|

Ce ne neliniștește cel mai mult?

()

Ai observat că cel mai mult ne neliniștesc situațiile pe care încercăm să le evităm?

De ce?

A evita ceva este ca și cum am ocoli, ne-am uita în altă direcție, am fugi de…., ne ferim de…., căutăm să scăpăm de….,, ne abținem, dorim să nu avem legătură cu/să nu știm de…..

Toate au sensul de a ne îndepărta, de a ne orienta spre opusul a ceea ce evităm.

Și cu cât încercăm să evităm, cu atât mai mult ne îndreptăm spre o extremă care perturbă echilibrul nostru interior (emoțiile și gândurile), dar și pe cel exterior (atragem tot ce evităm: Numai mie mi se întâmplă…..deși nu-mi doresc!

Nu știu de ce atrag situația/persoana X!)

Care ar fi soluția?

Când simțim că suntem pe punctul de a evita, pur și simplu să ne uităm la situație/persoană și să observăm emoțiile +/- gândurile.

Acesta este pasul cel mai important,  să observăm pentru că altfel, tot fugim, și fugim și ne depărtăm de situație/persoană și va fi mai greu să revenim în zona de neutralitate.

Pas 1. observarea și conștientizarea stării/situației.

Ai aici mai multe informații:

Pas 2. Și apoi, să fac în minte un inventar rapid a ceea ce se întâmplă dacă fac lucrul pe care îl evit și dacă nu fac acel lucru.

Voi constata că dacă fac/acționez în sensul pe care îl evit nu este chiar așa de rău cum am crezut inițial, că nu este nici chiar așa de greu, că nu mi se întâmplă nimic rău. Deci, pot!

Pas 3. Care sunt în mod concret pașii/etapele/acțiunile pe care le pot face imediat ca să nu evit – sunt utile orice modificări oricât de mici, mici, dar care să ne scoată din zona de evitare.

Pas 4. Autovalidarea: să mă apreciez singur/ă și țin minte că am reușit pentru ca altă dată să pot ieși și mai repede din astfel de situații.

Autovalidarea are mare legătură cu starea de bine pe care singuri avem posibilitatea să ne-o producem. Cum? Uite aici:

Sigur că ce am scris eu mai sus este un model care este posibil să nu se poată aplica pentru toate situațiile, dar pentru marea majoritate funcționează.

Pentru situațiile în care apar emoții intens blocante sunt necesare alte tehnici și metode pentru abordarea inițială a emoțiilor și apoi, a situației.

Zi faină, cu conștientizări pe măsură!

Cu drag,
Paula

P.S. Nu uita să-mi lași un comentariu care ne ajută pe toți să evoluăm, mulțumesc!

Cât de mult te-a ajutat acest articol?

Click pe steluță și votează articolul!

Votul mediu / 5. Număr voturi:

Niciun vot până acum! Fii prima care votează acest articol.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *