|

Știi că există „îmbrățișători” profesioniști?

()

Stai liniștit/ă dacă nu știi ce înseamnă cuvântul!

Nici nu există ….. este un joc de cuvinte născut dintr-o discuție cu o persoană foarte dragă mie. Mulțumesc Daniela!

“Se spune că de fiecare dată când îmbrățișăm călduros pe cineva,câștigăm o zi de viață în plus. Așadar, te rog îmbrățișează-mă acum!”

Paulo Coelho

De ce scriu despre A ÎMBRĂȚIȘA și ÎMBRĂȚIȘARE/ÎMBRĂȚIȘĂRI?

Nu pentru că este la modă, deși, cel puțin pe facebook, au apărut câteva articole pe această temă.

Scriu pentru că, pur și simplu, doresc să împărtășesc cu tine o experiență care se poate să îți fie utilă și care îți va aduce informații cărora, poate, nu le-ai dat importanță la momentul în care le-ai întâlnit.

Am fost crescută într-un mediu în care trebuia să respect, cu strictețe, foarte multe reguli.

Am urmat o școală cu predare în limba germană – se poate spune că austeră și cu mult prea multe reguli de respectat (poate că nu a fost așa, dar eu îți spun care a fost percepția mea).

Am urmat apoi facultatea, care venea cu o multitudine de reguli la pachet cu informațiile!

În prima parte a vieții mele mereu am auzit:

Trebuie să respecți regulile!

Cutare lucru se face, cutare lucru nu se face!
O domnișoară se comportă așa și așa (urmau, ați ghicit, reguli cu subreguli!)
Trebuie să păstrezi distanța față de cei din jur!
Nu îți arăți emoțiile!
Chiar dacă îți place de cineva, nu îi arăți acest lucru!
Trebuie să te îmbraci …..și urma descrierea din codul bunelor maniere.
……….și exemplele ar putea continua.

Am intenționat să prezint un cadru de rigoare în care accentul educațional era menținut pe ce se face, cum se gândește și ce rezultate este necesar să obții. Dar între acești parametri nu mai era loc pentru emoții sau sentimente. Târziu în viața mea, cred că prin 2001, a venit un moment în care am participat la un curs susținut de André Moreau.

André Moreau este psihiatru, psiholog, psihanalist, preşedinte al Comunităţii Terapeutice Y VOIR CLAIR din Belgia, fondator şi membru al Societăţii franceze de Gestalt, ex-vicepreședinte al Societăţii „Balint” din Belgia, vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Psihoterapie şi Somatoterapie de la Strasbourg).

La un moment dat, unul dintre exercițiile pe care ni le-a propus André a fost să îi îmbrățișăm, pe rând, pe toți cei din sală! Dar nu așa formal cum am fi tentați să o facem, ci să stăm înlănțuiți cel puțin 3-4 minute!

Hmmmm! Cam cum crezi că m-am simțit?

Poți să faci un exercițiu de imaginație și să-mi spui ce simte cineva care este cu toate regulile din dotare la purtător și căruia i se spune să facă așa ceva?

Ai ghicit: prima reacție a fost să ies din sală!

Eu venisem să învăț și să înțeleg niște concepte legate de emoții!

Dar să încep cu practica mi se părea cu mult prea mult!

Și stăteam eu așa și mă tot gândeam. Era o luptă internă între: plec și stau.

Intuiția mă adusese acolo, la acel seminar. La un moment dat mi-a trecut prin cap ceva de genul:

„De gândit știi cum să faci, nu vrei să și experimentezi cum stă treaba cu emoțiile? Poți să începi chiar de acum, ce zici?”

În timp ce se derula dialogul meu intern, am simțit privirea caldă și mângâietoare a lui André. Mă întreba dacă am terminat așa de repede. Tentația a fost să spun că da, ca să scap, să fug.

Numai că André m-a invitat să fac exercițiul și cu el, pentru că făcea și el parte dintre cei din sală!

Nu știu care a fost procesul de metamorfozare prin care cele 2-3 minute au devenit, brusc, ore nesfârșite. După ce am experimentat ceea ce ne spusese André, am realizat care sunt efectele actului de a îmbrățișa pe cineva. Apoi, treptat, l-am introdus și la cursurile mele, și așa am ajuns ca una dintre cursantele mele să spună:

„Am așteptat cu nerăbdare să vin la modulul următor de curs pentru că primesc aceste îmbrățișări care mă fac să mă simt foarte bine, cu foarte multă energie, care îmi ajunge cam trei săptămâni!”

Cu siguranță că acum ai înțeles titlul: la cursurile pe care le susțin, ne bucurăm de efectele spectaculoase ale îmbrățișărilor necondiționate – și, în același timp, parcurgem programa acreditată.

Dar de ce este atât de importantă îmbrățișarea?

A îmbrățișa este o MAGIE, mai ales dacă,

în gestul strângerii în brațe, cei doi pun

un INGREDIENT miraculos care

transformă înlănțuirea, învăluirea,

într-un moment profund: TRĂIREA DIN INIMĂ a stării.

Indiferent de vârstă, fiecare din noi are înăuntrul său și o parte de Copil.

(Eric Berne, fondatorul Analizei tranzacționale, consideră că noi avem o parte de Adult, o parte de Părinte și o parte de Copil. În fiecare moment al interacțiunii cu ceilalți, noi reacționăm din una dintre aceste părți.)

Iar Copilul din noi sigur că își dorește să fie alintat, protejat, mângâiat, strâns în brațe, învăluit în/de multă, multă iubire. Poate că atunci când suntem mici primim toate acestea, dar când suntem mari, adulți, ni se spune că nu mai avem nevoie pentru că am crescut și este cazul să ne comportăm ca niște oameni mari, ce tot atâta efuziune afectivă! Chiar dacă nu suntem conștienți, nevoia de siguranță și de iubire este acolo, fără să țină cont de vârsta din buletin.

Dacă trăirea momentului este caldă, din inimă și totală, aceasta este momentul de intrare în contact cu acel Copil interior care primește și dă iubire necondiționată, așa cum numai un copil o poate face!

Nu știu cine a scris, dar mi-au rămas în minte următoarele cuvinte:

Într-o zi, cineva te va strânge atât de tare în brațe încât

toate părțile frânte ale sufletului tău se vor lipi la loc.

Sigur că pot fi date conotații diferite îmbrățișării: bucuria revederii, o alinare, o mângâiere, o așteptare, necondiționare, o susținere.

Sunt scrise chiar capitole sau chiar cărți, două dintre multele exemple ar putea fi:

Ca să trăiești mai bine în prezent, împacă-te cu trecutul – André Moreau

Cartea gesturilor – Peter Collet

În afara cărților, a apărut și o zi specială:

21 ianuarie a fost declarată Ziua Internațională a Îmbrățișărilor!

Uite cam ce se întâmplă într-o astfel de zi; poți găsi multe, multe astfel de videouri, mie mi-a plăcut de exemplu acesta:

Sigur că reacțiile individuale la un gest atât de apropiat sunt diferite și au foarte mare legătură cu educația anterioară a fiecăruia dintre noi. Pentru unii a strânge în brațe pe cineva este un gest plăcut prin care transmit foarte multă căldură, alții fac lucrul acesta așa oarecum forțat, în timp ce alții pur și simplu refuză gestul. Mi s-au părut foarte amuzante rezultatele unor studii științifice care ne indică numărul de îmbrățișări zilnice sunt necesare pentru sănătatea noastră și cât timp ar trebui ele să dureze (!). Dar, pentru că cercetătorii sunt și ei oameni, au filtrat rezultatele prin perspectiva propriei nevoi emoționale, pentru că altfel nu-mi explic diferențele atât de mari: unii spun că pentru a fi sănătos din punct de vedere emoțional sunt necesare 4 îmbrățișări, alții 6, alții 20. Unanimitatea este pentru durata minimă a îmbrățișărilor de 20 de secunde:

Care ar fi efectele îmbrățișărilor asupra noastră?

Evaluarea impactului unei îmbrățișări este un lucru mai degrabă subiectiv, deoarece efectele ei, deși de loc neglijabile sunt mai puțin cuantificabile sau măsurabile la nivelul personalității. Iată câteva efecte:

 • ne fac să ne simțim protejați și în siguranță – ne aduc aminte de mediul intrauterin, atât de sigur, și de brațele protectoare ale părinților; în plus, uneori ele ne ajută și să ne depășim mai ușor fricile/anxietățile;
 • ne oferă încredere – o îmbrățișare ne arată că nu suntem singuri, mai este cineva alături de noi; chiar dacă facem greșeli, ele nu ne reprezintă, iar o îmbrățișare tocmai acest aspect îl subliniază; o strângere în brațe ne oferă încredere și stimă de sine – în varianta în care alții apreciază realizările noastre;
 • ne ajută să ne creștem forța internă, încrederea în noi– mai ales atunci când din starea ta de bine îl faci și pe celălalt să se simtă bine, și parcă îți dorești să fii din ce în ce mai bine ca să poți oferi și mai mult – este un fel de spirală pe care dacă pășești, constați cât de bine îți este și dorești din ce în ce mai mult și mai mult, dar nu în sensul egoist, ci în sensul de a împărtăși și a dărui și celorlalți.

Există și efecte asupra aparatelor și sistemelor organismului demonstrate și susținute științific prin dozarea unor hormoni (oxitocină, cortizol) sau neutransmițători (serotonină, dopamină, endorfine) implicați în buna funcționare a axului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian. Să nu omitem faptul că în piele se găsesc numeroși receptori de tact, presiune și atingere (receptorii Meissner, Merkel, Pacini, Ruffini).

 • îmbrățișările cresc secreția de endorfine ceea ce ne face să ne simțim bine;
 • îmbrățișările au un efect calmant, liniștitor, ceea ce conduce la calitatea somnului de refacere (tot ca efect datorat producerii de endorfină);
 • instalarea stării de bine și calm conduce la creșterea toleranței la durere și/sau la scăderea intensității acesteia;
 • ca o consecință a efectelor prezentate mai sus, are loc o scădere a nivelului de cortizol (care este foarte mult crescut în stările de stres, încordare, nervozitate, agitație);
 • scăderea hormonilor de stres atrage scăderi ale tensiunii arteriale, ale frecvenței cardiace, glicemiei, normalizarea ritmului respirator, scăderea secreției de acid clorhidric (responsabil de senzația de foame).

Toate cele de mai sus însemnă în ultimă instanță

SĂNĂTATE  FIZICĂ și EMOȚIONALĂ!

Cineva poate să spună că nu crede că toate acestea se pot întâmpla! Fac precizarea că mecanismele hormonale și neuronale despre care vorbesc se declanșează după aproximativ 20 de secunde de îmbrățișare făcută cu mare drag. Din momentul în care se generează secrețiile, se continuă cu reacții în cascadă – să nu uităm că sistemul nervos simpatic coordonează activitatea aparatelor și sistemului organismului, iar sistemul nervos vegetativ are conexiuni cu sistemul nervos central, practic este o dinamică permanentă a reglării activității.

Dar, ca să beneficiem de efectele benefice ale îmbrățișărilor, este important să mai știm ceva, un mic amănunt:

Când îmbrățișați o persoană, ridicați brațul stâng mai sus decât dreptul

– această poziție face posibilă o ușoară rotație a coloanei vertebrale

spre cel pe care îl îmbrățișăm, și astfel

zonele inimilor se apropie mult mai mult

– efectul fiind mult amplificat de câmpul de frecvență al inimilor!

Poate că vă vine în minte o întrebare simplă:

Dar dacă pentru moment nu este nimeni în viața mea pe care să îl pot îmbrățișa?

Efectul se poate păstra și dacă îți acorzi câteva minute să te îmbrățișezi singur/ă, dacă mergi într-un parc și iei în brațe un copac, dacă mângâi o floare sau dacă strângi în brațe un animăluț de pluș (și ce dacă ești bărbat! Ai același drept la afectivitate ca și o femeie).

Îți mulțumesc că ai ajuns să citești tot articolul și pentru că îmi vei lăsa un comentariu. Promit să răspund!

Până data viitoare,

Te îmbrățișez cu mare drag,

Paula

semnatura-paula-drosescu

Cât de mult te-a ajutat acest articol?

Click pe steluță și votează articolul!

Votul mediu / 5. Număr voturi:

Niciun vot până acum! Fii prima care votează acest articol.

Similar Posts

9 Comments

 1. Cum fac daca in acel moment nu vreau sa imbratisez pe cineva, m-as simti mai bine sa fiu lasata in pace. Acel cineva se simte respins.

  1. Raluca este adevarat ca uneori nu simtim ca putem imbratisa pe cineva.
   In acele momente este util sa te observi pe tine si sa identifici din ce motiv nu simti sa faci acest lucuru.
   Ce te face sa respingi?
   Ce nu iti place? Imbratisarea sau persoana?
   De ce alte situatii iti aduce aminte?
   Cu ce, din energia celuilalt, nu rezonezi?
   Toata situatia nu este despre celalalt ci despre noi.Deci, o autoobservare este binevenita.

   In acelasi timp poti sa ii spui celuilalt ca, cel putin pentru moment, nu iti doresti acest lucru.
   Multumesc pentru intrebarea.

 2. Imi vine sa imbratisez pe cineva, dar nu am pe cine. Asa ca imi iau perna in brate si fac ceea ce simt: o imbratisez. Acest articol imi aminteste de ultimul an de liceu in care imi rugam colegii mai puternici sa ma imbratiseze. Pe atunci nu intelegeam de ce am nevoie de aceste imbratisari dar acum am inteles. Va multumim pentru articolele pe care le postati si pentru timpul investit in ele!

  1. Clara este bucuria împărtășirii unor lucruri care pentru mine funcționează!
   Mulțumesc că ești alături de mine și le citești!

 3. Iubesc imbratisarile si caut zilnic ocazii sa le ofer!…oricui1…iubesc oamenii!!!….da!, unii le primesc mai greu, dar dupa un timp si le doresc! E un sentiment minunat!…e magic!…e iubire!
  Te imbratisez cu drag!…articolul e minunat si interesant!…da!…si eu vreau sa devin profesionista!

  1. Multumesc Iuliana!
   Chiar dacă uneori se poate întâmpla să fim respinși, important ce trimitem spre ceilalți.
   Cu timpul vor simți intențiile noastre și poate că își vor schimba comportamentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *