|

Ești conștient de minciunile pe care ți le spui?

()

Timp de citire: 3-4 minute
Articol înregistrat și audio – ai aici link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=llfCdUM9WyE

Sigur că vei spune că tu nu spui minciuni. Da, sunt total de acord cu tine și te cred.

Totuși, astăzi vreau să vorbim despre minciunile inconștiente pe care ni le spunem și care ne împiedică să fim cine ne dorim sau la cine visăm să devenim. Și să știi că toate subiectele despre care aleg să scriu le-am experimentat, așa că nu te simți deranjat sau ofensat că spun că minți, citește în continuare și vei afla lucruri noi despre tine! Deci, gata?

Poate că nu te minți CONȘTIENT, adică NU INTENȚIONEZI să te minți, dar totuși o faci, chiar mai des decât îți imaginezi. Cum?

Minciuna I

Ai făcut măcar odată afirmația: EU NU MĂ POT SCHIMBA, AȘA SUNT EU?

Sau poate: AȘA SUNT EU, LA VÂRSTA MEA GREU SĂ MĂ MAI SCHIMB!

Sau poate că îți spui: EU VREAU SĂ MĂ SCHIMB, DAR NU ȘTIU CUM?

Sau: NU ȘTIAM CĂ POT SCHIMBA CEVA!

Cu varianta: NU ȘTIAM CĂ EXISTĂ POSIBILITATEA DE A MĂ SCHIMBA!

Acestea sunt minciuni hipnotice, pe care ni le spunem chiar mai frecvent decât ne imaginăm.

Este demonstrat științific (și probabil că deja știi), că atât timp cât suntem ființe vii, celulele organismului trec printr-un proces continuu de refacere și regenerare, de formare de noi celule, iar odată aproximativ la 7 ani toate celulele noastre se primenesc. Rata de regenerare celulară este diferită de la țesut la țesut și nu toate celulele unui organ se schimbă în același timp, dar în permanență sunt distruse celulele bătrâne și se formează altele noi. Acesta este aspectul anatomic, structural.

Aspectul fiziologic ne arată că, în celulele care au activitate, are loc inversarea polarității la nivelul membranelor (Na+ pătrunde în interiorul celulei, la schimb cu K+) și astfel are loc intrarea în acțiune a celulei – ceea ce permite celulei să își îndeplinească, în permanență și constant, funcția pentru care a fost proiectată.

Dacă ar fi să explicăm NU MĂ POT SCHIMBA prin perspectiva neuroștiințelor, ar însemna să spunem că impulsul nervos merge pe aceleași căi nervoase „super-bătătorite” de aceleași gânduri, face aceleași asocieri neuronale și ne conduce la aceleași rezultate – ceea ce generează percepția că nimic nu se schimbă!

Deci, de schimbat ne schimbăm, secundă de secundă, numai că NU AVEM PERCEPȚIA SCHIMBĂRII pentru că nu vedem aceste procese celulare.

1. NU MĂ POT SCHIMBA acoperă, îmbracă, de fapt, formularea NU VREAU SĂ ÎMI SCHIMB MODUL DE GÂNDIRE.

Prin adoptarea unei astfel de perspective, fără să îți dai seama faci eforturi să te ții pe loc, îți consumi energia pentru a rămâne captiv în propriile gânduri – din această poziționare vrei să ți se întâmple lucruri diferite?

Îți dorești o viață frumoasă ca a lui X sau Y, dar rămâi la același nivel de gândire, nu faci efortul de a ieși din invidie, frustrare, supărare, nemulțumire care sunt niveluri joase de vibrație emoțională – în link-ul de mai jos ai un articol în care vorbesc despre aceste emoții din perspectiva dr. David R. Hawkins: TU cum îți privești SĂNĂTATEA?

Corpul nostru este construit astfel încât să fie adaptabil să se transforme pentru a se acorda cu mediul în care trăiește. Dar mintea intervine între noi, ca și Suflete/Conștiințe, și corpul nostru – după care ne spune ce să credem și ce nu, cum să luăm decizii pe baza algoritmilor pe care îi deține, ce să ne placă și ce nu. Mintea nu poate să ne controleze Sufletul sau Conștiința, pentru că nivelele acestora de vibrație energetică sunt superioare – așa că își orientează „atenția asupra corpului care poate fi controlat.

NU MĂ POT SCHIMBA, pe lângă semnificația NU VREAU SĂ ÎMI SCHIMB MODUL DE GÂNDIRE, poate avea și o altă conotație:

2. DORESC SĂ RĂMÂN AȘA CUM SUNT PENTRU CĂ
TOTUL ESTE ÎN CONTROLUL MEU,

sunt obișnuit/ă cu obiceiurile pe care le am, știu cum merg lucrurile, este acceptabil ceea ce mi se întâmplă – practic este ca un fel de intrare în rutina obiceiurilor. Intrarea în funcția de pilot automat este benefică în anumite situații (menținerea funcțiilor corpului, cum ar fi: frecvența cardiacă, respirația). Pe de altă parte, păstrarea obiceiurilor în mod constant, fără să le schimbăm, conduce la o rutină și o AUTOPRIVARE de noi experiențe, noi informații, noi trăiri – toate, odată experimentate conduc spre alt nivel de conștiință de la care percep diferit ceea ce se întâmplă și apar noi soluții. Prin rămânerea în zona de confort, de control, se creează ca un fel de zid între tine și potențialitatea la care ai fi putut ajunge.

3. NU MĂ POT SCHIMBA poate să fie o poziționare și în POSTURA DE VICTIMĂ

– ai informații despre Triunghiul dramatic: Victimă, Persecutor, Salvator în articolul Ce rol îți asumi în Jocurile Vieții?

Cu alte cuvinte, aștepți ca altcineva să soluționeze situația pe care nu vrei să o rezolvi.

4. NU MĂ POT SCHIMBA poate însemna, în unele cazuri, că NU A VENIT TIMPUL SCHIMBĂRII PENTRU MINE

Nu toată lumea evoluează în același ritm; se poate ca nivelul de conștiință la care ai ajuns să necesite niște informații suplimentare, astfel încât să poți merge mai departe. Acesta este singurul context în care afirmația NU MĂ POT SCHIMBA este reală, în rest sunt autopăcăleli. Și dacă te întrebi: cum știu dacă sunt la nivelul potrivit de conștiință pentru a merge mai departe, află că doar prin simplu fapt că ți-ai adresat această întrebare înseamnă că ai un nivel suficient încât să nu te mai păcălești singur/ă și să începi să faci acele schimbări care să te conducă la nivelul dorit de tine.

Uite cum facem… Am să deschid o listă de „minciunele” pe care ni le spunem și pe care te invit să o completezi și tu în comentarii – părerea ta este extrem de valoroasă, pentru că îi va ajuta pe ceilalți să conștientizeze ceea ce nu se vede așa de simplu. Pe prima am explicat-o mai sus, acum voi continua adăugând o altă minciună – Minciuna II:

NU SUNT SUFICIENT DE ……poți completa cu ce are sens pentru tine: bun, frumos, inteligent, deștept, bogat, descurcăreț, slab/gras, etc.

NU MĂ POT SCHIMBA este o minciunică cumva mai „personală”, în timp ce NU SUNT SUFICIENT DE…… este una mai mult prin „adopție” și are la bază comportamentul

nemulțumit/nefericit în care se poziționau părinții/bunicii noștri față de noi:

noi facem ceva – părinții/bunicii nu erau mulțumiți de rezultat, iar noi doream să le facem pe plac, stabileam în sinea noastră că au dreptate și RĂMÂNEAM CU DECIZIA/CREDINȚA LIMITATIVĂ CĂ NU SUNT SUFICIENT DE……Această decizie era inițial punctuală, legată de ceva anume. În timp, intervine uitarea evenimentelor, dar rămân numai AMPRETELE EMOȚIONALE CARE NE MARCHEAZĂ, adică sentimentul că NU SUNT SUFICIENT DE……! După care încercăm să satisfacem acest sentiment prin MAI MULT, ca să demonstrăm (tardiv) că de fapt SUNT SUFICIENT DE……- acum ai explicația de ce devenim workaholici, vrem să acumulăm bani, case, mașini fără număr etc.

Singurul lucru sănătos pe care putem să îl facem pentru noi este să ne observăm comportamentele, reacțiile, sentimentele și să ne dăm seama ce este în spatele lor, ce nevoie emoțională nu este îndeplinită și să o aducem în propriile vieți.

Și ca să te provoc în a lăsa comentarii, uite îți mai dau un exemplu de „minciună autoadministrată” pe care te rog să o demontezi tu cu argumentele valabile pentru tine:

  • Minciuna III: Am dreptate și tu greșești!

Mai poți identifica și alte exemple de minciuni pe care ni le spunem?

Te invit să completezi lista de mai jos:

  •  ………………………………………………………………………………………………
  •  ………………………………………………………………………………………………
  • ……………………………………………………………………………………………….

Nu uita să dai share și prietenilor! Mulțumesc!

Până data viitoare,
Cu drag,

Paula

P.S. Te aștept să te înscrii la Newsletter pentru că săptămânal primești informații pe care le difuzez numai către abonați, surprize care îți pot îmbunătăți calitatea vieții!

Cât de mult te-a ajutat acest articol?

Click pe steluță și votează articolul!

Votul mediu / 5. Număr voturi:

Niciun vot până acum! Fii prima care votează acest articol.

Similar Posts

6 Comments

  1. Da, mă mint într-o veselie!????
    Îmi spun toate minciunile prezentate în acest articol. Pe lângă toate acele minciuni îmi mai spun cu regularitate că:
    Nu sunt sificient de consecventă, de ambițioasă, de inteligentă, de deșteaptă, de hotărâtă, de frumoasă, de norocoasă, etc., ca apoi să mă încred în mine și să-mi zic că sunt ambițioasă, dar să constat că ambiția mea este din ego. De fapt mă complac în toate și continui să mă mint, că împrejurările nu-mi sunt favorabile, că soarta nu a fost de partea mea, că în alte condiții ar fi fost altfel, că altora le-a fost mai ușor, ș.a.m.d., iar în final, cireașa de pe tort “am dreptate” că doar așa e complet pachetul.????

  2. Magdolna sigur după ce ai scris aici vor avea și alții curajul să recunoască pentru că toți ne spunem minciunele.
    Important este să le conștientizăm și să ne întrebăm pe cine păcălim?
    Mulțumesc pentru curajul împărtășirii!

  3. Bună ziua! În fiecare zi îmi spun aceste minciuni, partea cea mai nasoală e că am ajuns să le cred de multe ori.

    1. Este un moment bun să începeți să vă puneți semne de întrebare asupra beneficiilor pe care le aduc aceste minciuni.
      Vă mai aștept și cu alte comentarii, mulțumesc!

  4. Am identificat beneficiile, văd că sunt în poziția de victimă, dar nu reușesc să rup cercul emoții, gânduri.

  5. Cum faci să nu reușești?
    Pe site sunt multe articole despre cum rupi cercul emoții – gând:
    uite câteva dintre articole:
    https://pauladrosescu.ro/cum-pot-sa-scap-de-emotiile-negative/
    https://pauladrosescu.ro/emotii-care-ne-imbolnavesc-partea-i-a/
    https://pauladrosescu.ro/cum-ne-influenteaza-emotiile-starea-de-sanatate/
    https://pauladrosescu.ro/cum-sa-nu-mai-am-emotii/

    Dacă sunteți abonată la newsletter ați primit în ultima lună 4 tehnici speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *