|

De ce mă simt obosit chiar dacă nu am muncit (prea mult)?

()

Ascultă articolul și pe YouTube.

Ți s-a întâmplat să te simți obosit chiar dacă ai dormit?
Simți că nu îți mai sunt de ajuns zilele de week-end ca să te refaci?
Simți că atunci când te întorci de la serviciu ești extrem de obosit, chiar dacă nu ai avut prea mult de lucru?
Simți că somnul nu te mai reface așa cum se întâmpla altă dată?

Subiectul articolului de astăzi va fi OBOSEALA – și mai ales ce putem face ca să nu o lăsăm să pună stăpânire pe noi.
Sigur că este un subiect foarte vast, despre care s-au scris cărți întregi și mii de articole publicate pe site-urile medicale. Ceea ce îmi propun este să ne uităm dintr-o altă perspectivă la subiect – va fi necesar să avem câteva repere teoretice, scurte, pentru ca apoi cauzele oboselii să devină ușor de identificat.

Organismul uman este un întreg energetic, informațional și substanțial. Este unul extrem de complex, și poate fi descris ca fiind format din mai multe corpuri care se suprapun, unele peste altele. Aceste CORPURI sunt (după Doina-Elena și Aliodor Manolea):

  • FIZIC – care cuprinde tot ceea ce poate fi receptat prin cele 5 simțuri și prin aparatura construită ca o prelungire a acestora în scopul de a identifica modificările din structura intimă.
  • VITAL sau ETERIC – care se dezvoltă și coexistă în interiorul corpului fizic, reprezintă matricea energetică, planul de bază al dezvoltării și funcționării corpului fizic; conține informațiile care vor fi preluate de corpul fizic sub forma de gene.
  • EMOȚIONAL sau ASTRAL – reprezintă lumea emoțiilor și sentimentelor noastre – este un câmp energetic care vibrează cu o frecvență mai înaltă decât corpul eteric. Depășește cu aproximativ 10-17 cm corpul fizic. Este corpul care codifică informațiile energetice din timpuri străvechi (imaginează-ți că atunci când ai fost în burtica mamei ai stat în câmpul energetic al acesteia, care la rândul ei purta amprenta câmpului energetic al bunicii, bunica pe cel al străbunicii și așa mai departe; deci este vorba despre o amprentă energetică pe care o primim pe linia energetică de la mamă, la care se adaugă și amprenta energetică din câmpul tatălui). Corpul acesta este o bandă de frecvențe impregnată cu idei, gânduri, trăiri, emoții, sentimente, aspirații, conflicte interne – tot ceea ce reprezintă istoria noastră personală.
  • MENTAL – este specific gândirii și înțelegerii a ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Procesele de gândire generează energie, energie care influențează corpurile anterior descrise.
  • CAUZAL – conține informațiile și programele karmice.
  • SPIRITUAL – corelat cu experiențele spirituale ale individului.
  • ATMIC – permite legătura dintre lumi – de ex. Isus Hristos, Budha aveau toate corpurile anterioare perfect echilibrate și în echilibru, ceea ce le permitea să dezvolte spiritul de sacrificiu, compasiunea, credința, aspirația de unificare cu Divinitatea.

Gata cu teoria! Uite SOLUȚIILE!

Să revenim la întrebarea:

De ce ne simțim obosiți?

Cele mai frecvente cauze sunt unele care țin de corpul fizic – ca să fie mai ușor de înțeles le prezint schematic:

  • epuizarea rezervelor de energie
  • aportul fizic insuficient: nu mâncăm ceea ce are nevoie organismul, alimentele pe care le consumăm nu sunt de calitate, nu îi dăm organismului cât îi trebuie (de ex.: cure de slăbire)
  • consum excesiv: mâncăm ce și cât trebuie, dar consumăm mai mult (ex.: munci fizice grele, antrenamente epuizante, ultramaraton)
  • dereglarea metabolismelor organismului nu asigură corpului ce are nevoie, deși aportul este potrivit, consumul este normal
  • aport insuficient de lichide nealcoolice, care nu mai hidratează celulele și acestea nu funcționează optim
  • oxigenare insuficientă: spații neventilate și/sau respirație incorectă
  • suferințe/afecțiuni ale unor organe care sunt implicate în metabolisme (de ex.: ficat) sau în eliminarea substanțelor care devin nocive pentru noi (de ex.: rinichi)
  • afecțiuni latente: anemie, hipocalcemie
  • disfuncții ale glandelor cu secreție internă care interferează cu metabolismele (de ex.: hormonii tiroidieni)
  • somn insuficient cantitativ/calitativ
  • consumul de substanțe toxice pentru organism: alcool, droguri.

Sunt destul de multe condiții de care are nevoie un organism ca să funcționeze optim, nu este așa? Și vă puteți imagina ce se întâmplă dacă se asociază două sau mai multe cauze din cele prezentate mai sus?

M-am gândit că enumerarea aceasta, sistematizată sub forma unui checklist în pași de urmat,  te poate ajuta să îți „acorzi primul ajutor” singur.

Pas 1. Când ești obosit, adresează-ți câteva întrebări simple care se referă la CORPUL FIZIC:

  • Alimentația mea a fost una echilibrată, care mi-a asigurat necesitățile energetice?
  • Am consumat lichide?

Fă următorul experiment simplu: prima dată când te vei simți obosit consumă, cu înghițituri mici, 250-300 ml apă în 5-7 minute; în apă adaugă un pic de lămâie/portocală/ o feliuță de măr; dacă apa ar fi și călduță, vei vedea efectele mult mai repede.

  • Respir amplu și abdominal?

Ridică-te de la birou, îndreaptă spatele, orientează-ți privirea spre cer și respiră amplu, abdominal, de 7 ori: inspir amplu – apnee (pauză) – expir – apnee, ciclu pe care îl reiei de 7 ori.

  • Dorm suficient calitativ/cantitativ? Permite-ți să dormi! De preferat ar fi ca în jur de ora 22.30-23 să fim deja adormiți, pentru că perioada de timp de dinaintea orei 24 este un interval orar în care celula nervoasă se poate reface eficient.

Nu scriu nimic despre afecțiuni latente sau boli organice, pentru că acestea sunt apanajul diagnosticului medical. În schimb, promit să revin săptămâna viitoare cu un articol despre alcoolism și consumul de droguri, așa că te invit să deschizi emailul sau să revii pe pagina mea ca să afli ceva foarte util despre aceste dependențe.

Concluzie Pas 1:

Învață să nu renunți la: somn + hidratare + alimente de calitate!

Renunță la supramuncă!

Pas 2 – pas adresat verificării stării de oboseală provenită de la nivelul CORPULUI ETERIC, VITAL. Acesta este o matrice de energie aflată în corelație cu meridianele și vortexurile energetice (chakre). Pentru buna funcționare a acestui corp, sunt necesare exercițiile fizice moderate care stimulează energia stagnantă din interiorul corpului (energia Chi, Qi, Ki –denumită diferit în funcție de cultură, dar în esență este același lucru: energia vitală care se regăsește în jurul celulelor). Mișcarea și mobilizarea articulațiilor antrenează această energie, care odată „trezită” reface circuitele meridianelor energetice și funcționarea chakrelor.

Concluzie Pas 2: Verifică dacă faci suficientă mișcare:

Stretching
Exerciții fizice moderate (nu de forță!)
Mers în ritm alert

(pentru cei supraponderali în ritm moderat, atât de repede cât se poate)

Pas 3. Oboseală care poate proveni din CORPUL EMOȚIONAL

În afară de cauzele de la nivelul corpului fizic și eteric, „mașinăria” aceasta numită organism care muncește 24 de ore din 24 ore poate obosi și datorită suferințelor corpului emoțional.

În situații punctuale de viață, suntem conștienți de traumele emoționale prin care trecem: de ex. când moare cineva drag din familie, ne despărțim de persoana iubită, dăm divorț, avem un eșec școlar, suntem concediați, ne arde casa, suntem furați, etc. În astfel de situații, bine definite, identificăm cauza stării de oboseală pe care o avem și facem eforturi ca să o înlăturăm.

Dar există evenimente de viață de care nu suntem conștienți, care se instalează lent și insidios, cu care ne obișnuim treptat și care aduc o oboseală emoțională intensă, pe care însă nu o definim așa. De exemplu:

  • nu ne place locul de muncă, sau simțim că ne-am plafonat și dorim altceva, nu facem nimic să schimbăm…..
  • mediul de la muncă nu este unul care să ne stimuleze, din contra, șeful este mereu nemulțumit, veșnic încruntat și dorește numai performanță fără să ne ofere susținere, nu facem nimic să schimbăm…..
  • suntem singuri și nu reușim să avem relații personale stabile, de lungă durată, nu facem nimic să schimbăm…..
  • acasă suntem în permanență ținta nemulțumirilor și a reproșurilor din partea partenerului de relație, nu facem nimic să schimbăm…..
  • copiii nu au rezultatele școlare pe care ni le dorim, nu facem nimic să schimbăm…..
  • banii sunt insuficienți, nu facem nimic să schimbăm…..
  • noi sau unul dintre cei dragi suntem bolnavi, schimbăm prea puțin, câte ceva…….
  • nu avem un minim de confort financiar ca să ne permitem o locuință, vacanță, mașină sau alte cumpărături la care visăm…..etc.

Toate aceste nemulțumiri cronice generează emoții și sentimente de vibrație joasă, cum sunt:

  • RUȘINE: ne simțim inferiori prietenilor, deoarece ei au și noi nu, sau nu am trecut examenul sau suntem săraci
  • VINĂ: din cauza mea …copilul meu nu are/este…., m-a părăsit din cauză că eu nu am știut cum să ……, dacă aș fi învățat mai mult poate luam examenul/concursul și acum aș fi avut mai mulți bani
  • APATIE: gata, m-am săturat să fiu numai eu cea care muncește, așa că nu mai fac nimic, nu mă mai interesează, descurcați-vă
  • AMĂRĂCIUNE: oricât de mult muncesc, nu am; săracă m-am născut, săracă am să mor; nu am bani, banii trag numai la cei bogați
  • FRICĂ: de a nu avea/fi suficient, de boală, de microbi, de a fi părăsit/ă, de faptul că te poate mușca un câine, de oameni, de cutremur etc.
  • DORINȚĂ: aici cred că nu este necesar să dau exemplu pentru că nu cred că sunt oameni care să nu aibă nici o dorință. Dar este vorba despre dorințele bolnăvicioase, nu acele dorințe care sunt motorul acțiunilor, ci cele obsesive asociate cu invidia, ura, frustrarea de a nu avea/fi

Toate sunt emoții care calibrează foarte jos pe scala de conștiință: între 20 (rușinea) – 125 (dorința) – în această situație se regăsește de ORICE emoție pe care o etichetăm ca fiind negativă. Acest tip de emoții de vibrație joasă nu sunt doar mari consumatoare de energie, dar în plus creează în organism și un mediu acid pe care corpul încearcă să îl neutralizeze consumând și mai multe din resursele sale – așa se intră într-un circuit autoîntreținut:

emoții de vibrație joasă = consum energie + ph acid = ………………………..= accentuarea consumului de rezerve din corp = OBOSEALĂ cronică.

Concluzie Pas 3:
Când simt că lucrurile nu sunt așa cum mi le-am dorit sau mă simt obosit mă pot întreba:

  1. Ce emoție simt acum? – să definesc emoția pe care o simt și îmi aduc aminte că nivelurile vibraționale sub 200 sunt cele care îmi sunt dăunătoare
  2. Este ceva care îmi produce plăcere/bucurie sau îmi consumă din energie?
  3. Mediul mă susține sau îmi consumă energie? Ce pot schimba?
  4. Către cine/ce îmi îndrept atenția?
  5. Ce mi-ar plăcea să simt? –este necesar ca întâi să îmi fie clar ceea ce îmi doresc, și apoi să îmi aduc aminte de un moment când chiar am simțit acea emoție pe care mi-o doresc; să fiu atent/ă unde o simt în corp și ori de câte ori voi mai fi supărat, nervos, agitat, etc să îmi aduc aminte să merg în locul din corpul meu unde am simțit bucurie, liniștea, calmul, răbdarea. Ca reamintire: corpul emoțional este un câmp energetic în care sunt stocate informațiile, este ca o bancă de date care conține informațiile emoționale. Dacă știu că este așa, este foarte simplu să accesez ceea ce doresc și să nu mă las perturbată de exterior.

Pas 4. Cauzele oboselii provenind din CORPUL MENTAL

Mai rar avem obiceiul de a monitoriza ceea ce gândim. De foarte puține ori ni se spune că gândurile excesive și repetitive pot genera oboseală. Neuronul este o celula care consumă foarte mult oxigen și carbohidrați ca să funcționeze. Este dependent de aportul celor două pentru că nu este capabil să își facă rezerve. El nu știe decât să muncească, să creeze căi de legătură între ariile cerebrale și să coordoneze toate celelalte celule. Și, ca să funcționeze, realizează legături cu neuronii din jur = sinapse. În acestea există neurotransmițători care ajută la propagarea impulsului nervos de la o celulă la alta. Dacă pe un circuit neuronal circulă în mod repetat, permanent, un impuls nervos, atunci neurotransmițătorii se epuizează și nu mai are cine să transmită mai departe informația. Ca semn al epuizării neurotransmițătorilor apare oboseala.

Și, ca să conștientizezi cât de mult muncesc neuronii, hai să facem împreună un exercițiu!
Te invit să te așezi confortabil și să începi să respiri de câteva ori foarte amplu.
Cronometrează câte minute reușești să nu te mai gândești la nimic!
Câte secunde a durat pauza dintre două gânduri, ai remarcat? Foarte puțin!

Ai observat că diverse gânduri se îngrămădesc să îți atragă atenția?
Noi spunem acestui proces mental – „gândire”, dar nu este decât o fugă după niște gânduri

apărute nu se știe de unde pe ecranul mental. Și dacă noi gândim compulsiv, adică mereu alergăm după gândurile din capul nostru, cum să nu fim obosiți…că și alergatul acesta este cu consum de energie, nu?

A gândi este un proces în urma căruia pe baza unei judecăți sau raționament ajungem la o concluzie, care va conduce spre o acțiune. De cele mai multe ori „fuga după ideile din capul nostru” nu se materializează în proiecte, planuri de acțiune, pași sau etape de aplicare. Este un proces steril mare consumator de energie și neproducător de rezultate.

Și hai să mai facem un alt exercițiu.
Stai în continuare în poziția în care te găsești.
Respiră de câteva ori foarte amplu.

Închide și ochii. Verifică cum te simți și dă-ți o notă de la 1 la 10 (10 maxim) pentru cât de tonic te simți.

Și preț de câteva minute (minim 7 minute ca să aibă și efect) urmărește gândurile care îți trec prin minte.

Stabilește-ți ferm intenția ca orice fel de gând apare îi dai voie să apară, dar nu te duci după el, adică nu îl amplifici. Ce ai de făcut? NIMIC! Numai să observi cum gândurile apar, ca niște nori pe cer și pe care nu îi poți prinde.

Dacă ai făcut exercițiul timp de minim 7 minute vei observa că la final te vei simți plin de energie și tonic. De ce? Pentru că i-ai dat timp corpului să își regenereze rezerva de neurotransmițători și impulsurile nervoase au început să circule normal. Dacă vrei, adu-ți aminte cum este când mergi la munte, respiri, te întinzi un pic și te uiți la cerul albastru pe care apare din când în când câte un nor pe care îl urmărești cum trece lin. Sunt momente când pierzi noțiunea timpului și a spațiului, și la revenire te simți minunat.

Ce vreau să spun?
Corpul mental funcționează ca un fel de antenă care captează oscilațiile de unde din mediul înconjurător și le transmite mai departe, spre interior, mai departe corpului emoțional care propagă informația spre corpul eteric și fizic. Dacă noi mergem după toate gândurile pe care le captăm, cu siguranță că transmitem celorlalte corpuri haosul pe care îl gândim. Este de mirare că apar așa din senin tot felul de emoții sau senzații în corp? Sigur că acum are logică totul.

Ceea ce putem face este să fim foarte atenți și vigilenți la tot ceea ce permitem să impacteze corpurile emoțional, eteric, fizic. Am mai vorbit despre lucrurile acestea în mai multe articole, dar acum am prezentat lucrurile într-un fel în care creează un mai mare impact asupra ta.

Poți găsi mai multe informații în articolele următoare:

Ești conștient de minciunile pe care ți le spui?

Ce rol îți asumi în Jocurile vieții?

Cum întrerupem mâncatul emoțional?

Concluzie Pas 4:

Dacă ai mai citit din articolele de pe blog, ai observat că folosesc foarte mult două cuvinte: CONȘTIENTIZARE și CLARITATE MENTALĂ. Aceste cuvinte sunt valabile și acum. Cele două spun simplu: este important să fim prezenți în gândurile noastre, să le alegem pe cele pe care chiar dorim să le gândim și să avem fermitatea de a spune STOP celor care nu au sens sau nu ne sunt utile.

Deși este ultimul dintre corpurile în ordinea prezentării, este CORPUL MENTAL cel de la care se declanșează totul: starea de rău/bine, boala/sănătatea, sărăcia/bogăția, eșecul/succesul, decăderea/ascensiunea – toate la un loc formează convingerile după care ni se declanșează emoțiile care își pun amprenta asupra corpului fizic. Este o înlănțuire care reprezintă viața pe care fiecare o trăiesc.

Dacă ai rămas până la final cu mine îți mulțumesc și te mai aștept și cu alte subiecte care sper să-ți fie utile pentru schimbarea calității vieții tale!

Iar dacă ți-a plăcut te invit să dai share prietenilor!

Până data viitoare,

Cu drag,

Paula

P.S.: Dacă nu ai făcut-o deja, te aștept să te înscrii la Newsletter pentru că săptămânal primești informații pe care le difuzez numai către abonați, surprize care îți pot îmbunătăți calitatea vieții!

Cât de mult te-a ajutat acest articol?

Click pe steluță și votează articolul!

Votul mediu / 5. Număr voturi:

Niciun vot până acum! Fii prima care votează acest articol.

Similar Posts

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *