te asigur că este scris cu mare drag și tocmai din acest motiv feedback-ul tău este important pentru mine.

P.S. Te invit să îmi scrii cum funcționează pentru tine ceea ce am ai citit în acest articol.

Și nu uita că te poți înscrie în noul program de NLP Practitioner: Formare NLP Practitioner.

Cât de mult te-a ajutat acest articol?

Click pe steluță și votează articolul!

Votul mediu / 5. Număr voturi:

Niciun vot până acum! Fii prima care votează acest articol.

Similar Posts

4 Comments

  1. Un articol foarte interesant dar un seminar în orașul Iași o sa faceți? Este total altceva daca am putea vorbi face to face… Mulțumesc!

    1. Multumesc pentru feed-back.
      Voi face un sondaj si daca sunt mai multe persoane care doresc acest lucru, sigur ca pot organiza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *